F. Szabó Kata publicisztikája a Vasárnapi Hírek A7 oldalán, Heti abszurd rovatunkban.

 
VH, 2018. január 20.

Néggyel több László nevű férfit indít egyéni körzetekben a Fidesz, mint ahány nőt összesen. Tíz Lászlóra, kilenc Istvánra, hét Sándorra jut összesen hat női jelölt, és akkor még nem is beszéltünk a Jánosokról, Gáborokról, Péterekről, Zoltánokról, Zsoltokról, Tamásokról – mondjuk, belőlük csak öt-öt jut az ország választókörzeteibe. Pedig lehet, hogy nem ártana a Nemzeti Együttműködés Rendszerében kicsivel nagyobb szerepet szánni a nőknek, mint a gyermekszülés és a focistadionokon való bosszankodás – feltétlenül konyhaablakból, honnan máshonnan. Elég csak Kósa Lajos nyugdíjas védőnő és bölcsődevezető anyukájára gondolni, aki 82 évesen olyan merészet húzott, hogy azt bármelyik gazdasági szakember megirigyelhetné. Gondolt egyet, és kuporgatott pénzéből megvásárolt egy veszteséges sertéstelepet, ami hogy, hogy nem, kicsivel később 123 millió forint fejlesztési támogatást nyert el egy pályázaton. Az már csak hab a hájas-süteményen, hogy a megfelelő körülmények közé kerülő anyakocák (na, ugye!) után külön állami támogatás jár: 2017-ben 10,2 millió, 2016-ban 12,3 millió forint jutott a cégnek.

Kósa Lajos a modern kori népköltészetet is megihlető módon válaszolt a mutyivádakra: „Édesanyám nem strómanja senkinek sem” – mondta az újságírók kérdéseire, egyértelművé téve, hogy nincs itt semmi suskus, ez egy „valódi sertéstelep valódi sertésekkel”. Na meg egy különösen jó vállalkozói vénával megáldott tulajdonossal.

Úgyhogy jobban tennék, ha nagyobb becsben tartanák az idős asszonyokat, lehet, hogy mégiscsak érdemes lenne lecserélni egy-két Lászlót vagy Istvánt a politikában.

Különben sem kellene ezeket a családi kapcsolatokat túlmisztifikálni, miért ne vehetne egy fideszes politikus rokona tűpontos ütemérzékkel sertéstelepet, vagy miért ne kaphatnának magyar állampolgárságot a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott tiszteletbeli jordán konzul testvérei?! Semjén Zsolt szerint valóban „nem szeplőtelen” Zaid Naffa, de csupán ezért testvéreit nem honosítani olyan, mint valakit azért nem felvenni egy egyetemre, mert az unokatestvére elcsent egy Sportszeletet. Semjén szerint a Naffa család esete éppen arra mutat rá, hogy a rendszer jól működik, mert három testvérből csak kettő kapott állampolgárságot, akinél azt a titkosszolgálatok jelezték. Erre az éber Semjén saját elmondása szerint egyből „le is blokkolta az egészet”. A levezetésből egyenesen következik, hogy Kósáék esete nyilvánvaló bizonyítéka a piacgazdaság és a szabad verseny működésének, hiszen bizonyára vannak olyan sertéstelepek is, ahol bár van valódi sertés, mégsem az anyuka tulajdonában  van.

Az is aljas feltételezés, hogy az I. kerületi gyerekek azért ne járhatnának az iskolájuktól 270 méterre működő Oxygen Wellness uszodájában (ami az eredeti tervek szerint egyébként tanuszoda), nehogy megzavarják a megfáradt testüket rendszerint ott lazító fideszes politikusokat, valamint barátaikat és üzletfeleiket. „El lehet képzelni, mit szóltak a drága napijeggyel érkező vendégek, amikor megjelent húsz visongó gyerek a medencénél. Folyamatos feszültség volt belőle, így be kellett látnunk, hogy máshol kell megtartani ezeket az úszásórákat” – nyilatkozta az iskola igazgatója. Még jó, hogy van ember ebben az országban, aki gondol a gyerekekre, legalábbis az arra érdemesekre. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott fejenként potom 250 ezer forintért szervezne keresztény és népi motívumokkal megbolondított tábort a polgármesterek, államtitkárok és miniszterek gyerekeinek. Jó eséllyel ott nevelkedik majd a Fideszhez közeli zseniális vállalkozók következő nemzedéke, de nagylelkűen mást is beengednek az első magyar királynéról, Gizelláról elnevezett táborba.

Kerényi a „toborzólevelet” a Kárpát-medence egyházi méltóságainak is eljuttatja, hogy a plébániák és a parókiák látókörében lévő legtehetségesebb gyermekeket is küldjék el és vállalják nyaralásuk költségeit.

A 10–16 éves NER-gyerekek Kerényi tervei szerint „római tunikában, cserkészzsinórral ellátott napkalapban, puhafából készült rövid római karddal felszerelkezve a római centuriák mintájára masíroznak és hadi versenyt rendeznek, miközben a lányok népi körtáncot, úgynevezett leánykarikázót lejtenek, és szobrokat utánozva megismerik az ókori ruhaviseletet”. Így nevelkednek majd a következő generáció Lászlói, Zsoltjai és Imréi.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!