F. Tóth Benedek publicisztikája a Vasárnapi Hírek A7 oldalán, Heti abszurd rovatunkban.

 
VH, 2017. október 7.

Remélem, a rendőrség és az ügyészség mindent megtesz annak érdekében, hogy kiderítse, kik fenyegették meg életveszélyesen az őcsényi panzióst, és kik szúrták ki autójának kerekeit, mert a magyar állam minden polgárát megvédi az erőszaktól és fenyegetéstől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök… Ja, ilyet nem mondott. Csak olyat, miután az őcsényiek többsége megtiltotta, hogy falujukban hivatalosan regisztrált menekült gyerekek és nők pihenjenek, hogy „nagyon helyes, hogy (az őcsényiek) határozottan és érthetően fejezték ki véleményüket”.

Azt ugyan lehetne öniróniának is tekinteni, amikor Orbán Viktor kifejtette, hogy „annyit hazudtak már nekik migránsügyben, hogy már nem hiszik, hogy csak gyerekek fognak jönni”, de lássuk be, a miniszterelnök ennél őszintébben nem is beszélhetett volna politikájának egyik legfontosabb eleméről.

Lehetne ez az őcsényi beszéd, mégse az.

Veszprémben bezzeg a rendőrség hétfő hajnalban igazoltat egy polgárt, aki kissé koszos zakóban álldogált, miután öt, a tulajdonában lévő hirdetőoszlopra felírta: „Orbán egy geci!” A hajnali festő, nevezetesen Simicska Lajos önmagától idézett (orbáni retorikával élve alighanem „nagyon helyes, hogy határozottan és érthetően fejezi ki véleményét”), és nyilván ezzel üzent, hogy a háború, amit 2015 februárjában elkezdett, folytatódik. Nincs béke, se tűzszünet, és tette pontosan mutatja, hová jutnak a régi barátságok, ha az egyik kollégiumi szobatársból miniszterelnök lesz, a másikból meg őt támogató oligarcha, ám gazdasági és politikai érdekeik eltávolítják őket egymástól. Az egyik fél hatalmi eszközzel, a közpénzből fenntartott hivatalok, az érdek szerint alakítandó törvények erejével küzd, a másik abból a vagyonból, amit amúgy még együttes tevékenységük segítségével halmozott fel. Talán még nem tudják, de ezt a háborút egyikőjük sem nyerheti meg: az egyiknek előbb vagy utóbb elfogy a politikai játéktere, többé már nem hajlíthat törvényt kedve szerint; a másiknak meg elfogy a pénze, ha mindet politikai és gazdasági alapon szerveződő bandériumok kiállítására költi.

De ha már háború: ki gondolta volna, hogy Botka László szocialista politikus amilyen gyorsan jött, olyan szélsebesen távozik a baloldal önjelölti miniszterelnök-jelölti pozíciójából. Esetében nem mondható el, hogy rá együttesen érvényes az orbáni retorika, mert bár „határozottan”, ám annál kevésbé „érthetően fejezte ki véleményét”, amikor a baloldalon bujkáló fideszes árulókat emlegette. Simicskának bezzeg még a fia is beleállt apja érthetőségébe, Botka mögött viszont csak pislog a párt meg azok a választók, akiket még mindig az egységes baloldal illúziójának ábrándja éltet meg a remény, hogy az Orbán-kormány leváltható. Miközben a legfőbb ügyész, Polt Péter simán mondhatja azt arra az ellenzéki kérdésre, hogy „Indult-e nyomozás az azeri pénzek Magyarországra érkezése és a baltás gyilkos kiadása közötti összefüggés feltárására?”: a „jelzett ügyben az ügyészségen nem volt és jelenleg sincs folyamatban büntetőeljárás”. Tudják, ez az az ügyészség, amelyiket a Quaestor-ügyben játszott szerepe miatt a Kúria szerint Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa jogerősen nevezhet fideszesnek.

De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy az ország folyamatosan fejlődik. Igaz, uniós pénzből, de a hatalomnak fontos, hogy fenntartsa a gyarapodó ország látszatát. Olyannyira, hogy ha minden héten azért mégsem adhat át egy stadiont, a kormány emberei legalább egy iskolai mosdóblokk előtt vághassanak nemzeti szalagot. Ahogyan tette ezt Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott és Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a pilisi Gubányi Károly Általános Iskolában. Azt csak remélni lehet, hogy Balog Zoltán emberminiszter nem személyesen avat fel minden iskolai kórust, mert abból hatvanat terveznek kiállítani, és nyilván nem azzal a céllal, amire a miniszter még szeptember közepén a Mindennapos Éneklés Konferencián utalt, miszerint a magyar nők a fogantatás pillanatában dalra fakadnak. A kórusban ugyanis rendszerint énekelni kell, és kizárt, hogy a fogyó nemzet rémképe ellen oly’ elszántan küzdő kormánynak más céljai is volnának az iskolai dalárdák felállításával.

De ez egy ilyen hét, szokásosan szürreális. Mert míg Sopron utcáin elszabadult zebrák vágtatnak, a vizes vb utólag is egyre drágább, Németh Szilárdról, a Fidesz alelnökéről kiderül, hogy szereti a pacalt, és jé… kimondja, hogy nem fér bele a véleménynyilvánításba az, ha Őcsényben kiszúrják egy panziós autójának kerekét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!