És azt tudták, hogy a magyar reformok működnek? Ha nem, hát majd megtudják, költöttünk rá 600 milliót, hogy nyilvánvalóvá váljon. Elképzelhető persze, hogy így kapásból most nem nagyon jutna eszünkbe, hogy mely reformoknak köszönhetően ilyen csudijó hely ma Magyarország, de egy percig se aggódjon senki, kiderül mindez a MRM (magyar reformok működnek, ismételjük újra, amíg rá nem érzünk az ízére) honlapjáról, ahol a gyengébb emlékezetűeknek listába szedték, mi mindenért kell hálásnak lenni. Mert ugyebár eddig csak jobban teljesítettünk (mondjuk, az a szlogen kijött 400 ezer forintból, s micsoda siker lett belőle!), most viszont már működés közben figyelhető meg a kormány igencsak sikeres munkája.

 
 
 

 Reformnak nevezzük ugyanis mindazon változtatásokat, melyek valamiféle haladást, javulást hivatottak előidézni. És kár tagadni, volt ilyen bőven…

Vegyük például az útfejlesztéseket: öt év alatt „több mint kétezer kilométer új vagy felújított szakaszt, közel 150 kilométer új autópályát és autóutat, több mint 180 kilométer elkerülő utat vehettek birtokba az autósok” – döngeti a mellét az MRM. Tekintsünk is el gyorsan a ténytől, hogy az Európai Bizottság (akik eddig ezt a nagy aszfaltozási lázat többnyire pénzelték) épp e pillanatban függesztette fel az útépítések finanszírozását, mert szerintük kissé felelőtlenül bántunk az uniós forrásokkal… Az persze kérdés marad így, hogy a miniszterelnök által beígért új utak hogyan épülnek majd meg, de nyugtassuk magunkat az elmúlt 5 év sikereivel. Ezt teheti épp Simicska Lajos is, aki egykor körbeaszfaltozta az országot, most viszont már abból is hasznot húz, hogy nem betonoz. A Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis igazat adott a Közgépnek, miután feljelentették a BKK-t, akik azért zárták ki őket egy pályázatból, mert a többiekhez képest túl keveset kértek a munkáért. Így most a BKK fizethet 7,5 milliót a Közgépnek, és még félmilliót büntetésképp. Hogy út lesz-e, azt még nem tudni, de ilyen könnyen se keresett még útépítésen pénzt senki, pedig mifelénk az amúgy se megy nehezen. Tény, hogy Simicska Lajos érti a reformok lényegét.

Vagy itt van a multik megadóztatása mint sikertörténet – csak nehogy sírás legyen a vége, miután két ily módon megsarcolt multi, a Philip Morris és a Spar Brüszszelig szaladt panaszkodni a különadók miatt, mire (már megint!) az  Európai Bizottság nagy hirtelenjében felfüggesztette az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohányadót, és szigorú vizsgálatot indított, mert tiltott állami támogatásra gyanakodnak. Jár a vállveregetés a reformért, nincs mese.

De külön sort kapott a reformok sikerlistáján a magyar bűnüldözők eredményessége is – többen ülnek börtönben, kevesebb az erőszakos bűncselekmény, a rendőrök is nagyobb megbecsültségnek örvendenek és többen is vannak. Örvendetes hír ez, bár vetült némi árnyék a minap a bűnüldöző szervek hatékonyságára. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ugyanis beidézte a budapesti rendőrséget a hajléktalanok gyakori igazoltatása miatt, ám a meghallgatáson egy tanú sem jelent meg, mert (most figyeljenek!) a rendőrségnek nem sikerült megtalálnia azon rendőröket, akik érintettek lennének az ügyben. Igazi csoda így, hogy sikerül megtölteni a börtönöket.

Szintén nagy horderejű reformja volt a kormánynak a kisvállalkozások támogatása. Így vált például az egykori felcsúti gázszerelőből elébb polgármester, majd trafikos, boltos, nagybirtokos, hogy aztán az ásványvizek hazai királyává (s a MÁV beszállítójává), majd egy kis módosításnak köszönhetően a klímák urává avanzsáljon. Javában zajlik ugyanis a klímaszerelők piacának megreformálása és egy új, az ágazatot igazgató hivatal felállítása, s mit tesz isten, Mészáros Lőrinc épp most vásárolta be magát a legnagyobb hazai cégbe. Véletlen lenne? Vagy inkább a kisvállalkozók kormány általi támogatásának népmesei fordulata?

Aztán ennek a kormánynak köszönhetjük, hogy újra van családi otthonteremtési támogatás. És van, aki ezt még annál is komolyabban veszi, mint ahogy képzelnénk. Rogán Antal, persze, hát ki más? Az V. kerület egykori polgármestere már saját otthonát is varázsütésre növelte egyre nagyobbá és nagyobbá, ahogy a vagyonbevallását egy kicsit megkapargatták. Ám az a fajta önzetlen segíteni vágyás, amellyel az önkormányzat volt irodájába költöztette az egykori fideszes, szintén polgármester Karsai Károly családját a kedvezményesnél is kedvezményesebben (magyarán bagóért), az valóban könnyeket csal az ember szemébe. Kár, hogy kiderült a turpisság, így ez is csak egy újabb sor lesz a belvárosi ingatlanmutyi dicstelen krónikájában, pedig mennyivel jobban hangzana, ha eztán otthonteremtési reformként emlegetnénk…

És ha már a működő reformok jótéteményeinél tartunk, végezetül örvendjünk a leghasznosabbnak: „Magyarországon az elmúlt öt évben jelentősen csökkent a politikusok száma” – 2010 óta megfeleződött az önkormányzati képviselői létszám. Remek, pompás, kiváló. Csak így tovább, fiúk, ha a következő években a másik felétől is sikerülne valahogy megszabadulni (gyanús, hogy eddig nem a legrosszabbak mentek a resztlibe), akkor talán előbb-utóbb ezt a rengeteg reformot is képesek leszünk majd kiheverni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!