Több mint egy éve történt a veronai buszbaleset. A tragédiának 17 halálos áldozata és 26 sérültje volt. Szülők, nagyszülők, testvérek gyászolnak és keresik a megnyugvást. Egyelőre mindhiába. Legutóbb az okozott felháborodást, hogy a biztosító a hozzátartozók elmeorvosi vizsgálatát kérte. Ez persze így nagyon durván hangzik és a felzúdulás emberileg érthető is. De az együttérzés mellett tudnunk kell, ez miért történt. Egy „kívülállónak” persze könnyű objektívnak lenni, de kérem, ezt ne tekintsék érzéketlenségnek.

 
VH, 2018. március 3.

Az új polgári törvénykönyv hatálybalépése óta az elhunytak hozzátartozóit – a tényleges, forintban kifejezhető kárukon felül – sérelemdíj is megilleti. Ezt azonban nagyon nehéz konkrét összegben meghatározni, hiszen hogyan tudjuk mérni, kinek mit jelent a saját vesztesége. Ezért alkalmaznak ilyenkor pszichológust vagy akár elmeorvost, aki a lelki sérülés, a trauma mértékét próbálja pszichológiai és orvosi szempontok alapján meghatározni. Azt vizsgálják, vajona hozzátartozónál létrejött-e kóros lelki elváltozás, milyen károsodást okozott az átélt stressz, kialakult-e poszttraumás stressz vagy bármilyen fóbia.

Azt gondolom tehát, hogy az igazi baj nem a biztosító eljárásával, hanem a kommunikációval van. Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár ahelyett, hogy nyugtatni próbálta volna a felzaklatott hozzátartozókat, olajat öntött a tűzre. „Felháborítónak tartjuk, hogy a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit a biztosítótársaság megalázó eljárásnak és elmeorvosi vizsgálatnak teszi ki. Ez teljesen elfogadhatatlan” – nyilatkozta. A kormány a pénzügyi felügyeletet ellátó MNBhez fordult és azonnali vizsgálatot követelt, az MNB pedig megfeddte a biztosító vezetőit.

De nem ilyen üres, ám látványos gesztusokra van szükség. Ez csak a kormány önfényezése: ők majd megvédik a károsultakat a gonosz biztosítóval szemben. Félreértés ne essék, nem vagyok a biztosítók nagy barátja, de ez esetben nem sértettek semmilyen jogot. Inkább ezt kellett volna higgadtan elmagyarázni azoknak a károsultaknak, akik nem fogadták el a biztosító – rokonsági foktól függő – 6, 3, illetve 1 millió forintos ajánlatát. Meg azt, hogy egy ilyen vizsgálat akár az ő érdeküket is szolgálhatja. Inkább akkor kellett volna a „jó kormánynak” intézkednie, amikor a Czakó Tibor-féle Pizolit Kft. tavaly decemberben 21 buszát kezdte árulni.

Ez az a cég, amelynek a szabálytalanul pótülésekkel és pótbenzintartállyal felturbózott, alvászavarban szenvedő sofőr által vezetett busza szenvedett balesetet. Meg amikor a kft. többségi tulajdonosa hirtelen Czakó 74 éves édesanyja lett. No meg akkor, amikor a Honvédelmi Minisztérium 54 milliós buszos szolgáltatási szerződést kötött a magáról minden felelősséget elhárító Pizolit Kft.-vel. Meg amikor Balog Zoltán emberminiszter kijelentette, hogy a sítábor nem iskolai rendezvény, a KLIK-nek nincs semmi köze a tragédiához.

És persze akkor is, amikor a szülők hosszú ideig semmiféle tájékoztatást nem kaptak a Külügyminisztériumtól az olaszországi nyomozásról. Mindeközben a nyomozás itthon és Olaszországban is folyik. A Blikk a L’arena című olasz lapra hivatkozva arról tudósított, hogy az olasz hatóságok nemcsak a két sofőr, hanem további három ember ellen is vizsgálatot folytatnak: az autópálya üzemeltetőjével, az autópálya-szakasz felügyelőjével és a biztonsági korlát tervezőjével és tesztelőjével szemben. A magyar szakértők szerint ugyanis az adott szakaszon a szalagkorlát hibásan lett megépítve, ráadásul szabálytalanul állt mellette egy lámpaoszlop, amelynek szikrái is okozhatták, hogy a busz lángba borult. Egy vaselem kiálló csavarja pedig defektet is okozhatott.

Ha ezek az információk hitelesek, akkor belátható, hogy nem egyszerű a felelősség tisztázása. Márpedig az, hogy ki vagy kik felelősek a tömegszerencsétlenségért, nem csupán a büntetőjog, hanem a kártérítések szempontjából sem közömbös. Ha a kormánytól kezdve a biztosítótársaságig a gyászolókat „emberszámba” vennék, ezeket kellett volna kommunikálni feléjük. Éreztetni velük, hogy – gyászukat tiszteletben tartva – a hatóságok teszik a dolgukat.

Címkék: Jogászszemmel

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!