Török a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság vezetője. Olcsó poén, elismerem, és különben sem illik nevekkel játszani. Viszont kihagyhatatlan. Főként azért, mert Török Tamás, aki ezt az államtitkárságot vezeti, vatikáni múlttal és egyházi kapcsolatokkal rendelkező diplomata. A magyar állam pedig jelentős összeggel, mintegy egymilliárd forinttal támogatja a hivatal felállítását és működését.

 
Illusztráció - Fotó: Shutterstock

Azzal, szerintem, senkinek nem lehet nagy vitája, hogy a világon milliókat üldöznek csak azért, mert valamilyen vallási vagy etnikai közösség tagjai. Legyenek muszlimok, zsidók, keresztények, kurdok, cigányok vagy bármiféle őslakosok és istenségek imádói. De amitől különösen érdekes a magyar keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság létrehozása, az az, hogy Magyarországon senki nem üldözi a keresztényeket. Vagy ha mégis, akkor ezt nagyon jól titkolják az érintettek. Az állam is, a keresztények is. Ám ha tényleg üldözi őket valaki vagy valami, akkor talán azt is meg kellene mondani, hogy kik. Hogyan és miért. A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság létrehívása döbbenethullámot indított el.

Azt nem tudni, hogy a keresztények megdöbbentek-e, de a pártok képviselői jobbról-balról megdöbbentek. A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, V. Naszályi Márta például olyannyira, hogy azt találta mondani, az államtitkárságot propagandacélból hozzák létre, valószínűleg funkció nélküli kifizetőhelyként, idővel csendben megszűnik. Ezen viszont a Fidesz döbbent meg, már ha egy párt képes arra, hogy egyszerre és egységesen döbbenjen meg. Aktuális kinyilatkoztatójuk elő is kapta az odakészített, és alighanem az elkövetkezendő hónapkora előre érvényes „Mit és hogyan válaszoljunk akkor, ha bármit kérdeznek is tőlünk” füzetlapot, és közzétette a következőket: a vallásuk miatt megölt emberek közül ötből négy keresztény. Azt ugyan senki nem tudja, milyen források alapján ötből a négy, de ez az arányszám legalább elgondolkoztatóan sok. Ám a lényeg nem is ezen van, hanem azon, ami a megdöbbenést követő kormánypárti magyarázatban rejlik: a balliberálisok gazdasági bevándorlók tömegét akarják beengedni és betelepíteni, az üldözött keresztények megsegítése ellen viszont azonnal kikelnek.

Helyben vagyunk. Vagyis, ha érteni lehet a kormánypárti érvelést, az Orbán-kabinet a jövőben minden üldözött keresztényt megsegít, befogad, ápol és gondoz. Aha. Azt nem tudni, hogy ez a kabinet valóban tisztában van-e azzal, hogy az általa terroristákkal összemosott migránsok között vannak keresztények is. Nem is kevesen. Ahogyan muszlimok is, akik nem terroristák. És most ne akarjunk leragadni annál, hogy ennek a kormánynak esze ágában sincs segíteni se keresztényen, se muszlimon, se bárki máson, ha éppen menekül, és le akar telepedni nálunk (aki ennek ellenkezőjét állítja, az vesse össze gondolatait a kormány Tudta?- kampányáradat üzeneteivel), hiszen ha mégiscsak lenne esze ágában, akkor október 2-án nem az urnákhoz terelnék a népet, hanem hagynának mindenkit békében élni. Akkor nem keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot hozna létre, hanem… Hanem, mit is, nézzük csak! Lássuk be, nagyon mást nem is tud létrehozni ez a kormány, farizeus módon ugyanis úgy gondolkodik bármiféle segítségről, menekült- és üldözéstémakörben, hogy iskolát épít például az iraki Erbílben – keresztény gyerekeknek. Miközben, úgy tűnik, még őket se engedné át a magyar határon, ha menedéket kérnének.

Na, hát ezért van szükség a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságra. Létének jogosultságát pedig az bizonyítja, hogy van. S ha már van, akkor a keresztényeket mindenképpen üldözik. Valahol. A muszlimok itthon biztosan nem üldözik őket. A buddhisták sem, és a krisnások is aligha, de még csak a szikhek sem, pláne a taoisták vagy a zsidók. De valakiknek üldöznie kell őket, ha még hivatalt is felállítanak a védelmükre. Lehet, hogy ebben az országban keresztények üldöznek keresztényeket? Nem lenne újdonság, erre volt már példa, és nem is csak ebben az országban. De az is lehet, hogy mindenről csak a statisztika tehet – ahogyan a Magyar Nemzet megírta: 2010-ben még csak 122 templomrongálást regisztrált a hatóság, 2015-ben viszont már 156-ot. De lehet, csak a honi kereszténydemokrácia vezéralakjai veszik zokon a pápa szavait, aki a Vatikánból amúgy éppen a kereszténység alapeszméjére hivatkozva hívja fel a figyelmet az elesettek, így a menekültek megsegítésére.

Vagyis nem lesz könnyű helyzetben Török Tamás. Mert képzeljük el, hogyan telik egy napja. A keresztényüldözés elleni helyettes államtitkár bemegy a hivatalba, leül, felüti a teendők mappáját és látja, hogy Magyarországon megint nem üldöztek egyetlen keresztényt sem. Aztán látja, hogy számos olyan ország van a világon, ahol nem keresztények vannak többségben, s ahol alapvetően az államvallás határozza meg azt is, milyen tisztséget tölthet be az, aki, mondjuk, keresztény. Nem kell messzire menni ahhoz, hogy ilyen országot találjunk: Törökország. Ekkor megvakarja fejét Török helyettes államtitkár, mert Budapestről nyilván nem sokat tehet azért, hogy javítson a törökországi keresztények társadalmi megítélésén. Diplomáciai feljegyzéseket írhat ugyan, de erre nem illik külön hivatalt felállítani. Ennyi erővel az Iszlám Állam képviselőinek is felróhatná, hogy talán nem kellene halomra gyilkolni a keresztényeket, de a helyzet az, hogy az Iszlám Államnak a muszlimokat sem kellene halomra gyilkolniuk. Sem bárki mást. Ám ez már minden bizonnyal meghaladja a helyettes államtitkár hatáskörét. Ő csak keresztényüldözés elleni.

Ha gond van ezzel a hivatallal, akkor az éppen az, hogy ideológiai alapon kiválaszt egy vallási közösséget, miközben a világ sokkal sokszínűbb annál, hogy csupán egyetlen bizonyosság ígéretével ossza meg a világot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!