Csak ez lehet a magyarázat arra, hogy mindenki – már aki még normális ebben az országban – meglepődött Németh Szilárd minapi, civilek elleni kirohanásán. Netán már elfelejtették 2014 áprilisát, amikor Orbán Viktor személyes utasítására Kehi-vizsgálatok sora, rendőrségi nyomozás és ügyészi vizsgálatok indultak Norvég Alap-ügyben? Nem emlékeznek arra, amikor a Készenléti Rendőrség megszállta a Szerb utcát és látványosan kísérték lakására Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, hogy nála is házkutatást tartsanak? Az alapítványok vétlensége kiderült, az eljárások törvénytelensége pedig nagy nemzetközi felhördülést keltett. Orbán még azon a nyáron Tusnádfürdőn kijelentette, hogy a magyarországi civilek „külföldiek által fizetett politikai aktivisták”. Decemberben pedig arról beszélt, hogy összeírnák azokat a civil szervezeteket, amelyek külföldi adományokat is kapnak.


Tudom, nem olvasnak Magyar Közlönyt. Ezt meg is értem. De ha olvasnának is, mára elfelejtették volna, 2015 májusában már megjelent benne egy kormányhatározat arról, hogy felülvizsgálandóak a civil szervezetekről szóló jogszabályok és a vagyonnyilatkozatot tevők köre. Erről időközben, a nem létező menekültkvóta elleni népszavazás hevületében megfeledkeztek. Hiába, ők sem tökéletesek. Bár Lázár János kijelentette, hogy „titkosszolgálati jelentések bizonyítják Soros György magyarországi befolyását”. Ez éppen annyira volt igaz, mint a kötelező betelepítési kvóta. Németh Szilárd pedig már szeptemberben megalapozta mostani szereplését, közölve: Soros „komoly nemzetbiztonsági érdekeket sért”.

Ugyanekkor Orbán azzal nyitotta a parlament őszi ülésszakát, hogy „nemzetbiztonsági érdekből” foglalkozniuk kell a „népvándorlást gerjesztő” civil szervezetekkel.

Volt tehát bőséges előzménye a kormányzati vasökölként fellépő rezsibiztos „álcivil” szervezetek eltakarítását követelő mostani fenyegetőzésének. Az újabb időzítés apropója pedig a „nemzetközi helyzet fokozódása”: Donald Trump amerikai elnökké választása.

De vajon attól, hogy Trump lett a megválasztott amerikai elnök, megszűnik létezni az ENSZ Közgyűlése által elfogadott és Magyarországon 1976-ban ratifikált Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya? Az az okmány, amelyre az egyesülési jogról és a civil szervezetekről szóló 2011. évi CLXXV. törvény hivatkozik? Az a törvény, melynek preambuluma oly szívhez szóló: „Az Országgyűlés, elismerve, hogy Magyarország fejlődéséhez az emberek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen, hogy a társadalom alapvető egységei a civil szervezetek, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink megvalósulásához, elismerve e szervezetek hasznos tevékenységét, támogatásuk érdekében a következő törvényt hozza…”

Persze Fideszéknél egy törvény olyan, mint az adott szó: én mondtam, én vonom vissza. És ez így is lesz, hiszen Semjén Zsolt már megküldte a házelnöknek a 2017-es tavaszi ülésszak törvényalkotási programját. Ebben 37. sorszámon szerepel: „Törvényjavaslat az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosításáról. A cél – egyebek között – a vagyonnyilatkozat tételére kötelezettekre vonatkozó rendelkezések módosítása.”

És íme, már vissza is tértünk a 2015 májusában hozott kormányhatározathoz. Azóta lezajlott az érvénytelen kvótanépszavazás, elvetélt az Alaptörvény hetedik módosítása, és még az EU-ban sem tudott Orbán vétózni, mert nem volt mi ellen. Márpedig ellenség kell! És az mindig akad a tarsolyukban.

Kérem, küzdjék le az Alzheimer-kórt! Akkor nem éri önöket meglepetés. Ezek csak azt folytatják, amit eddig is tettek: rombolják a demokráciát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!