Hatodik éve folyik büntetőper Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ellen hűtlen kezelés, vesztegetés, zsarolás és számos más bűncselekmény miatt, és Isten tudja, hány törvénysértés közepette. Az ügyészség vért izzad, hogy bizonyítsa Hagyó bűnösségét, hiszen az elhíresült nokiás doboz története már három választási kampányban volt sikersztori a Fidesz számára. Az a bizonyos nokiás doboz, amelyben Balogh Zsolt, a BKV egykori megbízott vezérigazgatója – korábbi állítása szerint – 15 millió Ft kenőpénzt adott át a főpolgármester-helyettesnek Hagyó „életveszélyes” fenyegetéseinek hatására.

A napokban a sajtó egy része „hurráoptimizmussal” közölte, hogy „az ügyészség is elismerte, a nokiás dobozos történet bizonyíthatatlan. Az ügyben meg is szüntették a nyomozást”.

Itt valami nem kerek, gondoltam a hír olvastán, hiszen hogyan szüntethetné meg a nyomozást az ügyészség akkor, amikor Hagyó ügye már bírósági szakban van? Azzal ugyanis, hogy az ügyészség benyújtja a vádiratot, a nyomozati szakasz véget ér. Ilyenkor már csak a bíróság dönthet.

Mégis született egy nyomozást megszüntető határozat.

Balogh Zsolt a Hagyó-ügy eredeti nyomozása során azt állította, hogy Lazarovits Márktól, a Synergon vezérigazgatójától kapta azt a 15 millió forintot, melyet átadott Hagyónak. Hogy mikor, hogyan, hol, arra szót sem érdemes vesztegetni, mert a Balogh vallomásában lévő ellentmondások száma nem csak e cikk, de az egész mai lapszám terjedelmét meghaladná. Abban az egyben azonban Balogh teljesen biztos volt, hogy Lazarovitsnak egy Audi A8-asa volt a pénz átadásakor.

A tárgyaláson Balogh már nem tartotta fenn korábbi vallomásait, Hadnagy Ibolya bírónő ekkor megkérdezte az ügyészt, folyik-e nyomozás a Synergon-ügyben. Kiderült, hogy nem folyik. Ezt már önmagában is elképesztőnek tartom. A vád szerint ugyanis van egy háromszereplős vesztegetés, ahol a pénz útja: Lazarovits–Balogh– Hagyó. Ehhez képest őrületes erővel nyomoztak a Balogh–Hagyó vonalon, „levágva” az ügyről a Lazarovits–Balogh szálat. Vagyis csak az volt a fontos, hogy Balogh pénzt adott Hagyónak, az már nem, hogy honnan származott ez a pénz. Pedig az is vesztegetést követett (volna) el, aki Baloghnak adta (volna) a pénzt.

A bírónő logikus kérdésére – ráadásul évekkel a vád benyújtása után – az ügyészség elrendelte a nyomozást a „vesztegetési” pénz származásának felderítésére is. De láss csodát: Lazarovitsot még ebben a nyomozásban sem hallgatták ki. Sem tanúként, sem gyanúsítottként. Bár állítólag már jó ideje igyekeztek Lazarovitsra nyomást gyakorolni egy Hagyóra terhelő vallomás megszerzése érdekében. Hasonlóképpen nyilatkozott az ügy számos vádlottja, így ez a feltételezés nem tűnik teljesen alaptalannak.

A pénz eredetét kutató nyomozást mégsem Lazarovits, hanem ismeretlen tettes ellen indították. Új tanúkat kutattak fel, újból kihallgattak régi tanúkat, átnézték a Synergon teljes bankszámlaforgalmát, de ilyen összeg kifizetésének nem jutottak nyomára. Kiderült, hogy sem a cégnek, sem igazgatójának nem volt Audi A8-asa.

Így a nyomozást idén júniusban kénytelenek voltak megszüntetni.

Értem én, hogy miért nem nyomoztak korábban. Mert nehéz lett volna összeegyeztetni, hogy Balogh igazat mondott a Hagyónak átadott pénzről, viszont hazudott arról, hogy az Lazarovitstól származott. Ahogy az egyik ügyvéd fogalmazott: nehéz hinni Baloghnak, amikor a magánhangzói igazak, a mássalhangzói pedig hazugok.

Az ügyésznek a tárgyaláson Hagyó felmentésére kellene indítványt tennie. Már ha nem koncepciós eljárásról lenne szó. Szeptemberre kiderül.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!