Friss Róbert publicisztikája a Vasárnapi Hírek A7 oldalán, Heti abszurd rovatunkban.

 
VH, 2018. február 24.

Utoljára ült össze a parlament szerdán ebben a ciklusban. A néptelen padsorok is azt jelzik: az illiberalizmus hülyesége az április 8-i választásokig kiköltözött a közterületekre. Előtte még vicsorintott egyet, csak hogy tudjuk: nem fogatlan. Az Elios-ügy kellős közepén, a miniszterelnök évértékelőjén látható-láthatatlanságban megjelent Tiborcz István, a kormányfő veje is a Várkert Bazárba érkező új elit soraiban. Az az ember, aki közvilágítási maffiájával átverte a fél országot, aki miatt 13 milliárd uniós pénzt alighanem vissza kell fizetni az Európai Uniónak. Az állami, szervezett korrupció dagadó háttere egyelőre nem nagyon mozgatta meg a kormánypártokat, annyira futotta nekik, hogy központi kommunikációs panelsort osztottak ki, s az ember nem tudja, sírjon vagy röhögjön, amikor a tizedik megkérdezett fideszes is ugyanazokat az egyszerű hazugságokat mantrázza a közönség arcába, amelyeket a pártközpont kommunikátorai kiizzadtak magukból.

Gyerekes fricska volt Brüsszelnek, hogy Tiborcz feltűnt a Bazárban, viszont nem lehet tudni, hogy most akkor ő húzódik Orbán Viktor árnyékába, vagy az ő árnyéka teríti be apósa egész kormányzatát.

Amúgy kíváncsian vártuk: kitalált-e a ciklus végére a menekültügyön és Soros Györgyön kívül valami mást is a „főmérnök” és stábja, vagy megpróbálja kihúzni ezzel a világra szóló blődséggel április 8-ig. Nem talált ki semmit, boldog karácsonyt már nem kívánhatott, így az Elios-ügyet a parlamentben feszegetni akaró ellenzék elől Szófiába menekült, ahol mindjárt tízezer ránk kényszerített migránsról értekezett, majd Hajrá, Nyitrai Zsolt! felkiáltással Egerben kampányolt, miközben a Házban Tuzson Bence kommunikációs államtitkár 13 képviselő előtt beterjesztette a „Stop Soros!” törvénycsomagot. Igaz, semmi szükség nem volt a kormányfő asszisztenciájára, az előadott agylágyulásról előre megmondták: azt – nyilván egy újabb kétharmad reményében – csak a választások után akarják elfogadni.

Orbán évértékelőjében kicsit elhalványult a világra terpeszkedő Soros alakja, de a nemzetközi oldalvágásokat észlelve nem mondhatjuk, hogy a kormánypárt teljesen lemondott a maga kreálta abszurdról.

Hétfőn Berlinben 18 nemzetközi és 237 nemzeti keretek közt tevékenykedő külföldi civil szervezet és szövetség közös állásfoglalását közölték, amiben felszólították az Országgyűlést, utasítsa el a törvénycsomagot és gondoskodjon a civil szervezetek munkájának zavartalanságáról. Az még csak leszólható, hogy civilek védenek civileket, de az európai politika is hallatta hangját. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a német Der Tagesspiegel online kiadásában hétfőn a „Stop Soros!” kapcsán azt mondta: az EU-nak fel kell állnia és fel kell háborodnia, aktiválni kell a 7. uniós cikkelyt. Szijjártó Péter külügyminiszter most sem volt rest, keményen lehordta Asselbornt: gyűlöli Magyarországot, elvakult bevándorláspárti politikus, aki Soros kottájából játszik. Úgy, mint az unió, de még maga az ENSZ is, amely ugyancsak decemberben készül elfogadni a Globális migrációs paktumot, de a magyar kormány már most látja: a világ a vesztébe rohan, amikor nem a nemzetállami kerítésekben, hanem a globális összefogásban keresi a megoldást. Közben Manfred Weber, a Fideszt is sorai közt tudó Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője közölte: „Egész Európa sorsa azon múlik, hogy idén megtaláljuk a megoldást a migráció kérdésére. Megértem néhány közép- és kelet-európai aggodalmát egy multikulturális Európa felett, de egy tisztességes tehermegosztás és európai szolidaritás nélküli megoldás elfogadhatatlan.” Az már csak diplomáciai kuriózum, hogy Szijjártó a luxemburgi külügyért leostobázta, amit sikerült idiótának lefordítani angolra. Kérdés, hogyan minősíti majd Webert.

Szijjártó amúgy mondja és mondja a magáét: meg kell védenünk Európa keresztény örökségét, pedig erre senki nem kérte, erre senki sem szorul rá. Azt mondja: ha nem védenénk meg Magyarország határát, akkor az országon nem 400 ezer illegális bevándorló „csörtetett volna keresztül”, hanem több millió. Mármint 2015-ben. Csak azt felejtette el megkérdezni saját belügyminiszterétől: hogyan, miként, miért „csörtethetett át” az a 400 ezer Röszkétől Hegyeshalomig.

A menekültügy láthatóan kifulladóban. Mondhatja Tuzson Bence, hogy a „Stop Soros!” elfogadása után sokkal nehezebb lesz a jövőben Magyarországon bevándorlást szervezni, támogatni és finanszírozni, ha egyszer nincs senki, aki ezt tenné. A múlt héten egyetlen illegális migráns sem jött Magyarországra, de azért a kormány fél évvel meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

A Fidesz ebből a hülyeségből pislog kifelé. A Magyar Nemzet beszámolója szerint egy csepeli lakossági fórumon üres széksorok várták Németh Szilárd Fidesz-alelnököt és Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert. Kár, mert így lemaradtak a karcagi birkapörkölt miniszteriális kedvelőjének gondolatáról: Soros azt akarja, hogy a magyarok rovarokat egyenek, a magyar ember azonban nem eszik csúszómászókat, grillezett skorpiót.

Látjuk, igazuk van azoknak, akik szerint Magyarországnak ma nem kormánya van, hanem uralkodó elitje. Megfontolásra ajánljuk ehhez az ombudsman minapi jelentését, miszerint valami nagyon nincs rendben a pszichiátriákkal. Valamint a csepeli fórum szervezőinek könyörgését: Előre tessék ülni! Jobban néz ki a kép, üljünk be tömegnek! Ez utóbbi a parlament néptelen széksorait elnézve különösen időszerű volna.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!