Már hallom is, hazaáruló vagyok, hogy egy olyan fontos kérdésről, mint a gránitszilárdságú hetedik módosítása, ilyen alpári módon beszélek. Pedig ez az egész, a kamu népszavazástól kezdve azon át, hogy az érvénytelen népszavazást kvázi érvényesnek tekintik, egészen a bukásra ítélt Alaptörvénymódosításig egy hatalmas néphülyítés.

Vegyük csak sorjában a törvénytelenségek és ostobaságok lépéseit. Azon most lendüljünk túl, hogy maga a népszavazás kiírása is törvénysértő volt, erről korábban már sok szó esett. Tény, hogy az Alkotmánybíróság segítségével törvénytelenül kiírt népszavazás érvénytelen lett.

Hogy lehetne akkor Alaptörvényt módosítani egy érvénytelen népszavazás következményeként? Persze, hogy sehogy. Halkan megsúgom, még akkor se lehetne, ha történetesen érvényes lett volna, ezt ugyanis maga a gránitszilárdságú tiltja meg.

Mindenesetre Orbánt cseppet sem zavarta a népszavazás érvénytelensége. Mivel a Fidesz fantáziája kimeríthetetlen, azonnal bedobtak egy új – tökéletesen értelmezhetetlen – fogalmat: a népszavazás „politikailag érvényes”. Igazi fából vaskarika. „Több mint 3 millió ember akaratát nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni” – érveltek. Akkor miért nem tekintik a hetedik módosítást is érvényesnek?

Csak azért, mert nem volt meg az Alaptörvényben előírt kétharmad? Hát hogyan lehet 131 képviselő akaratát „csak úgy figyelmen kívül hagyni”? Hol itt a következetesség? Vagy tekintsük ezt a hetediket is „politikailag érvényesnek”? (Elment az eszem, hogy ötleteket adok.)

A módosítástervezet szövege így szólt: „Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár – ide nem értve az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárait – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.”

Az első mondat evidencia. Eddig sem lehetett „idegen népességet” betelepíteni. A csoportos beés kitelepítés ugyanis a nemzetközi jog szerint tilos.

A második – kissé kacifántos – mondat pedig azt a jogi helyzetet rögzíti, ami ma is érvényes, és amit a kutya – még a „brüsszeli kutya” – sem akar megváltoztatni. Sőt éppen ezt akarja. Vagyis azt, hogy az egyes országok a saját törvényeik alapján döntsenek a menekültek kérelmeiről. Nincs „kötelező kvóta”, és ha lenne, az semmi mást nem kérne a tagállamoktól, mint hogy osszák meg egymás között a munkát. Ha például Olaszországban 100 ezer kérelmet kellene elbírálni, akkor abba – mármint a kérelmek elbírálásába – más országok is segítsenek be.

Helikopteres Rogán szerint „a szavazás végeredményén is látszik, hogy egy felelős kormány és egy felelőtlen ellenzék ül a parlamentben”. Sajátos megközelítés. Éppen tőle. Aki szerint „letelepedési kötvényt vissza nem adunk”. Nem hiába parasztgyerek, megtanulta a „földet vissza nem adunk” szemléletet. Az a tisztességes-e, aki még a borzalmas törvényeket is igyekszik betartani, vagy az, aki fittyet hány rájuk?

És hogy mennyire bohóctréfa ez az egész hetedik módosítás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint Orbán pár héttel ezelőtti szokásos Kossuth rádiós észosztása. Már akkor arról beszélt, hogy szerinte nem megy át az Alaptörvény-módosítás. Akkor meg miért forszírozta? A mi vezérünk nem arról ismerszik meg, hogy szeret veszíteni. Vajon milyen egyéb törvénytelen furfangot rejt még a tarsolyában?

Meddig és mivel fog még szédíteni hárommillió választópolgárt? Csak nem azzal, hogy a másik ötmillió miatt lesz kénytelen – akik persze csak 2 százalékot jelentenek a nemmel szavazó 98 százalékhoz képest – betartani az unió döntéseit?

Mikor lesz már akkora a vihar a biliben, hogy az egész bili kiboruljon?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!