Még legalább két hét hátravan, de máris izgatottan várjuk az eredményhirdetést. Rövid az idő, aki győz, annak szinte azonnal meg kell kezdeni a munkát.

 

A Miniszterelnökség új, budavári épületeiben lévő étterem és konyhák bérletére kiírt pályázatról van természetesen szó. Október 4-től négy héten át lehet jelentkezni. A nyertes pályázó feladata lesz a hivatalos események gasztronómiai kiszolgálása, valamint a hivatali dolgozók étkeztetése. Erre novemberben öt évre szóló szerződést is kötnek vele.

Orbán Viktor és hivatala ugyanis elhagyja a parlament épületét. Az I. kerületi Színház utcába költöznek, ahol csekély húszmilliárd forintból átépítették az egykori karmelita kolostor, a volt Várszínház ingatlanát. Felhúztak egy új épületet is a Dísz tér felől. Az „egyedi belsőépítészeti kialakításra” további majdnem négymilliárdot költhettek el.

A cél nyilvánvalóan az, hogy a miniszterelnök jól érezze magát. Ezt szolgálja az új épület pinceszintjén létrehozott, 300 adag előállítására képes konyha is, mindennel, ami egy ilyen helyen szükséges lehet. Meg a másik konyha, a régi épület pinceszintjén, ugyancsak tökéletes felszereléssel. Akit ez behatóbban érdekel, olvassa el a pályázatnak a bérbe adandó helyiségekről szóló fejezetét. Nekünk legyen elég ennyi.

Mi ugyanis ehelyütt inkább azzal foglalkozunk, mennyire kulcskérdés az ország sorsának alakulása szempontjából, hogy Orbán Viktort mindig megfelelően lássák el élelemmel. E kérdés fontosságára ő maga is kitért az idei nemzetközi nőnapon, midőn felkereste a Parlament konyháján dolgozókat. „Maguk segítenek nekem a legtöbbet. Ha nem kapok enni, akkor éhen halok” – mondta többek között a könnyekig meghatott konyhásoknak, akik ezt a felelősséget azért nem vennék magukra. Így csak annyit tudtak válaszolni, hogy jöjjön gyakrabban. Na, ennek a költözés után vége lesz, hiszen aztán legfeljebb csak vendégségben láthatják a miniszterelnököt.

Az viszont biztos, hogy az éhen halás nem fenyegeti hazánk szeretett vezetőjét. Erről időről időre beszámolókat is olvashatunk a legkülönfélébb felületeken. Egy tudósításból már 2002-ben – röviddel választási veresége után – kiderült, hogy a parlamenti képviselők közül őt tartják a legnagyobb evőnek. Hiszen „többféle ételt is végigkóstol”. Megtudhattuk azt is, hogy főleg a magyaros ételeket kedveli, de emellett az egri és a villányi borok szakértője. Egy éve váratlanul betért a Tiszacsegei halászcsárdába, ahol haltepertőt és halászlevet kért. Nagyon elégedett volt. Akárcsak az idén januárban, amikor Bécsben virslit evett az utcán, mielőtt felkereste az osztrák kancellárt, Sebastian Kurzot. Most augusztusban pedig – horvátországi nyaralásán – Vis szigetén két barátjával polipot és pitét evett egy helyi étteremben, egy kis borral leöblítve. A tulajdonos azzal is eldicsekedett, hogy saját autóján vitte a kormányfőt az étterméig, s kiderült, Orbán szerényen viselkedett. „Ő a példaképem” – mondta a tulaj.

Hát még ha azt tudta volna, hogy amikor nincs szabadságon, a miniszterelnök még evés közben is dolgozik. Láthattuk a múlt héten, hogy – úton Tarlós Istvánhoz – a minisztereivel együtt megreggelizett, s közben papírok voltak a kezében. Bizonyára fontos államügyekről. Politika és étkezés kapcsolatáról pedig idézhetjük a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem egyik tanárát, aki nemrég azt mondta, a lengyel kormánypárt szerint tőlük és a magyaroktól függ Európa jövője. És ehhez Jarosław Jańczak azt a hasonlatot fűzte hozzá, hogy „a kés és a villa nyugatról jött, de már csak mi, magyarok és a lengyelek tudjuk használni”. E gondolat pedig nagyon hasonlít arra, amire Orbán Viktor három és fél éve a magyar nagyköveteket figyelmeztette szokásos értekezletükön. „Nem lehet világpolgárként diplomatának lenni” – mondta, s hogy mindenki értse, meg is magyarázta: „Magyarként is lehet késsel, villával enni”. 

A példákat még hosszan lehetne sorolni, de már ennyiből is kiviláglik, hogy érdemes a miniszterelnököt jól tartani. Felmerült bennünk az is, hogy ehhez Andy Vajna is hozzájárulhatna. Persze nem magyar filmekkel, nem is kaszinói szerencsejátékokkal, hanem saját tévéjének egyik műsorával. A TV2-n nemrég ért véget a Masterchef VIP című sorozat, amelyben ismert (és kevésbe ismert) személyiségek, celebek főzőcskéztek jobbnál jobb alapanyagokból, különleges ételeket. Velük talán fel lehetne dobni az új Miniszterelnökség megannyi konyháját is. A műsorban zsűriző, valamint a feladatokat kiosztó két sztárséf mindennap meghatározná, melyik hírességek mit állítsanak elő. Az elkészült menü aztán Orbán Viktor elé kerülne, aki az egészet végigehetné, s utána eldönthetné, hogy ki főzhet neki újra és kit kell esetleg a várbörtönbe zárni.

Jó, ha mindezt tudják a Miniszterelnökség éttermének és konyhájának üzemeltetésére pályázók is.

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!