Bevezetik a hídpénzt. Eszébe jutott valamelyiknek. Fejére csapott, és felkiáltott: „Hídpénz!” Mire a többi felröhögött: „Híd­pénz! Hát ez a Józsi micsoda egy zsivány! Hogy mi nem jut eszébe! Hídpénz! No de miért ne? Szedjük be a majmoktól azt is.

 
Bächer Iván

Tölts még, Jenőkém, abból a Veuve Clicquot-ból! Köszike! Hídpénz! Az is pénz. Be lehet szedni. El lehet venni. Zabrálni.

Nem kell érte semmit sem adni. Hídpénz, kicsi pénz, jó pénz. Talált pénz. El lehet költeni, szórni, lopni azt is.

Hídpénz! Miért is ne. Csináltass egy anyagot, Karcsikám a cégeddel: hídpénz. Tíz misi. Nekem egy elég lesz. Abból elmegyünk Oslóba. Ott állítólag olcsók a kurvák. És nagyon jók.

Hídpénz! Na, mutasd az anyagot: Mindig is volt. Na ugye, marhák! Mindig volt. Most miért ne lehetne? Már a rómaiak is!

Nagyon jó! Meg Zsigmond! Remek! A Zsiga! Micsoda? Repülőhíd? Csináljunk mi is repülőhidat! Nagyon jó. Repüljön az a híd, repüljön. A mi hidunk repül! Hogy az komp? Hát akkor csináljunk kompot. Nem mindegy, mit csinálunk?

Megcsinálhatunk bármit is. Ezeknek, ezekkel? Bármit és akármit! Érted? Akármit!

Nem tudtok egy jó sofőrt? A régit kirúgtam. Nem bírt el két láda sört. Meginni? Dehogy meginni! Bevinni! Bevinni a kocsiból a spájzba.

Idenézzetek, fiúk! Tudjátok ki törölte el? Hát a Károlyi! 1918 decemberében. Az a rohadt hazaáruló! Remek! Akkor mi most csak visszaállítjuk. Mindent vissza!

Te Lali! Pályáztass már meg száz hektár homokozót. Tudod, a Pisti most érettségizik, kellene neki valami ajándék. Na, hol tartottunk?

Negyvenöt után újra bevezették. Persze, a kisgazdák. A mi kisgazdáink. Aztán a komcsik eltörölték újra. A disznók.

Bevezetjük, még szép.

Na de a villamoson is szedjük? Meg a metrón? Persze. Közteherviselés. Megáll a szigetnél, és beszedjük. Úgyis dugó van.

Nem mindegy, hol állnak a népek. És hol fizetnek. És miért. Tök mindegy.

Nem ugrik ki mostanság valaki Houstonba? Meg kéne mutatni a Weisz dokinak a gyereket. Nagyon köhög. Csupa takony az a kis kölyök. Hol tartottunk? Ja, hídpénz.

Igaz, azt is írja, hogy annak idején a hídpénzből hidat építettek. Új hidat. Egy frászt! Van elég híd! Ezeknek épp elég.

Különben se mászkáljanak annyit. Aki budai, az legyen Budán, aki meg pesti, az maradjon ott. Rend kell az új világba.

Rend!

Én még két kocsit fogok tartani. Egyet Budán, egyet meg Pesten. Az a kis séta meg kell. Hülye vagy. Csak nem gondolod, hogy mi is fizetni fogunk.

Gyerekek! És kéne még a Kossuth térre egy fáraószobor. Legalább húszméteres. Hogyhogy miért? Hát állítólag antiszemiták voltak azok is. No de előbb, a hídpénz, persze, a hídpénz…”

Címkék: Raúl

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!