Igen, ezt a hetet egyértelműen a kánikula tematizálta. A forróság kábulatában tétován támolygó ember meg csak kapkodhatta a fejét – úgy tűnik, a nagy meleg politikusaink agyát is meglágyította, ezért még a szokásosnál is tébolyultabb események követték egymást.

 
Vida Ildikó: nagyot fordult vele a világ kereke - Forrás: rtl.hu

Kezdjük a legfelkavaróbbal: miután hetekig úgy tűnt, a kormány kiadta a kilövési engedélyt Vida Ildikóra, a NAV elnökére, végül a hét elején mégis attól volt hangos a sajtó, hogy ő maga mondott fel – méghozzá két hónappal ezelőtt! Úgy tűnik, a meleg nincs jó hatással a kormány embereinek közös gondolkodására, ugyanis egymásnak teljesen ellentmondó hírek kezdtek el a lemondásról kiszivárogni (akadt, aki csípőből cáfolni akarta a hírt, Orbán állítólag először nem fogadta el, aztán mégis, de csak a családi okokra való hivatkozás miatt, Rogán Antal meg végül még egy kicsit meg is védte a távozó elnököt), miközben kiderült, Vida Ildikó csak a jéghegy csúcsa volt, rajta kívül egy teljes régiónyi ember hagyta már el az adóhivatalt, főként az alacsony fizetés miatt. Az azért gyanítható, hogy Vida Ildikó nem ezért adta be a felmondását. Mindeközben egyesek máris azt susogják, hogy a NAV is Lázár János irányítása alá kerül. Akkor vélhetően egy fokkal hűvösebb lesz majd ott is a hangulat.

Forró lett a talaj Tiborcz István lába alatt is, akinek eleve gyanús LED-lámpa-biznisze ellen immár nem csak az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF nyomoz, de a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós ügyekért felelős osztálya is vizsgálódik „a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének gyanúja miatt”. Az azért elég meleg, ha a miniszterelnök vejének egykori (s „véletlenül” jó időben eladott) cége ellen egy hazai hatóság is vizsgálódni kezd, nem?

És ha már a forró talaj szóba került, érdemes visszatérni egy kicsit Simicska Lajosra, az aszfaltozás bukott urára – az ő agyvize valószínűleg nem a hőség miatt forrt fel a héten. Sokkal inkább azért, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság három évre eltiltotta a közbeszerzési pályázatokon való indulástól a Közgépet, mondván, hogy hamis adatokat szolgáltatott egy pályázati anyagában. Lényegi kérdésről van szó: a Közgép hamisan állította a bizottság szerint, hogy 500 négyzetméternél nagyobbak azok az uszályok, amelyeket a munka során használni akartak. De lehet, inkább az volt a baj, hogy Simicskáék aláígértek a többi pályázónak? És akkor azt már említeni sem érdemes, hogy a pályázatot egy olyan cég írta ki, amelynek élén a Mészáros Lőrinchez köthető Antal Kadosa Adorján pomázi ügyvéd áll, aki egyébként indult tavaly a Magyar Judo Szövetség elnöki posztjáért is, és kikapott, még annak ellenére is, hogy Mészáros cége őt támogatta. Antal azonban nem volt hálátlan, s kizárta a Közgépet a pályázatból, amelyet végül az a konzorcium nyert, amelynek tagja Felcsút ura is. Igazi nyári történet ez is.

A hasogató hőségben persze az sem csoda, hogy Mészáros Lőrinc még a délibábot is fordítva látja (vagy láttatja): mint kiderült, csak most sikerült eladnia annak a cégnek a tulajdonrészét, amelyet állítólag – már amikor a vagyonbevallásában elfelejtette feltüntetni, és emiatt beperelték – eladott egyszer korábban, legalábbis saját állítása szerint. Aki ezek után még kételkedik abban, hogy Mészáros egy megveszekedett zseni, annak talán elég az emlékezetébe idézni, hogy a felcsúti polgármester épp azelőtt szállt be az ásványvízbizniszbe, hogy kitört ez a nagy kánikula, és a MÁV rendelt tőle egy rakás hűsítő folyadékot.

Szegény Pósán László viszont nem figyelt a megfelelő folyadékbevitelre, és talán napszúrást kapott, azért beszélt hülyeségeket, amikor azzal védte az állami tankönyv-monopóliumot, hogy „nincs kétféle másodfokú egyenlet meg nincs kétféle kovalens kötés. Csak, hogy világos konkrét dolgokról beszéljünk. Vannak tények, amelyek minden tankönyvben ugyanolyan tartalommal kell, hogy szerepeljenek”. Mondjuk, egy kevés igazsága azért van, mert nincs kétféle kovalens kötés, csak háromféle. Világos, hogy konkrét dolgokról ilyen időben nem érdemes országgyűlési képviselőknek értekezniük.

Meg az is biztos, hogy Lázár János fejében is kicsapta a biztosítékot a forróság, egy hűvösebb napon tán még ő sem szokott ilyen kevéssé burkolt formában fenyegetőzni. Van itt ugyanis ez a dolog, hogy a Philip Morris meg a Spar feljelentette hazánkat az Európai Bizottságnál a különadók miatt, mire felfüggesztették az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohányadót. Jött is a kérdés Lázárhoz: mennyi bevételkiesést okoz ez a felfüggesztés? Lázár pedig közölte, nem aggódik, nem lesz kiesés, mert majd az érintett cégektől még többet követelnek. Hogy mennyit? Annyit, „ami elveszi a kedvüket attól, hogy feljelentsék a kormányt Brüsszelben”. Tüzes válasz egy szimpla délutánon, nyilván sokakat megizzasztott.

Ideje volt már annak, hogy valaki egy kicsit lehűtse L. Simon Lászlót. Az államtitkár úr ugyanis nem csak boraival (és a borászatához vezető út kikövezésével) izzítja a hangulatot, most kiderült, hogy csodaszerek birtokában is van. Rákellenes, méregtelenítő, bio, és még ki tudja, milyen varázslatos tulajdonságokkal rendelkező barackmagot is árul ugyanis. Csakhogy ilyesmit élelmiszerre írni szigorúan tilos (mert megtévesztő), ráadásul az sem igazán derül ki L. Simon barackmagjáról, hogy mitől is bio. Szóval jött a hidegzuhany (végre!), és L. Simonék azonnal eltávolították honlapjukról a mirákulum reklámját.

Ezen felbuzdulva viszont csak annyit kívánhatunk, hogy a többiek számára is érkezzék meg a várva várt hidegfront. Csakhogy sajnos a meteorológusok szerint a jövő héten folytatódik a kánikula.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!