F. Tóth Benedek írása A7 rovatunkban.

 
VH, 2017. július 1.


Balog Zoltán lelkész férifiként válhatott volna államférfivá, de emberminiszer lett. Olyannyira, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjeként azt találta mondani Jókai Anna temetésén, hogy a Kossuth Nagydíjas író „akár politikus is lehetett volna, nőként is válhatott volna belőle államférfi”. Azt már megszokhattuk, hogy Balog Zoltán tud olyat mondani, amitől az embernek mélységesen mély kétségei támadnak arról, miféle erőforrások minisztere is ő, de nagyon nagy magasságokba azért nem érdemes felemelkedni ahhoz, hogy elemezzük Balog Zoltán szavait. A mentők picinyke béremelését beharangozó május eleji kormány-kampányreggelin például viccesnek gondolta magát, amikor egy nem éppen olcsó árairól híres belvárosi bisztróban így tréfálkozott a nála tízszer-tizenkétszer rosszabbul kereső mentődolgozók előtt: „Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom.” De a luxus vs. szegénység közti különbség érzékeltetésben az emberminiszter legalább következetes: 2013 adventjén negyven mélyszegénységben élő gyereket etetett meg a Hiltonban, mert – ahogyan fogalmazott akkor – „jót tesz a gyerekeknek, hogy itt lehetnek”. Az emberminiszter jóságosságát mutatja az a lista is, amelyek létét az emberminiszter minisztériumában sem tagadták 2015 februárjában, s amin az szerepel, hogy a tárcakommunikációban bizonyos szavakat tilos használni. Ilyen például a szegény, a szegénység, a mélyszegénység – mondván, ezek bántó szavak. Az bezzeg nem bántja a miniszteriálisok szemét, fülét és lelkét, hogy 2017-ben Magyarországon 3,5 millió ember él a létminimum alatt, s bár attól, hogy rászorulóknak hívjuk őket, nem pedig szegénynek, ezeknek az embereknek aligha lesz jobb életük.

De hogy kapjon azért feloldozást is Balog Zoltán az alól a tévhit alól, miszerint ne tudná, mi a különbség férfi és nő között, álljon itt egy idézet tőle 2016-ból, amit egy nőnapra időzített konferencián mondott:
„Ne hagyják a nők, hogy elférfiasodjanak, mert annál nincs szebb és jobb, amikor a nő nő marad, a férfi pedig férfi.”

Úgy tűnik azonban – ha jól értelmezzük Balog Zoltán emberminiszter Jókai Annát búcsúztató szavait –, hogy az Orbán-kurzus világában nincs is nemesebb annál, ha valaki, legyen az nő vagy férfi, államférfiúvá válhat. Olyan kivételessé, amelyek közé Orbán Viktor miniszterelnök immáron az egykor Adolf Hitler előtt is fejet hajtó Horthy Miklós kormányzót is beemelte a Klebelsberg-kastély avatóünnepi beszédében.

Mindeközben nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az országban amúgy pezsgő társadalmi élet zajlik. A Magyar Nemzet például kiderítette, hogy Magomed Daszajev nem is tartózkodhatna Magyarországon, mert nincs érvényes tartózkodási engedélye. Tudják, ez a csecsen férfi rendszabályozta meg Komáromy Gergő aktivistát, pontosabban arra kényszerítette, hogy kérjen elnézést azért, mert megdobálta a szovjet emlékművet. A magyar állam – furcsamód – egyáltalán nem töri össze magát azért, hogy kiderítse, mi is a helyzet Magomeddel kapcsolatban, de akkor, persze, mindjárt más lenne a helyzet, ha kiderülne, hogy ő is szerepel a kormány lehetséges Kivételes Államférfiak Listáján. Amúgy pedig, úgy tűnik, hogy a kormány eddig hiába riogatott az adófizetők pénzén migránsokkal, mert a tapasztalat azt mutatja, és mindenféle statisztika is, hogy a Magyarországon elkövetett bűncselekményeket nem a migránsok követik el. Hiszen be sem tehetik a lábukat Magyarországra, vagy ha mégis, meg sem állnak addig, amíg el nem hagyták az országot.

Az persze még kiderülhet, hogy legutóbb a fővárosban, a Határ úti metrómegállónál is két olyan személy ütött ki egy nőt és a védelmére siető férfit, akik a kormányhoz közel álló cégektől vásároltak letelepedési kötvényt, de erre kevés az esély. Vagyis, nem maradt más, mint hinnünk kell a kormány félelem- és gyűlöletpropagandájának: az a két gazember csakis Soros-bérenc lehet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a címében Tényeknek nevezett, amúgy a kormánypropagandát is megszégyenítő leleplező TV2-műsorban veszedelmes emberként mutatták be Soros György fiát, Alex Sorost, aki a minap Budapest egyik legdrágább szállodájában fogadta a Soros-alapítványok és médiaérdekeltségek döntéshozóit, hogy átbeszélje velük az Orbán elleni háború forgatókönyvét. Hát persze…

Azt nem tudni, hogy a TV2-tulajdonos Vajna András államférfiúi babérokra pályázik-e, de a helyzet az, hogy ideje volna újragondolni ezt az államférfiúságot. Úgy például, hogy a választásokig hetente, tetteiket ismertetve meg kellene nevezni egyet közülük.

Kezdhetnék mindjárt Polics József komlói polgármesterrel, aki a minap felavatta a város legmodernebb, rekortán, vagyis aszfalttal kevert műanyag borítású futópályáját, melynek hossza – majdnem – eléri a kétszáznegyven métert.

Lássuk be, ez nem rövid.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!