„A második Orbán-kormány négy évét értékeljük: a mérleg pozitív. Ez volt a Schmidt Mária nevével fémjelzett XXI. Század Intézet által szervezett konferencia konklúziója, melynek nem mellesleg a Bátorságpróba címet adták. Van ebben valami: nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy rakás, magát hitelesnek mondó-gondoló ember megfeleljen a fenti mottónak, és képes legyen úgy forgatni a szavakat, hogy pozitív legyen a második Orbán-kormány mérlege.

 
Veress Áron tökéletes példája annak, mitől működik (jól) az Orbán-kormány - A fotó forrása: 444.hu

Ne aggódjon senki, sikerült nekik. A dilettáns szervilizmus olyan csúcsait (mélységeit) sikerült bemutatni egyetlen délután alatt, hogy épp csak a padló nem szakadt be a nagy nyálcsorgatásban. Erényeként hangzott el sok minden más mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy olyan ember, akinek „felvetései a valóság ismeretéből fakadnak”.

Hát akkor lássuk, mik voltak az előadók szerint a második Orbán-kormány négy évének paradigmaváltó pontjai, és vajon összhangban állnak-e azok mondjuk az e heti valósággal.

Világos beszéd

Ebben kétségkívül remekül teljesít a kormány. Vegyük rögtön a földadó esetét: először bekerül egy félmondat a törvénybe, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára a termőföld megadóztatását. Amikor kitör emiatt a parasztgyalázat, akkor a Földművelésügyi Minisztérium gyorsan közli, hogy ilyen nem lesz, egy módosító indítvánnyal kiszedik a félmondatot a törvényből. Majd pedig egy ideig úgy csinálnak, mintha mi se történt volna, aztán stikában a véletlenül pont fideszes többségű mezőgazdasági bizottság nem támogatja a módosítót, a felelősséget meg áttolják az (amúgy nagy általánosságban adósságokban úszó) önkormányzatokra, mondván, majd ők eldöntik, hogy élnek-e az adóztatás lehetőségével vagy sem.

Kreatív kormányzás

Na, ez tényleg jól megy Orbánéknak. Olyannyira, hogy minden másra is marad idő és kapacitás. Elég csak arra gondolni, hogy a (kissé elszaporodott számú) helyettes és főállású államtitkárok jelentős része még pluszmunkát is képes bevállalni egyes állami cégeknél, persze nem aprópénzért – a Nemzetgazdasági Minisztériumnál van olyan, aki közel 1 milliós fizetéséhez még egy 650 ezres kiegészítő apanázst is hozzácsaphat.

Munkaalapú társadalom a spekuláció helyett

Egy sertéstelep is lehet zászlóshajója a munkaalapú, spekulációmentes társadalomnak, ahogy azt Felcsút fideszes polgármestere is bizonyíthatja. Ilyet épített ugyanis a minap Mészáros Lőrinc, méghozzá EU-s pénzből. S milyen jól tette, hogy belevágott! Legnagyobb szerencséjére idén április elsejétől véletlenül pont az efféle telepeknek kedvező módon alakul át az EU agrártámogatási rendszere, s kétszeresére (évi 18 milliárd forintra) emelkedik az állatjóléti támogatás összege.

Minden egyben

De hogy milyen jól is működik az Orbán-rendszer, arról talán egészében mégiscsak Veress Áron esetéből okulhatunk, aki egyben testesíti meg a kormány összes erényét. A Fidesz Ifjúsági Tagozatának országos elnöke egy hamis 100 eurós bankjegy beváltása közben bukott le a Keleti pályaudvar egyik pénzváltójánál. Gyorsan tartottak nála egy házkutatást is, ahol újabb 30 ezer hamis euróra bukkantak.

Kár érte, mivel jó katonája volt a pártnak, aki spekuláció helyett a munkára helyezte a hangsúlyt, kiváló kapcsolatokat épített például az azeriekkel, részt vett rengeteg találkozón, még Ukrajna-szakértőként is megjelent – bár pontosan nem tudni, hogy milyen alapon.

Kreatív kormányzásból sem volt nála hiány: a jelenkori fideszes retorikához még a bűnben is hű Veress ügyvédje szerint egy (ne tétovázzunk, mondjuk ki, származása miatt nyilván gyanús) „moldáviai férfitól kapta az eurókat”. Szép magyarázat, biztos büszkék rá a pártnál, bár lehet, hogy ezzel Veressnek még nem sikerül kikormányoznia magát a galibából. De legalább tolta egy kicsit a Fidesz bevándorlásellenes szekerét.

Hiába: hirtelen jött a tiszta beszéd. A Fidesz nem csak közölte, hogy Veress 2012 óta nem tagja a pártnak, mivel kizárták (nem fizette a tagdíjat), de aktív történelemmódosításba is kezdett, és az internetes felületekről elkezdték törölni a (volt) elnök összes látható nyomát. Ami nem kevés, ugyanis a fiatal politikus nem átallott még „kizárása” után sem több nyilvános eseményen is megjelenni, titulusát büszkén használva. Így nehéz elhinni, hogy valóban megváltak tőle évekkel ezelőtt. De hát, ha egyszer ezt mondják… Azóta viszont ismét a jól bevált taktikát alkalmazza a párt: úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, és hallgatnak, amíg a többiek is elfelejtkeznek a szégyenletes ügyről.

Ez megy tehát a Fidesznél, és ha hiszünk a konferenciázó szakértőknek, jól is van így. Ha az a kérdés, képes-e az Orbán-kormány a valóság megismeréséből fakadó előnyök learatására, a válasz határozott igen, az elmúlt négy év ebből a szempontból valóban pozitív eredménnyel záródott.

Orbán és kormánya jól ismerik a magyar valóságot – és minden mozdíthatót igyekeznek kilapátolni belőle. Vagy sikerül, vagy nem. Aki meg olyan hülye, hogy lebukik, azt visszamenőlegesen törlik a pártból.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!