Heti abszurd: Melyik legyen?

Új életvezetési tanácsadóm van. „Az életben 95 százalék legyen a teljesítmény, a maradék 5 százalék lehet a csibészség.” Nógrádi György, mindannyiunk biztonságpolitikai szakértője osztotta meg a sikerreceptet a közzel a közmédiában. Neki hiszek is, pláne azután, hogy az 5 százalékos csibészről épp a napokban derült ki, hogy úgy tanácsadója ő az osztrák kormánynak (is), hogy erről még maga az osztrák kormány sem tud. És akkor a többi csibészségről még nem is beszéltünk…

Talán ideje lenne összehívni egy matematikusokból, filozófusokból és pszichológusokból álló konzíliumot, hogy kiderüljön végre, Nógrádi György életében hány százalék a teljesítmény és hány a csibészség, de a lényegen ez nem változtat. A két fogalom tengelyén mozogva nagyot nem tévedhetünk.

És most, hogy elsajátítottam a szakértő tanácsait, játékra invitálnám önöket. Volt ugyanis ezen a héten néhány igazán izgalmas esemény, de nehéz eldönteni, hogy vajon mi volt bennük több: teljesítmény-e vagy csibészség. Csak a szórakozás kedvéért, válasszunk!

1. Kedvenceim a kormány győzelmi jelentései. Most is nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy a Világbank Doing Business versenyképességi rangsorában tíz helyet javított Magyarország! Nem csoda, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium eldicsekedett a szép eredménnyel – kicsit kár, hogy elfelejtették hozzátenni: változtak a rangsorolás módszerei, s valójában majdnem minden mutatót tekintve inkább rontottunk az előző évi helyzetünkhöz képest, így – ha a tavalyi módszerek alapján rangsoroltak volna – még két hellyel visszább is csúsztunk volna a sorban.
Akkor ez most micsoda:
Teljesítmény?
Csibészség?

 

2. Van nekünk némi félretett pénzünk (243 milliárd forint) a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban, hogy majd egyszer a Pakson felgyülemlett atomhulladékainkat biztonságosan tudjuk kezelni. Csakhogy közeleg 2018, vagyis a következő választási etap, ezért a kormány 2017-ben szeretne még egy új rezsicsökkentést levezényelni (ha már egyszer bejött), erre viszont kell némi pénz. És hát lássuk be, a paksi atomhulladékot unokáink nézik majd, úgyhogy az erre szánt forrást tervezi megcsapolni a kormány. Mi is ez pontosan:
Teljesítmény?
Csibészség?

 

3. Van ez a Paár Attila, akinek akkor ismertük meg a nevét, amikor kivásárolta Orbán Viktor vejét a Magyarországot fénybe borító (és közbeszerzésekben roppant sikeres) Elios Zrt.-ből. Pusztán szívjóságnak tűnt a gesztus (Tiborcz ugyebár besokallt, mert túl nagy figyelem irányult családjára), de meg is lett a haszna. Most újra Paár nevével találkozhatunk, és ismét egy, a miniszterelnök szívének kedves projekt kapcsán: cége, a West Hungária Bau Kft. is tagja annak a konzorciumnak, amely hatmilliárdból megépítheti az MTK új stadionját.
Miután kitapsoltuk magunkat, döntsük el:
Teljesítmény?
Csibészség?

 

4. Szomorkodunk már egy ideje, mert Giró-Szász András október elsején bedobta a törülközőt, és lemondott a kormányzati kommunikációért felelős államtitkári posztjáról. Áder János nem tétlenkedett, kinevezte október 21-én Tuzson Bencét a friss, ropogós (Rogán Antal vezette) Miniszterelnöki Kabinetiroda élére, ugyanezen posztra. Giró-Szász viszont még ragaszkodik egy kicsit volt állásához: ha ugyanis kihúzza november elsejéig, véletlenül pont meglesz az egyéves munkaideje, s mint ilyen, jár neki a kormány tagjainak jogállásáról szóló törvény szerint háromhavi fizetés (mintegy 3 millió forint) jutalmul. Szurkoljunk együtt Andrásnak, de azért álljunk meg egy percre.
Teljesítmény?
Csibészség?

 

5. A múlt héten belga kisiskolások sokkolták Orbán Viktor postaládáját. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet tiltakozó petíciót fogalmazott meg Magyarország menekültpolitikájával kapcsolatban, és a gyerekekkel sokszorosíttatta, csak a nyomaték kedvéért. A miniszterelnök titkársága azonban nem hagyta magát: egyenként választ küldenek minden kedves kisiskolásnak, amiben köszönik az észrevételeket. A magyar kormány diákmunkásokat nem használt fel a küldemények sokszorosítására, a postaköltségeket egyelőre nem ismerjük. Akkor végül is hogyan értékeljük az esetet:
Teljesítmény?
Csibészség?

 

Nem tudom, önök hogy vannak vele, ötkérdéses konzultációnk után én úgy látom: van azért itt teljesítmény és csibészség is, bőséggel. De ha választanom kéne, egyikből sem kérnék.

Diószegi-Horváth Nóra

 

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!