Valaki árulja már el, miért éri meg Mészáros Lőrincnek lenni! Mert, aszongya: Orbán Viktor barátjának, Felcsút polgármesterének januári bevallásából kiderült, hogy betétben van tízmillió forintja, készpénzben 100 milliója, két cége osztalékából pedig 1,65 milliárd forintot vett fel. Ám aki azt hinné, hogy Lőrinc gazda gazdag ember, hát az téved.

 
Rendőrsorfal a népszavazási aláírásgyűjtő standnál - illusztráció


Nála eladósodottabb ember kevés van ma az országban: bevallása szerint tartoznak neki 524 millió forinttal – tegye fel a kezét, aki nem csak szeretne, de tudna is 500 millát kölcsönadni –, valamint hitelt vett fel, 1,473 milliárd forint értékben. Most meg az tegye fel a kezét, aki biztos abban, hogyha bemenne a bankba uszkve 1,5 milliárdos hitelért, kapna is! De mindent egybevetve: lám, Magyarországon sanyarú sors jut az állami elosztóhelyekhez becsatornázott oligarchának: nem elég, hogy szinte minden pályázaton nyer, ehhez talpig el kell adósodnia. Igaz, Mészáros Lőrinc jegyez 34 ingatlant is, de azokat nem lehet megenni, sem meginni. Viszont lehet rajtuk enni, menni, aludni, halászni és vadászni, gazdálkodni, politikai nagy- vagy kisgyűléseket tartani, kastélyt építeni rájuk, kúriát – kivéve, persze, ha már van rajta –, vagy istenuccse bármit csinálni. De a birtokkal, ha már birtok, mind közül egyet lehet leginkább tenni: birtokolni.

Furfangosságban azonban messze lekörözi őt Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke. Ehhez persze szükség van egy olyan orgánumra is, mint a 444.hu. A portál újságírói egészen Sajóhídvégig utaztak csak azért, hogy 2017. február 3-án megkérdezzék a fideszes elnököt arról, politikusi fizetése mellé miért kap több mint félmillió forintot két adótanácsadó cégtől. Az elnök helyi embere azonban kiszimatolta az újság szándékát, és a riadólánc (na jó, telefon) működésbe lépett. Tállai pedig nem érkezett meg a faluba, ahol amúgy ünneplőbe öltözve várták. Így kérdezni sem lehetett tőle.

A NAV elnöke nyilván elszámol majd a sajóhídvégiekkel, mert egyszer csak vissza kellene mennie oda, ahol annyira várták. És egyszer majd válaszolnia is kell a kérdésekre, de úgy lehet ezzel, mármint az elszámolással, hogy ráérünk arra még.

Ahogyan az 56-os emlékév elszámolásával is várni kell – előreláthatóan a nyár végéig –, merthogy a Magyar Nemzet kérdésére kiderült, hogy az emlékév 2017. június 16-ig tart. Ennyi erővel tarthatna 2018. június 16-ig is az 56-os emlékév, hiszen akkor lenne hatvan éve, hogy kivégezték Nagy Imrét, de el kell hinnünk Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának, hogy majd időben, mindennel, filléres forintra elszámolnak, addig is Kövér László házelnök mond néhány szép szót, és átad néhány 56-os emlékművet, mint legutóbb Mexikóban is tette.

Az elszámolás kérdésében amúgy erős a kormány. Rendre az adófizetők pénzéből pótolja azt, amivel a végén nem tudnak elszámolni azok, akiknek amúgy ezt nagyon is kellene. Tavaly a kormány jelentette be, hogy 1,3 milliárd forinttal támogatná az Országos Roma Önkormányzatot, így konszolidálná a roma szervezet mintegy kétmilliárdos adósságát, most pedig a szentendrei Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpont adósságát váltanák ki 2,9 milliárd adóforinttal. Ez amúgy jó üzenet minden olyan vállalkozónak, aki úgy dönt, hogy adósságot halmoz fel, generál, vagy önhibáján kívül összegyűjt akár hárommilliárd forint értékben, mert ha így történne, úgyis jön az állam, és megsegít.

Mert ennek, úgy tűnik, immár hagyománya lesz. Ahogyan hagyománya van annak is, igaz, éppen abból a sötét korszakból, amire ma olyan nagy kegyelettel emlékezik az ország, hogy valamit hatalmi erővel akadályoznak meg, vetnek véget az állampolgári kezdeményezésnek, legyen az, mondjuk, forradalom. Itt azért még nem tartunk. Egyelőre csak aláírásokat gyűjtenek azért, hogy népszavazás dönthessen arról, a budapestiek akarják-e, hogy a magyar főváros rendezze a 2024-es nyári olimpiát (tény, a téli kicsit nagyravágyó volna), de az Együtt aláírásgyűjtői úgy jártak, hogy rendőrök álltak az aláíró dobozuk és az aláírók közé. A rendőrség közleményben tiltakozott az ellen, hogy karhatalmi demonstrációt tartottak volna. Írták is: „körözött személyről érkezett bejelentés. Amint az a felvételen is látszik, a helyszínen csak két rendőr intézkedett, a többi formaruhás személy nem rendőr, így a közösségi oldalról átvett cikkben közölt állítás, mely szerint rendőrsorfal vette körül az aláírásgyűjtő pultot, nem felel meg a valóságnak”. Arról ugyan nem szólnak egy szót sem, hogy a formaruhásoknak miért kellett elállniuk a standot, de tény, két rendőr nem alkothat sorfalat. Még akkor sem, ha a két rendőr két formaruhással együtt alkot sorfalat.

A körözött személyt amúgy a rendőrség elfogta, és ez jó hír. Ebből is látszik, hogy nem csak hasznos, de eredményes is lehet egy bejelentés. Viszont mindezt nem mondhatjuk el abban az esetben, ha valaki például Mészáros Lőrinc vagyonosodási ügyében tenne bejelentést. A NAV ugyanis egy éve nem végez bejelentésre vagyonosodási vizsgálatot Magyarországon, kivéve akkor, ha az illető maga ellen kéri ezt, vagy valamelyik hatóság megalapozott gyanú esetén. Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő meg is indokolta ezt a sajtó kérdésére: „Az lehetett az oka, hogy egyáltalán leállították, hogy már nem voltak olyan szintű eltitkolt jövedelmek, amelyek nagyobb bevételt hoztak volna, mint egyébként az az apparátus, amit kifejezetten a vagyonosodási vizsgálatok miatt kellett fenntartani.”

És a kör bezárult. Ha ezek után azt látnák, hogy Mészáros Lőrinc egy Harley-Davidson motor nyergében suhanna a birtokait összekötő országúton, ne szoruljon el a gyomruk. Gondoljanak arra, hogy csak a hitelektől és az adósságtól gondterhelt magyar oligarchát repít a vasparipa.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!