Beró Zsolt publicisztikája a Vasárnapi Hírek A7 oldalán, Heti abszurd rovatunkban.

 
VH, 2017. november 11.


„Az, hogy ilyen ajándékot kap valaki, ahhoz nyilvánvalóan rendesen kell viselkedni, ezt így karácsony tájékán minden gyerek tudja. Rendesen kell viselkedni, mert a Jézuska akkor sok ajándékot hoz” – köszönte meg kissé szégyenlős mosollyal az arcán, zavarában a kezét tördelve Szombathely fideszes polgármestere, Puskás Tivadar a város héten átadott új futballstadionját.

Az elmúlt években számos helyi politikustól hallottunk hasonló beszédeket, amelyekben egymásra licitálva próbáltak hálásabbnál hálásabbnak tűnni – a vasi megyeszékhely első embere azonban most alaposan feladta a leckét minden avatóünnepség szónokának. Van itt ugyanakkor néhány megválaszolatlan kérdés is. Odáig világos, hogy mit ért „ajándék” alatt: a 15 milliárd forintból – vagyis az eredetileg tervezett ár másfélszereséből – felhúzott vadonatúj arénát, amely a város NB I-es csapata, a Haladás új otthona lesz. Még talán az is érthető, miért beszél a polgármester november második hetén „karácsony tájékáról”.

Végül is a budapesti Vörösmarty téren már áll a karácsonyfa, hétvégén kezdődik a hagyományos vásár, szóval fogadjuk el, ez immár másfél hónapos ünnep lett. Egy fokkal nehezebb feladvány, hogy egy város esetében mit jelent „rendesen viselkedni”. Talán épp az ellenkezőjét annak, ami alapján a rossz gyerekek sorába került az utóbbi években Tapolca, Salgótarján, valamint a veszprémi és az újpesti választókörzet. Nekik aligha hoz majd sok ajándékot a „Jézuska” – és itt érünk el az utolsó nagy rejtélyhez, vagyis, hogy Puskás Tivadar hasonlatában kicsoda a kis Jézus, aki egyebek közt stadionokat visz a jó magaviseletűeknek.

Azért most mindenki tippelhet egyet.

De nem csak Szombathely viselkedik rendesen, legalábbis ezt bizonyítja a mostanság napvilágot látott ajándékok hosszú sora. Tiborcz István, a miniszterelnök veje például nemrég egy majd’ 400 milliós, budai házat talált a fenyőfa alatt. Miután a parlamentben az ellenzék Lázár Jánosnak tette fel a sokakban felvetődő kérdést, azaz, hogy „miből?”, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy döntött, egy személyes találkozón magától az illetékestől érdeklődik. A hvg.hu-nak adott videointerjúban Lázár nem sokat árult el a beszélgetésről, de amikor később arra terelődött a szó, tapasztalt-e olyat, hogy valaki a hatalmát használja föl, hogy elérjen valamit, mindenkit megnyugtatott: „ez egy régi betegség, több ezer éves betegség, mióta a politika szó létezik”.

A kormánypártok kedvenc civil szervezetének, a CÖF-nek, pontosabban a vele szorosan együttműködő CÖKA-nak még tavaly a Villamos Művek Jézuska hozott csaknem félmilliárd forintnyi támogatást.

Az MVM azóta se árulja el, miért támogatták ezzel a hatalmas összeggel az alapítványt. Az ügyben feljelentést tevő Szávay István jobbikos képviselő szerint egyre erősebb a gyanú, hogy a CÖF a szóban forgó pénzből vezényelte le a híres-hírhedt „bohócos” kampányt, amelyben Gyurcsány Ferencet és Vona Gábort akarták „összemosni”.

Sok gyerek karácsonyi kívánságlistáján szerepel a zsebpénzemelés, amit most a Magyar Művészeti Akadémia tagjai meg is kaptak. Az októberig a nemrég a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével kitüntetett Fekete György elnökölte szervezet rendes tagjainak havi életjáradéka 290 ezer forintról 320 ezerre, a levelező tagoké 220 ezerről 250 ezerre emelkedik. Szívhez szóló levelet írhatott a Jézuskának Matolcsy György is, hiszen ő sok kissrác vágyaiban szereplő szőnyeget kapott – igaz, nem olyat, amin a matchboxokat szokás tologatni. Cserébe viszont rögtön négyet, összesen 23 millió forint értékben. Az MNB-elnök indoklása szerint a gyapjúszőnyegek egy jegybanki alapítvány tulajdonában álló épületbe kerültek, ami 800 éves múltra tekint vissza, így méltó berendezési tárgyakkal kell rendelkeznie.

Viszonylag új divat az élményalapú karácsonyi ajándék, mint egy főzőtanfolyam vagy egy ejtőernyős tandemugrás (kuponokról szóló részletes írásunkat lásd a 10. oldalon).

A PestiSrácok újságíróit is ilyennel örvendeztethetik meg hamarosan, a tervek szerint ők verhetik majd le ugyanis az egykori Nap Tv egyik épületéről a néhai médiacég emblémáját. A budapesti Angol utcai székházban egyébként decembertől a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo Tv kezdi meg működését.

És ha már szóba került: a felcsúti polgármester gazdasági sikereiről a héten a Corvinus Egyetemen tartottak előadást a cégbirodalom képviselői. A többi közt a „Mészáros-papírok szárnyalása” programpontot is felvonultató eseményen a Random Capital brókercég vezetője, Virág Ferenc úgy fogalmazott: „ezek a cégek olyanok, mint egy puttony, folyamatosan érkeznek bele az értékek”.

Mondjuk, öröm tudni, hogy nekik is tele van.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!