Komolyan mondom, ebben az asztrológiában van valami, legalábbis így gondolom, amióta a köztévé honlapján található heti és napi horoszkópokat olvasgatom. Azt még nem tudom eldönteni, hogy egyenesen a kormány tagjainak, barátainak és ellenségeinek gyártják-e az óvó és figyelmeztető mondatokat (simán kinézem belőlük), de az biztos, hogy ezen a héten sikerült alaposan beletrafálniuk néhol a valóságba.

Vegyük rögtön Simicska Lajost. Orbán Viktor korszakos cimborája és legújabb ellensége például Vízöntő. „Ne akarjon túlzottan nagy nyereséghez jutni, mert a biztos vevőt és az üzletet elveszítheti” – üzenték neki a csillagok, de Lajos nem figyelt eléggé, így ezen a héten nem csak az M4-es építésének leállításával, de 1440 hektárnyi föld elvesztésének gondolatával is meg kellett birkóznia – ezeket ugyanis eddig pályázat nélkül művelhették cégei, ám az állam most nem hos?szabbította meg a szerződéseket.

Azért nagyon sajnálni sem kell Simicskát, valahol mégis igaza volt a horoszkópnak: kiderült, hogy ő és közgépes tulajdonostársai 11 milliárd forintos osztalékot vettek ki a cégből, szóval a biztos vevők és üzletek azért szépen jövedelmeztek.

Vagy itt van Deutsch Tamás esete – róla mint Oroszlánról a következőt mondták a csillagok: „szívesen segít kérés nélkül is az ismerőseinek”. Ha valakire, akkor Deutschra ez tényleg igaz – nagy lendülettel be is jelentette, hogy az általa meghirdetett (de senki által nem kért) internetadós nemzeti konzultáció új szakaszba lépett, sikerült hat témakört kijelölniük. Felesleges felsorolni őket, hiszen tisztán látszik, hogy közük nincs a valósághoz, ugyanis a „legyen-e netadó vagy sem” kérdés, ami miatt az egész hacacáré elkezdődött, nem szerepel köztük.

Bajban van a valósággal Semjén Zsolt is, aki ráadásul nem csak nagy vadász, de szintén Oroszlán, és mint a heti horoszkópból kiderült, „optimistán áll hozzá minden feladathoz”. Nincs könnyű dolga, nehéz prófétának lenni úgy, hogy egy teljesen másik univerzumból kénytelen életvezetési tanácsokat osztogatni a magyar népnek. Azért megtudtuk egy e heti interjúból, hogy (állítása szerint) a KDNP, melynek elnöke, igenis létező párt, és „hat választást nyertek egymás után”, persze szövetségben a Fidesszel, ráadásul „az örökkévalóságnak dolgozunk, tudunk várni pár évet” – ezt nevezik töretlen optimizmusnak. Semjén elárult még egy fontos dolgot: szerinte „a vadászat nem szórakozás, hanem szenvedély. Az ember antropológiai természetéből következik. Ahogy a szerelem.” Innen nincs hová menekülni, ideje mindenkinek beszerezni egy puskát.

Kriza Ákosnak viszont figyelnie kellett volna a horoszkóp szavára. Miskolc polgármestere Vízöntő, a megfontolandó passzus pedig az lett volna: „maradjon a realitás talaján”. Bár így tett volna, akkor most nem kellene vagdalkoznia. „Noha nagyra értékelem tevékenységüket, nem tartom szerencsésnek, hogy tervezett élelmiszerosztásuk helyszínéül esetleg városunkat válasszák” – üzente a Gyermekétkeztetési Alapítványnak, akik szerettek volna az ünnep idején segíteni a miskolci rászorulóknak. Kriza szerint vannak náluk elmaradottabb települések, ezért nem kért a jótékonyságból. A Miskolcnak Van Hangja csoport viszont mégis osztott ételt – több százan cáfoltak rá itt Kriza szavaira, és percek alatt fogyott el a rengeteg csomag. A polgármester ezek után képes volt „botrányosnak és szakmaiatlannak” nevezni az akciót, amely során az éhes tömegek letaposták Miskolc rózsáit. Ennyit a realitás talajáról…

L. Simon László viszont Kos. „Feladatait igyekszik tökéletesen ellátni, nem akar hibázni” – mondja a horoszkópja. És L. Simon nem is hibázott, tökéletesen mondta fel a leckét. Amikor az a kérdés, miért pont azokat a Fejér megyei utakat újítják fel, amelyek az ő családi vállalkozásaihoz vezetnek, csípőből rántja elő a szoci kártyát. Közölte: „egy több mint fél évtizeddel ezelőtti, még a szocialista Bajnai-kormány idején tett ígéretet teljesít a kormány”. Briliáns fordulat egyébként a „több mint fél évtized” – jobban hangzik még az elmúlt nyolc évnél is, szóval gyönyörűen kivitelezett megoldásról beszélhetünk.

A Szűz Farkas Flóriánnak pedig nagyon bejött az útmutatás: „mindenképpen ragadja meg a lehetőséget, mely a munkájával lesz kapcsolatos”. És Farkas nem szalasztotta el, elsíbolt az Országos Roma Önkormányzat pénzéből 290 milliót – méghozzá a leggagyibb módszerekkel (csak „benzinköltség” címen 113 millió forintot számláztak ki 360 közmunkásnak), énképe szerint viszont ez nem hiba, sőt, mint közleményben tudatta: „nemhogy bűncselekmény, de még törvénysértés sem történt, semmilyen módon és semmilyen szinten” – ezt nevezik sajátos nézőpontnak.

Ennyi érdekesség után tán nem meglepő, hogy nem bírtam ki, és bár ezen a héten Orbán Viktor a szokásosnál visszafogottabban tevékenykedett, megnéztem az ő horoszkópját is, mielőtt aggódni kezdtem volna. A miniszterelnök Ikrek, az ő passzusában a következőt olvastam: „Az ösztöneire hallgat, így könnyen kikerüli azokat a buktatókat, melyekkel a munkahelyén találkozik.” Meg is nyugodtam rögvest, hiszen az ő munkahelye mégiscsak a teljes Magyarország, és ha sikerült kikerülnie a buktatókat, akkor már nekünk sem lehet olyan nagy gondunk – csak így tovább. Vagy ahogy azt a minap a köztévé riportere is mondta: „szurkolunk Orbán Viktor miniszterelnök úrnak”.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!