Amit a politika tetején látunk, az abszurd. Ami az abszurdból a lelkünkre ül – hogy már észre sem vesszük –, az a hétköznapi hülyeség.


Olvassuk, semmi baj azzal, ha a nemzet kormányában 56 államtitkár és 108 helyettes államtitkár dolgozik. Közben a kancelláriaminiszter fűnyíróként metéli a háttérintézményeket. Minél többet nyír, annál jobban dagad az államapparátus – felül. Legalul döglődnek az ügyintézők. De semmi baj, mert ha a gazdaság teljesítménye nő, akkor a hivatalnokseregnek is duzzadnia kell.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető ezzel a világos összefüggéssel felnyitotta a szemünket. Hogy képesek legyünk befogadni Orbán Viktort, aki Szigetszentmiklóson – miközben fél kézzel felavatta az új igazgatási központot – azt mondta: belülről szúrágta, korhadásra ítélt szervezettel nem megy. Igaz. Ezért 2010 után a kormány „új gúnyát adott a magyar államra, megerősítette az izomzatát, fogyókúrára fogta, fogsorát rendbe tette, harapni képes állkapcsot kapott”.

Hát súlygondok még vannak, a fogsor viszont rendben volna. Harap. Óbudán, a Bécsi úton például a rendőrség 50 ezret szed be egy nagy ívű balra kanyarodásért, már ha valaki évtizedes rutinból vezet, és nem látja meg a kötelező haladási irányt mutató táblát. Hadd hulljon a férgese, ha nem tudja követni a kötelező haladási irányt.

Amit a kormányfő jelöl ki, hiszen ő maga messzi agyakba lát, azt mondja: százezrek gondolkodnak azon, útnak induljanak-e Európa felé. Ostrom alatt állunk, az Európai Unióra meg nem számíthatunk, mondta még. A felavatott határvadászok mereven hallgatták, csak Molnár őrmester lépett ki parancsra, hogy igen ötletesen még az ostrom előtt megkérje barátnője kezét. A nő igent mondott, Orbán Viktor meg a Facebook-oldalán gratulált.

Az ostrom hallatán aztán a Bécsbe igyekvő Kovács Zoltán (a „homogén etnikum” nyílt színi letagadása után még mindig) kormányszóvivő, a Hegyeshalomnál kialakult dugó miatti araszoláson annyira nekiháborodott, hogy követve a világtrendet, megjegyzést tett a Twitteren: ezért kell lezárni a schengeni határokat az illegális migráció elől. Az előtte-mögötte cammogó ezrek szuszoghattak hát egyet eme összefüggés felfejtésén.

Nem tudom, mit twittelne bele a világba Kovács Zoltán, ha hetente háromszor lőnék ki alóla a fonódó villamost és vágná negyvened magával ácsorgó képébe egy kóbor békávés: süt a nap, sétáljanak néhány megállót! Sántikálunk hát, miközben azt halljuk Tarlós István főpolgármestertől, irreális a sztrájkkal fenyegető BKV szakszervezetei által követelt béremelés. Nem kellene, de elnyomjuk magunkban a hirtelen általánosítást:

itt minden, ami közösségi, rohad szét. (Kivéve a közvécéket, mert azokból nincs vagy nincs elég, amint az Alapvető Jogok Biztosa a közszükségre felhívta a figyelmet.)

Hülyítve bambuljuk a vezetékeket.

Kovács Zoltán (nem a szóvivő, hanem az 56 államtitkár közül az egyik) hamarosan már nem teheti meg. Az Index szerint ugyanis Balatonalmádiban ajándékot kap az E.Ontól. A település felett futó 22 kilovoltos légvezeték egy részét földbe ássák – éppen ott, ahol a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának a háza van.

Kétszáz méter zsinór megy a föld alá, a többi marad a település felett. Csak nehogy a menekültekkel magyarázzák eme, az energetikai ellátás homogenitásában beálló bántó hiátust.

A kormányfő nem véletlenül hívta fel a figyelmet mindenfajta, a kulturális homogenitás megőrzésének fontosságára.

Mint tudjuk, Jordán Tamást nem választotta meg ismét a szombathelyi színház igazgatójává a helyi önkormányzat.
Rút történet, hajszálrepedésekkel.

Kerényi Imre megbízott miniszterelnöki éceszgéber szerint ugyanis Jordán az utóbbi tíz évben bebizonyította, hogy kreatív alkotó, fontos ember, és izgalmas színházat csinál. Na most, itt a homokszem a hülyítés gépezetében. Viszont Eperjes Károly színművész, a pályázatot el sem bíráló bizottság tagja szerint bölcsen döntött az elöljáróság. „Magyarországon mindenki politizál, és a politika mindent megoszt, miért pont a színházzal lenne másképp? Mindenben politika van, csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz politika. Ezen hosszan lehetne elmélkedni, de szerintem az mindenképpen rossz politika, amikor egy döntésből kikerül a morál” – szólt és leült. Meglehet, Eperjes eszét tényleg elvette a politika. Ám, ha így van is, mi köze ehhez a politikához egyáltalán a morálnak? Nagyjából annyi, mint Edvin Marton hegedűsnek, aki nagyon örült, hogy Észak-Koreába hívták fellépni egy olyan ünnepségre, amelyet a 2011-ben elhunyt diktátor, Kim Dzsongil emlékére rendeztek.

De a hétköznapi hülyeség is képes kimagasló példákat produkálni: a HVG írta, hogy egy szegedi utazási iroda kirándulást szervez 8000 forintért Felcsútra, amelynek során a település minden büszkeségét végigjárják a résztvevők.

Május 26-ig minden jegy elkelt. Ami azt illeti, Felcsútra a kormányfő keze sok büszkeséget mágnesezett, nem csoda, ha Sátoraljaújhely sem akar lemaradni. Ott arra készülnek, hogy megépítik a világ leghosszabb, 700 méteres üveghídját (Kínában csak egy 430 méteres van). Kérdezték is Lázár János kancelláriaminisztert, mit gondol, hogy a kormány

2,5 milliárd közpénzt akar adni rá. Azt mondta ő is látogatja a gyerekeivel a helyi kalandparkot, sí- és bobpályát, jó ötlet a híd, megérdemlik a támogatást.

Ott fog hát feszülni az üveghíd a cigányputrik felett. Mert megérdemlik. Mert megérdemeljük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!