Vannak gyerekek, akiket a szülőszobáról egyenesen az intézménybe visznek és ott élik le az egész életüket – derült ki a gödi Topház Speciális Otthonról készített Index-riportból. Hogy ez mit jelenthet – egy most napvilágot látott jelentés tükrében –, ép ésszel lehetetlen felfogni.

A Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nemzetközi szervezet éheztetett, bántalmazott, lekötözött gyerekeket és felnőtteket talált az otthonban, ahol összesen 220 fogyatékos ember él, embertelen körülmények között. A jelentés és a médiában megjelent fotók hatására az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendkívüli vizsgálatot rendelt el, a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) azonnali hatállyal felmentette az otthon vezetőjét.

Mégis: a minisztérium reagálása több ponton cinikus.

Most azt a Lantosné Berkesi Juditot váltották le, akit fél éve helyeztek az intézmény élére – annak ellenére, hogy a korábban általa vezetett pilisvörösvári speciális otthon számtalan alkalommal bekerült a hírekbe az ott uralkodó áldatlan állapotok miatt. Továbbá a fenntartónak kötelessége rendszeresen ellenőrizni az otthonok működését, a feltárt problémáknak még egy felszínes bejárás nyomán is szemet kellett volna szúrniuk: a gondozottak egy részének (köztük kisgyerekeknek) elsorvadt az izomzata. Ez azt bizonyítja: minimális mozgásra sincs lehetőségük, noha ezt fogyatékosságuk nem indokolja.

A vizsgálat lehetőségét egyébként a MDAC-nak, illetve a független szervezet bejutásáért lobbizó Szél Bernadettnek sem adták meg pár hónappal ezelőtt.

Az Emmi nyilatkozatában azt is hangsúlyozta, a kormány célja, hogy megszüntesse a nagy intézményeket és az ott lakó fogyatékos és pszichiátriai betegeket családiasabb környezetben, kisebb létszámú otthonokban helyezze el – ehhez azonban a tárca nem társít semmilyen komolyabb forrást, nem rendezi érdemben a szakellátásban dolgozók bérét, nem támogatja ésszerűen a fogyatékosok foglalkoztatását.

Így nem látszik megoldódni annak a sok ezer fogyatékos embernek a helyzete, aki a mai napig a világtól elzárt otthonokban tengeti életét, sokkal rosszabb szellemi, lelki és fizikai állapotban, mint amilyenben lehetne. Erre a Taigetoszra Magyarországon még mindig hordják a gyerekeket – az emberminisztérium felhatalmazásával.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!