Vadiúj sokkolókkal szerelték fel az Országgyűlési Őrséget, olyanokkal, amelyek egy dühöngő bikából is remegő kocsonyapacnit képesek csinálni öt másodperc alatt. Amerikai rendőrök használják előszeretettel, az ajánlás szerint azoknak praktikus, akik nap mint nap erőszakos cselekményekkel találkoznak. Hogy hány darab került belőle a Parlamentbe, azt biztonsági okokból nem árulják el, de több mint 10 millió forintot költöttek rá, úgyhogy pár tucatnyi keringhet a nagy épületben.

 
 

Nem vitathatom, hogy odabent nap mint nap erőszakos cselekmények sorával lehet találkozni. De gyanítom, hogy nem akkor kapja majd elő az őr a sokkolót, és küldi mondjuk padlóra vele Orbán Viktort, amikor a miniszterelnök kéretlenül (már-már erőszakkal) kényszeríti rá a magyar polgárokra Nemzeti Konzultációnak tréfált hazug álkérdőívét, vagy amikor Lázár János huncutul felvont szemöldökkel közli egy sajtótájékoztatón, hogy nem azért erőszakolták rá az emberekre a vasárnapi zárva tartást, hogy mindenki templomba menjen („Én ennél szofisztikáltabban gondolkodom”), hanem azért, hogy az emberek ne dolgozzanak vasárnap. Szerintem már csak ezért a szofisztikált gondolatmenetért járna egy 50 ezer voltos kezelés. De nem, az ilyen inzultusoktól valószínűleg nem véd majd meg senkit az a pár sokkoló. Azt a rendbontók ellen használják majd.

Pedig az igazság az, hogy nekem például nem kell mostanában bemennem az Országházba és rendbontanom ahhoz, hogy padlóra küldjön az, ami odabent folyik.

Aki látta, hogyan oszt kismalacot fehér Audiból kiszállva, karján kutyával Hegedűs Zsuzsa, Orbán Viktor egyik kedvenc tanácsadója, az talán tudja, miről beszélek. És ebben az esetben nem is az a legsokkolóbb, hogy Hegedűs úgy járkál a nyomor küszöbén, mintha a Duna-korzón lenne jelenése, hanem az, hogy még mindig a darabra osztott malac a kormány kirakatintézkedése, amivel a lecsúszó rétegek megsegítésének látszatát próbálják fenntartani.

Vagy itt egy másik térdremegtető hír: a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Magyar Levente azért utazik ki Brazíliába, mert São Paulo világításrendszerét hamarosan LED-es technológiára cserélik, és „van néhány magyar vállalat, amelyek ebben a szegmensben érdekeltek, őket arra szeretné kapacitálni a szaktárca, hogy induljanak el a tenderen”. Pont akkor, amikor Orbán Viktor veje, Tiborcz István azzal keresi rommá magát, hogy Magyarországon kizárólag rájuk írt tenderek elnyerésével világítják meg a közterületeket, pont LED-es lámpákkal, pont a saját lábukon állva. Üzenném São Paulónak, hogy a Pók utcai lakótelepen nem igazán elégedettek a lakók a LED-es világítással, hiába csinálták Tiborczék – csak hogy ne utólag sokkolja őket a látvány.

Ha eddig nem hittem volna el, hogy mindennek vége Orbán Viktor és Simicska Lajos között, most jött az újabb sokk. Évekig kuncogtunk azon, hogy éppen hány milliárdnyi közpénzt nyert a Közgép ilyen-olyan pályázatokon, miközben azt saccolni se merte senki, hogy mennyi pénze lehet az oligarchának. Erre alig néhány héttel a látványos szakítás után Simicska felkerült a leggazdagabb magyarok listájára, kilépve a láthatatlanság ködéből, pajtásával, Nyerges Zsolttal egyetemben. Van ennél nagyobb baja is a Közgép urának, immár egyre valószínűbb, hogy a kormány végleg kiszorítja hű embereit a legbelsőbb körökből. Most újra Vida Ildikó van célkeresztben, és bár a NAV igazgatójáról úgy hírlik, magától nem fog lemondani, egy kormány közeli forrás szerint távozása már csak azon múlik „Orbán Viktor mikor adja ki a parancsot”.

Egy hátulról támadó kósza áramütés sem érhetett volna nagyobb meglepetésként, mint az a hír, hogy Habony Árpádot végül csak megbüntették azért, mert áthajtott a záróvonalon (társát a bűnben, Andy Vajnát pedig azért, mert nem kötötte be magát). Még ennél is szebb a pillanat, ahogy a NAV bejelenti, hogy vizsgálatot indítanak ellene, hiszen papíron jól kereső állása nincs, viszont új médiabirodalmat alapít. Azért azt a NAV-nak is érdemes lesz figyelembe vennie, hogy nem egy luxusbirodalomról van szó, a nyomtató például olyannyira elavult, hogy nem lehet vele rendesen szkennelni – legalábbis ezt állította Habony médiacége, amikor az volt a kérdés, miért adtak le hiányos alapító dokumentumokat a bejegyzésnél. És mindez semmi ahhoz képest, mit érez az egyszeri halandó, amikor szembesül a kormány legújabb felvetésével. „Az iskolarendszer és a felnőttképzés releváns területeit is érintő komplex oktatási program készül a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódóan” – adta hírül az MTI, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyomán. Ettől tényleg kiég valami az ember agyában, bár második ránézésre van ráció az oktatási programban. Hiszen annyi energiát és pénzt feccölünk már most Paks II-be, hogy egy kis oktatási csomag már meg se kottyan – remélhetőleg lesz majd benne egy gyorstalpaló orosz tanfolyam és eladósodás elleni életvezetési tanácsokat is adnak.

De ha jobban belegondolok, még mindig jobban jár az ember, ha egyszerűen vesz egy belépőt az Országházba, körülnéz, és az első sokkolós őrbe beleköt. Az csak ötpercnyi fájdalommal jár. A többi ennél jóval hosszabb időre szól.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!