Kiugrott kicsit a mindennapok mókuskerekéből Orbán Viktor, és megmerítkezett a magyar valóságban. Vidéki útjai során ígért mindent, amit csak egy kissé kopottas népszerűségét méltósággal viselő miniszterelnöktől elvárható – fűt, fát, autópályát (ha kellett, ha nem). Azt Orbán sem tagadta, hogy örül, amiért Budapesttől és a cirkusztól távol végre más ügyekkel is foglalkozhat, ugyanis rengeteg mostanában a „feszkót eredményező konfliktus”. Ahogy elnéztük a hét eseményeit, teljes mértékben igazat kell neki adnunk.

Voltak kisebb, helyi érdekű
feszkók. Ilyen, mondjuk, Kriza
Ákos esete, aki Miskolc polgármestereként
büszkén jelentette
be, hogy visszaszerezte az Avas
szállót a köznek, s így „egy újabb,
a szocialisták által elherdált vagyontárgy
került vissza a miskolciak
tulajdonába”. Szép is lenne ez,
csakhogy 18 évvel ezelőtt a város
élén egy KDNP-s politikus, Kobold
Tamás állt. Azt nem tudni, ő mit
szólt ahhoz, hogy átdelegálták egy
másik pártba, de legalább a helyi
tévé kereszténydemokratáknak
is tetsző hasonlattal („Vége a 18
éve tartó kálváriának”) érzékeltette
az esemény jelentőségét.

Valami nagyon fura feszkó lehet a CÖF berkein belül is: derült égből csapott le a hír, hogy a kormány legütősebb fóruma megszünteti Facebook-oldalát. Úgy tűnik, a CÖF nem bírja a kritikát, ugyanis a „kommentelő trollok szellemi színvonalára” hivatkozva vonultak ki a közösségi oldalról. De már másnap újraindult az oldal, igaz, a talányos és nem sok jóval kecsegtető „Az oldal megszüntetését nézeteltérés miatt felfüggesztjük” – felkiáltással. És itt még nincs vége a történetnek, a CÖF elnöke ugyanis hamarost jelezte: „A Facebookon valószínűleg ráérő trollok hamis CÖF-oldalt kreáltak, amiért ismeretlen tettes ellen feljelentést teszünk”. Még jó, hogy mostanában nem lesz Békemenet, ilyen légkörben nehéz lenne megszervezni. Rogán Antal viszont maga kreált egy teljesen értelmetlen feszkót. Az RTL Klubnak nyilatkozva kifejtette, hogy azért fogja a kormány a sertéstőkehús áfáját 27-ről 5 százalékra csökkenteni, mert a magyar családok abból fogyasztják a legtöbbet. Ezután keletkezett némi feszültség, mert a riporter megjegyezte, hogy a KSH adatai szerint a magyar családok baromfiból többet fogyasztanak, de a kínos szituációt a Fidesz frakcióvezetője az „Én ellenkező adatokról tudok” mondattal ütötte el. Cserébe viszont nem sokkal később a Baromfi Terméktanács pánik közeli hangon jelentette: így a teljes ágazat tönkremehet, ezért követelik, hogy ne csak a sertéshússal kivételezzen a kormány.

Lázár Jánosnak pedig sikerült a héten összeakasztania a bajuszát az Európai Bizottsággal, akik talán érthető módon sérelmezték, hogy a Miniszterelnökség vezetője azt találta mondani, ők áldásukat adták a fűtőanyag-szállítási szerződésre. Anna-Kaisa Itkonen, a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője viszont gyorsan közölte, hogy nem ők, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség írta alá azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországból érkezzen fűtőanyag az új paksi reaktorokba.

Más körökben is nő a feszültség, ha szóba kerül az Európai Bizottság. Kiderült, hogy összesen 19 projekttel kapcsolatban fogalmaztak meg kifogásokat a hazai pályázati intézményrendszer nyertes projekteket kiválasztó szisztémájával kapcsolatban. Listájukon több olyan cég is szerepel, amely Orbán Viktor fogorvosának, Bátorfi Bélának a nevéhez köthető. A fogászati turizmus reklámozásából amúgy is hatalmas pénzekkel (és nem csak uniós, de állami milliárdokkal is) sáfárkodó Bátorfi ráadásul csak egy a sok közül: a bizottság 53 projektet vizsgált meg szúrópróbaszerűen, ebből 19 pályázattal kapcsolatban talált „jelentős rendszerszintű hiányosságokat”. 135 milliárd forintot bukhatunk rajtuk.

Deutsch Tamás viszont gyönyörű keretet adott egy, a hazai közbeszédet radikálisan megváltoztató eseménynek. A Heti Válasznak adott interjújában kifejtette: szerinte Simicska Lajos (na jó, a nevét nem mondta ki, csak mint a „frissiben ellenzékivé vált médiumok tulajdonosa” utalt rá) terrortámadást intézett Orbán Viktor, s így közvetve egész Magyarország ellen. Ráadásul kicsit tovább is élezte a feszkót, amikor hozzátette: a terroristákkal szemben minden eshetőségre fel kell készülni, ezért kellenek az óvintézkedések. Azért a Gecinap eseményeit terrortámadásnak minősíteni kissé költői túlzás talán, viszont tény, hogy azt a néhány órát, amikor Simicska Lajos tombolva nyilatkozgatott a magyar sajtónak, soha nem tudjuk elfelejteni…

Azért van, akinek már sikerült levezetnie a feszültséget. Böröcz László, a Fidelitas elnöke nyilatkozott a 168 órának, méghozzá rendkívül szórakoztató formában. Az még csak hagyján, hogy a provokátorfigyelőt meghirdető Fidelitas első embereként fogalma sem volt arról, mit is jelent pontosan a provokátor szó, de zárszóként megdöbbentő őszinteséggel vallotta be, hogy kellemetlenül érintette az az eset, amikor a testvére egyszerre öt trafikot nyert Szombathelyen. Valahogy azonban mégis sikerült meglátnia a fényt az alagút végén. „Nem tudok mit tenni. De már túl vagyok rajta. És bírom a strapát” – beszélt a lelkében dúló feszültségekről.

Ennyi feszkó után végül is megértjük a miniszterelnököt is, ha ki akar szakadni ebből a cirkuszból – sajnálattal vesszük viszont, hogy még otthona sem mentes a problémáktól. Lévai Anikó ugyanis újfent beavatta a Story olvasóit családi életük kulisszatitkaiba, és kifejtette, hogy néha annyira felidegesíti férje, hogy agyon tudná csapni (gyaníthatóan nincs ezzel mostanában egyedül). Orbán Viktor főbűne, hogy fogalma sincs arról, hol van otthonukban a porszívó – pedig néha bizony nem ártana egy kis rendet tennie maga körül.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!