„Lehet tüntetni, de elvárjuk azt, hogy a tüntetések ne akarják lerombolni Magyarország fontos céljait”, vágta oda az ellenzéknek Orbán Viktor, amikor az Országgyűlésben 2011 nyarán számon kérték rajta, miért tiltatta be a kínai miniszterelnök budapesti látogatásának idejére szervezett Tibet-párti demonstrációt. Akkor senki nem gondolta, hogy a véleményszabadságot egyszemélyi akarat alapján korlátozó, önkényes értelmezés a belpolitikában is érvényes lehet.

Ám eljött a demonstrációk kora, és a Fidesz immár nemcsak személyi, hanem rendszerszinten nyesné vissza az egyik legfontosabb alapjogot, a gyülekezését. A változtatás hivatalos célja, hogy egy helyszínen ne lehessen két demonstrációt tartani, illetve ne lehessen folytatólagosan tüntetni, például hetekig sátortáborozni a Kossuth téren. Megjegyzendő: a Fidesz valószínűleg tudja, miről beszél, 2006-ban és 2007-ben hónapokig a Kossuth téren dekkoló jobbos tüntetőkkel igazolta hatalmi törekvéseit.

Igaz, a Fidesz azt ígérte, ötpárti egyeztetés lesz a kérdésben. De ez valószínűleg csak csók a halottnak – ha a hatalom egy kollektív szabadság/érdekérvényesítési joghoz hozzányúlt, az kimúlt. Gyakorlatilag elhantolta a népszavazás intézményét, eltörölte a sztrájkjogot, és most az utcát lakatolja le. Balhézni otthon tessék, hiszen ha egy fülkében lehet forradalmat csinálni, akkor egy szobában is lehet tüntetni.

-----------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!