-

 
VH, 2018. március 3.

Mindig sejtettem, hogy léteznie kell életnek a miénken kívül is. Már csak azért is, mert jobb lenne abban a tudatban élni, hogy valahol, egy messzi-messzi galaxisban másoknak éppen ilyen vidám az életük. Mert itt vannak például ezek a helyreigazítások. Kezdődött szegény Földes László Hobóval, akiről a kormány közeli Bors írta meg néhány hete, hogy „elváltoztatott hangon, roma hanglejtéssel próbálta átverni a Bors munkatársát”. Érdemes szó szerint ideidézni a helyreigazítás szövegét, amely után Örkény, ha élne, mind a tíz ujját megnyalná.

„A borsonline.hu 2018. február 9-én, 8.30 órakor megjelentetett József használja Hobo telefonját” című cikkben nem felelt meg a valóságnak, hogy Földes László Hobo elváltoztatott hangon, roma hanglejtéssel próbálta átverni a Bors munkatársát. Az sem felelt meg a valóságnak, hogy Földes László Hobo visszahívta a Bors munkatársát telefonon. Ugyanígy a szóban forgó telefonszámon korábban nem beszélt Földes László Hobo a Bors munkatársával. (…) Nem felel meg a valóságnak az, hogy váratlanul reagált a Bors telefonhívására Földes László Hobo, mert nem volt a cikk megjelenése előtt telefonbeszélgetés a Bors munkatársa és Földes László Hobo között, ezért valótlan az az állítás is, hogy azt mondta Földes László Hobo, hogy »rossz számot hívsz, mert ezt a kártyát én még csak most vettem, nem ismerek semmilyen Hobót, és Lakatos József vagyok«. Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy Földes László Hobo azt közölte a Bors munkatársával, hogy új ez a szám. »Hivatalos. Az enyém – magyarázta, majd bontotta a vonalat.« Nem felel meg a valóságnak az, hogy Földes László Hobo telefonját, úgymond a Hobohangú Lakatos úr vette fel.”

Talán jogosan merül fel a kérdés, hogy ha ez mind nem felel meg a valóságnak, akkor vajon miről ír maga az újság? Rájár a rúd a kormány közeli tényfeltárókra. Tudniillik nem sokkal ezután a hirado.hu is közölt egy helyreigazítást, imigyen. „A portálunkon 2018. január 28-án »Titokban Jemenben járt Vona Gábor« címmel megjelent cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Vona Gábor korábban titokban Jemenben járt, és ott egy Szaddám Huszein által is pénzelt párt kongresszusán mondott beszédet. Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Vona Gábor a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében korábban titkos együttműködési szerződést kötött Iránnal. A valóság ezzel szemben az, hogy Vona Gábor 2002-ben, a Jobbik Magyarországért Mozgalom megalakulása előtt, még egyetemistaként egy ifjúsági konferencián vett részt Jemenben, amelynek a finanszírozásában Szaddám Huszein nem vett részt. Ezt olyannyira nem titokban tette, hogy erről még az általa írt, 2011-ben »Született augusztus 20-án« címmel megjelent könyvében is beszámolt. Iránnal pedig soha nem írt semmilyen szerződést.” Ha nem tudnánk, hogy a fenti két történet valahol a mélyben összefügg, még hihetnénk, hogy a borsonline-nál és a hirado.hu-nál csupa marha dolgozik, aki a szerkesztő utasítására bármit megír, amit az aktuális kormánypropaganda megkíván (bár őszintén szólva Hobo roma hanglejtését akkor sem értem). Ám biztos, hogy a mélyebb összefüggések hamarosan napvilágra kerülnek, és kiderül, hogy valójában Hobo járt Jemenben Szaddám pénzén és Vona Gábor esténként flitteres ruhákban lép fel roma hanglejtést utánzó számával, Lakatos József álnéven. Vagy: mindez csak az úgynevezett párhuzamos univerzumok bizonyítéka. Vona Gábor egy másik világegyetemben igenis járt Jemenben Szaddám Huszein pénzén, Hobo pedig az Alfa Centaurin valójában Lakatos József, és szabadidejében roma hanglejtéssel hívogat újságírókat.

Ezt látszik alátámasztani az is, amit a kormány közeli média adott elő a hódmezővásárhelyi polgármester-választás napján. Miközben ebben az univerzumban nem sokkal este 8 után már pontosan tudni lehetett, hogy az ellenzék közös jelöltje, bizonyos Márky-Zay Péter volt szíves agyonverni Lázár János (bel)földi helytartóját, saját univerzumukban a fenti lapok a következő fontos híreket röpítették világgá: hirado.hu: Három településen tartottak időközi önkormányzati választást. (Ez egyébként tényszerűen igaz, mint ahogy az is, hogy: egy meg egy az kettő, csipkebokor vessző.) Magyarhirlap.hu: Orbán Viktor: A magyarokban megmaradt a lovasnemzeti lelkület. Ripost.hu: Kegyetlen farmerdivat köszönti a tavaszt. Origo: Elsöprő Fidesz- győzelem Kiskunhalason és Brutális fölényben a Fidesz. Magyaridok.hu: Jurák Kata jelenti, A Soros-alapítványok kitiltásáért tüntetnek Grúziában. Lokal.hu: A választás tétje, hogy marad-e a határzár és Hollik: Erős vagy zsarolható kormány megalakulása a tét. Echo Tv: Szijjártó:

A kormány magyarázatot vár, hogy miért hazudtak az ENSZ-tárgyalásokon és Elsöprő Fidesz-győzelem Kiskunhalason. Egyedül a 888.hu foglalkozott érdemben a témával (Márky- Zay nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást), de fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az összellenzéki jelölt az, amelyik korábban „lámpavasazott” – jelentsen ez akármit is.

Mi ez, ha nem egzakt bizonyíték a párhuzamos univerzumok létezésére? Nem lennék meglepve, ha Orbán Viktor mindezért átvenné a jól megérdemelt fizikai Nobel-díjat. Persze csak a svéd–magyar meccs szünetében. Közben halkan szól a Mambo magnó: „Elutazott tőlünk családunk egyik tagja, akit oly hőn szerettünk… Egy Valóság nevű nagybátyánk. Sajnos már nincsen velünk, levelet ír csak nekünk.”

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!