Jobbról ezt szokták mondani megvetően a szakértelemre. Most éppen jeles fideszes képviselők gondolják így, méghozzá az Illatos úti vegyiművek területén lévő katasztrófa közeli helyzet kapcsán. A telepen sok ezer tonna veszélyes anyagot tároltak/tárolnak, amelyek akadálytalanul szennyezik a lakókörnyezetet és a talajt.

Bácskai János ferencvárosi polgármester már áprilisban fennen hangoztatta, hogy kizárólag a pánikkeltők beszélnek katasztrófahelyzetről. Mondta ezt úgy, hogy még a helyszínre sem volt hajlandó kimenni. Persze, ha politikai éleslátása nem homályosítaná el szakmai tudását, akkor kémia–fizika szakos tanári diplomájával és műszaki doktori fokozatával akár érthetné is, hogy mit jelent a szabálytalanul tárolt mérgező anyagok jelenléte és talaj alatti vándorlása három kerület határán. Pedig a 2010-es választások előtt még ő maga „keltette a pánikot”, amikor a sajtó jelenlétében, gumikesztyűben egy tűzveszélyes hordóra támaszkodva állt a felszámolt Budapesti Vegyiművek előtt. Akkor még azonnali intézkedést követelt. Ha jól számoltam, az elmúlt hónapokban négy különböző vegyész- és környezetvédelmi szakértő legalább hat pontban sorolta fel azokat a közvetlen veszélyforrásokat – túlmelegedés, villámcsapás, kémiai reakciók, dohányzás, hegesztés, szándékos gyújtogatás –, amelyek bármelyik percben haváriát okozhatnak. Azt is megállapították, hogy a mérgező anyagok élő szervezetekbe is bejuthatnak.

Nem akarnék kérkedni igazán szerény természettudományos ismereteimmel, de azt még én is felfogom, hogy ha a talajvízben a higany koncentrációja a megengedett határérték kétszerese, az arzéné több mint négyszerese, a rákkeltő benzolé pedig 7300-szorosa, akkor ez mégiscsak jelenthet egy „apró” problémát az ott lakóknak. Lehet, hogy a lakóknak igen, de az általuk választott önkormányzatnak egyáltalán nem fáj a feje emiatt.

Az Illatos úti botrány idén áprilisban újult ki. Akkor a TV2 Mokka című műsorában Bácskai szenzációhajhásznak titulálta azt a szakértőt, aki szerint nagyon sürgős beavatkozásra van szükség, mert a telepen lévő anyagok jelentős része „extra veszélyes” kategóriába tartozik. A lakosságnak nem kell félnie, mert a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi szakhatóságok folyamatosan ellenőrzik a területet – állította Bácskai. A valóságban a Katasztrófavédelmi Felügyelet utoljára 2013-ban tartott terepszemlét az Illatos úton.

A héten rendkívüli ülést tartott a IX. kerület képviselő-testülete. Erről kiadott előzetes közleményük ígéretes volt: „az önkormányzat minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a környezeti és humán egészségügyi kockázatok felmérését, valamint a szennyezett terület kármentesítését”. E nemes szándék megvalósításához az ellenzéki képviselők hét pontból álló cselekvési tervet terjesztettek elő. Egyebek között azt javasolták, hogy a helyzet tisztázása érdekében hívjanak össze szakmai konferenciát.

Ez sok volt a Fidesz-többségű testületnek, amely zsigerből leszavazta az előterjesztést. És ki háborodott fel legjobban az ellenzéki ötleten? A Környezetvédelmi Bizottság elnöke. A 444.hu idézte Görgényi Máté elképesztő érvelését: „Semmi értelme szakmai konferenciát összehívni, mert ott a szakma gyűlne össze, és abból nem sülhet ki semmi más, csak szakmázás. Kisülne az agyam, ha egy egész csapat szakember kezdene a jelenlétemben okoskodni.”

Én viszont az önkormányzati törvény 13. §-át idézem: „a környezet-egészségügy, valamint a helyi környezet- és természetvédelem a helyi önkormányzat feladata”.

Lehet, hogy ez részemről is megvetendő „szakmázás”, vagyis csak egy olcsó bolsevista trükk lenne?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!