Nem szép dolog a szeretet ünnepe előtt kirekesztésről beszélni, de mert ilyen a világ, mégis megteszem. Már csak azért is, mert ez legalább happy enddel végződött.

 
VH, 2017. december 23.

Egy anyának ötös ikrei születtek, mind szép és egészséges volt. Már azt hitte, hogy véget értek fájdalmai, amikor még egy hatodik baba is igyekezett kifelé. Ez a baba, hihetetlen, de jóval nagyobb volt a testvéreinél. De nemcsak nagyobb, hanem sokkal csúnyább is. Az első öt mind a szélhámos apjukra hasonlított, aki elhagyta ezt a szegény asszonyt. (Nem akart tartásdíjat fizetni. Tartási kötelezettség elmulasztása – Btk. 212. §)

A bába azt javasolta az asszonynak, hagyja ott azt a csúnya kis hatodikat, majd felnevelődik valahogy. (Családi jogállás megsértése – Btk. 213. §)

De az asszony ezt azért nem akarta. Együtt nevelgette a kisfiút a szép gyerekeivel, és látta, hogy ugyanolyan ügyes, mint a testvérei. Ahogy cseperedtek, vendégségbe vitte őket. De az első bemutatkozás elég balul ütött ki. A többi gyerek mind csúfolni kezdte a nagyfejű hatodikat, lökdösték, taszigálták, csipkedték. A mamájuk is utálkozva nézte a kis csúfságot és el akarta zavarni a házából. (Közösség elleni uszítás: aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjainak tagjai ellen – különösen fogyatékosságára… tekintettel erőszakra vagy gyűlöletre uszít – Btk. 332. §)

A kis csúfságnak egyre rosszabb lett a sorsa. A testvérei is kiközösítették, később már az anyja is csak sóhajtozott: bár meg se születtél volna!

Amikor kicsit nagyobbacska lett, megszökött otthonról. Találkozott kamaszokkal, akik ugyan sokat nem törődtek vele, de azért azt kikötötték, hogy az ő családjukba soha be nem házasodhat. Ekkor megjelent két nagyobb fiú. Hát te tényleg elég ronda vagy, mondták, de minket nem zavar, gyere velünk csajozni.

A kalandnak rossz vége lett, egy banda megtámadta őket és lelőtték a két nagyfiút. (Több ember sérelmére elkövetett emberölés – Btk. 160. §)

A kis csúnya fiúcska halálra rémült, rettegett, de mert sikerült elbújnia, életben maradt. Amikor teljes lett a csend körülötte, óvatosan elindult, hogy valami menedéket keressen. Egy rozoga kunyhóhoz ért és az éjszaka leple alatt beosont. (Éjjel elkövetett magánlaksértés – Btk. 221. §)

A háziak, egy nagymama és két unokája, csak reggel vették észre a hívatlan vendéget. Hogy ez micsoda egy nagyképű társaság volt! Okoskodtak, megalázták, sértegették. Mi mindent tudunk a világról, ne hidd, hogy okosabb lehetsz nálunk – mondták.

A szegény árvának elege lett, úgy döntött, elmegy innen is. Szabad akart lenni. Ám jött a kemény tél,esett a hó, befagytak a tavak, alig talált enni- és innivalót. Már majdnem megfagyott a mezőn, amikor arra járt egy ember, felvette az összefagyott fiút és hazavitte. A gyerekei nagy ricsajjal fogadták, játszani akartak vele, de a fiú még ettől is megrémült. Összevissza rohangált a házban, mindent levert, összetört, végül innen is elmenekült. (Ptk. 6:519. § – Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni.)

Végre kitavaszodott. A napsütésben a fiú meglátta, hogy gyönyörű alakok járkálnak körülötte. Kedvesen szóltak hozzá, dicsérték a szépségét. Ezt addig nem is értette, amíg nem kapott valamelyik kedves alaktól egy tükröt. Belenézett, és nem akart hinni a szemének. Ő is épp olyan szép volt, mint a körülötte lévők. Végre az övéi között lehetett, akik boldogan befogadták. Büntetések: a családját elhagyó apa: 2 évig, a vendéglátó mama 3 évig, a banda tagjai 10–20 évig vagy életfogytig, hősünk, a csúnya fiú 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető és neki még kártérítést is kell fizetnie. A bába végül azért nem büntethető 1–5 évig terjedő szabadságvesztéssel, mert felbujtása eredménytelen volt.

De ne rémüljenek meg! Ez csak egy szelíd gyerekmese „jogászszemmel”. Az eredetit írta: Hans Christian Andersen. Címe: „A rút kiskacsa”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!