Matolcsynak már megint mennie kell. Ez a mondat azt jelenti, hogy legalább egyszer már mennie kellett volna. Akkor sem tette. Pedig akkor még a Kúria becses tagjai is úgy gondolták, hogy a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) került közpénzek akkor sem vesztik el közpénzjellegüket, ha azok az MNB alapítványaihoz vándorolnak.

 
Matolcsy György - Fotó: Illyés Tibor, MTI

Az Alkotmánybíróság is kimondta (az azért jó, hogy a testület nevét nem változtatták Alaptörvénybíróságra, mert ezek szerint védik még az alkotmányt), hogy a közpénzekről szóló adatok márpedig nyilvánosak, vagyis az MNB urainak nem kellene titkolózniuk annyira, mire költik. Ám a jegybank elnökének ezúttal, éppen és most más miatt kellene távoznia pozíciójából, mert olyan luxuslakást használ a Budai Várban – azt még a hírt közreadó Népszabadság sem tudja, mire –, amely Patai Mihály UniCredit elnök- vezérigazgató és egyben a Bankszövetség elnökének tulajdona. Ez önmagában még nem lenne baj, mármint, hogy Patainak van egy luxuslakása a várban, az azonban felvet némi problémát, hogy Patai és Matolcsy ilyen kapcsolati, lakáskölcsön/bérbe/szívességi hozzájárulási viszonyban összeférhetetlen. Matolcsy annak a jegybanknak az elnöke, amelyik elméletben minden hazai bank felügyeleti szerveként is működik.

Az UnciCredit márpedig minden tekintetben banknak tűnik. Az az észrevétel ugyanakkor, miszerint a várban, arrafelé, ahol ez a luxuslakás is áll, havi kábé egymillió forintért bérelhetők hasonló ingatlanok (erre jön a 400 eurós közös költség, őrző-védő portaszolgálat, parkolóhely, zöldkártya a borospincéhez, fitnesz-wellnesshez) vagyis a bérlés meglehetősen sokba kerül, érthetetlen.

Matolcsynak ugyanis lenne erre pénze.

Hiszen bár Matolcsy György (képünkön) annak a politikai tömörülésnek (értsd Fidesz–KDNP) volt a minisztere, amelyik 2010-ben még pofátlanul soknak tartotta a kétmillió forint fölötti fizetéseket az állami szférában (így az akkori jegybankelnök havi apanázsát is), ám idővel ő lett az MNB elnöke, és ötmillió forintra emelték a fizetését. Igaz, Matolcsynak rendíthetetlen érve volt erre: „mivel 2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak végre, a magyar állam vezetőit meg kell fizetni”.

Hát, így megy ez a mi kis falunkban… Az Aldi még a buktareklámját (Buktával dicsérd a napot!) is lecserélte, miután az Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP a múlt vasárnap elbukta a kvótaellenes népszavazást, de a cég megmagyarázta, hogy a bukta (amelyik még csak nem is narancsos, de barackos volt) szállítási nehézségek miatt nem érkezett meg, így minek reklámozni olyan terméket, amely nincs is. Lehet, a kormánypolitikusoknak is tanulniuk kellene némi üzleti szemléletet, miszerint olyat, ami nincs , nem is kellene eladni. De korai halált halt – vagyis eltűnt – Kis Grófo választások utáni Facebook-bejegyzése is, aki pedig csak annyit írt ki az esküvőről helikopterrel hazajáró propagandaminiszterről, hogy „Rogán Antal kimondottan jó ember, :) Igazi BULIBÁRÓ.” Az, persze, politikai kommunikáció szempontjából kifejezetten káros, ha egy ilyen kiírás villámgyorsan lekerül Kis Grófo oldaláról, hiszen a nép még azt hiheti, hogy Rogán vagy nem kimondottan jó ember, vagy nem bulibáró.

Esetleg egyik sem. De lehet, nem is kell összefüggéseket, kapcsolati hálókat keresni Kis Grófo énekes és Rogán Antal miniszter között, mert simán előfordulhat, hogy az énekes, amikor törölték a bejegyzést, csak azon húzta fel magát, hogy manapság már jófajta buktához sem lehet olyan könnyen hozzájutni.

Másnak bezzeg kijutott a boldogságból, legalábbis annak a bátor vállalkozónak, aki részt vett a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által közösen szervezett zsámbéki kamionos verseny döntőjén. A vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági megmérettetés résztvevőinek feladata ugyanis, igazodva a kor nagy állami kihívásaihoz, az volt, hogy „többek között megbúvó migránst kellett megtalálniuk az idei 5 tengelyen – biztos kézzel”. Az eseményen részt vett Bárándi Attila kamionos is – tudják, ő az, akit szeptemberben migránsok vertek félholtra Franciaországban. Azt ugyan nem könnyű elhinni, hogy a versenyzőknek valóban migránsokat kellett-e felkutatniuk, mert miért is kellene nekik, ugye, és különösebben bájos feladatnak sem nevezhető, nemhogy humánusnak. Igaz, ez semmi ahhoz a kirohanáshoz képest, amit Jeddi Árpád Levente művelt videoblogján, amikor keresetlen szavakkal gyalázta azokat, akik nem szavaztak nemmel október 2-án. Jeddi is kamionos, és arról híres, hogy ő volt az, aki Franciaországban több tíztonnás járművét ráhúzta a migránsokra, de közben élőben kommentálta az eseményeket. Tettéértakkor kirúgták, azóta megint dolgozik. Legutóbb a bukott kvótaszavazáson húzta fel magát, ordenáré, káromkodós jegyzetét azóta törölték, egy másik videóban viszont megmagyarázza, mit is gondol ő a világról, majd üzen is (részlet következik):

„Amennyiben valaki szerint a »kocsisnak« nem áll jogában a tőle elvárható módon kifejezésre juttatni a véleményét, figyelmeztetlek: Lessz még olyan is amikor a »szódás« üti a lovát, meg akit ér; Mert az úgy szokta. Na; Pá..!”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!