A „rablóból lesz a legjobb pandúr” közmondás nem is olyan régen már előkerült a magyar politikában, amikor Ungár Pétert beválasztották az LMP iúsági tagozatának etikai bizottságába.

 

Mindezt azok után, hogy egy kiszivárgott felvételen azt mondta, szándékosan verte át egy szabálytalan szerződéssel a tanácsadó Ron Werbert. A párt szóvivője akkor úgy fogalmazott, Ungár azért is lehet alkalmas a posztra, mert az ellene folyó etikai eljárás során „elég komoly jártasságot szerzett az ilyen ügyekben”. Sokan gondolatban már akkor továbbgörgethették ezt az analógiát – például, hogy ennyi erővel bármilyen elítélt átülhet a bírói székbe, hiszen már tudja, hogy néz ki egy tárgyalás. Akármennyire is engedtük el azonban a fantáziánkat, ismét bebizonyosodott, hogy az abszurditás terén a képzelőerő sem képes felülmúlni a hazai közélet történéseit: Lázár Jánosból ugyanis a minap dohányzásellenes miniszterelnöki biztos lett!

Igen, ez ugyanaz a Lázár János, aki annak idején benyújtotta a trafiktörvényt, és menedzselte a dohánykereskedelem átalakítását. Akkortájt kis túlzással másról sem szóltak a hírek, mint hogy az irgalmatlan pénzeket megmozgató ágazat állami újrafelosztásának a kormány közeli személyek és vállalatok a haszonélvezői – vagy mondhatjuk úgy is, hogy szó szerint és átvitt értelemben is dohányelosztást láthattunk. Akárhogy is, Lázár az új szerepkörében mostantól tulajdonképpen azért dolgozhat, hogy minél rosszabbul menjen a szekere mindazoknak, akiket néhány éve az általa is előkészített törvények helyzetbe hoztak. És bár fentebb már beláttuk, hogy kitalálhat bármit az ember, az élet majd úgyis rálicitál, azért érdemes eljátszani a gondolattal, mi van, ha az egykori kancelláriaminiszter „pálfordulását” több hasonló is követi majd a magyar politikában. (Igen, jól tudjuk, sokaknak ez már nem az első „irányváltás” lenne pályájuk során…)

Lázárnál maradva, azok után, hogy dohányzásügyben átállt a túloldalra, már az sem lenne meglepő, ha elvállalna egy szerepet egy Bécs városát népszerűsítő kampányfilmben. Egyébként mióta legutóbb ott forgatott, az osztrák főváros imázsa felszálló ágba került: az Economist legfrissebb listája szerint ma Bécs a világ legélhetőbb városa. Tekintve, hogy Lázár a választási kampányban éppen ennek ellenkezőjét igyekezett elhitetni, ha dohányzásellenes megbízottként is hasonlóan sikeres lesz, az iparág szereplői dörzsölhetik a markukat, mert soha nem látott bevételek elé nézhetnek.

Orbán Viktor szeptemberre nagy változásokat lengetett be tusnádfürdői beszédében, és ha Lázárból „antidohánybiztos” lehetett, akkor bármi megtörténhet a kormányfővel is. Ki tudja, talán bejelenti, hogy a 2019-es európai parlamenti választások után a mandátumhoz jutó Fidesz–KDNP-s képviselők az EP liberális frakciójába ülnek majd be, egyszersmind indítványozza egy migráció elősegítéséért felelős biztosi poszt létrehozását, amelyre saját magát ajánlja. Ezzel párhuzamosan újranyitja a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok pénteken bezárt budapesti irodáját, amelynek vezetőjévé Németh Szilárdot teszi meg.

A héten amúgy kiderült, hogy a roppant elfoglalt miniszterelnöknek egy szabad estéje biztosan lesz a közeljövőben, el kellett ugyanis halasztani Orbán és a Széchenyi-díjas tudósok hagyományos díszvacsoráját. Az eseményre a Széchenyi-emléknapon, azaz szeptember 21-én került volna sor, ám aznapra a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, Lovász Lászlónak, aki egyben az est társszervezője, közbejött egy külföldi program. Egyes hírek szerint az asztalok egyébként is meglehetősen foghíjasak lettek volna, mivel a tudományirányítás kormányhoz vonása miatt a tudósok közt elindult a rendezvény bojkottjának előkészítése. Úgy fest tehát, hogy Lovász utazása egy roppant kínos szituációt előzött meg, ám Orbán a hírről értesülve azt javasolta, tartsák meg a vacsorát később, egy mindenkinek alkalmas időpontban. Apropó, ismerik azt a vendégtípust, aki nem veszi észre, hogy már zavar?

Szeptember 21-e tehát felszabadult a kormányfő naptárában, a kérdés már csak, mit kezd vele. Nos, ha a cikk elején szereplő lázári fordulatból indulunk ki, alighanem egy amolyan kihelyezett kormányülés gyanánt kabinetje tagjaival előbb beül a CEU-ra egy genderelőadásra, ahonnan az esti Billy Elliot-darabra siet át, majd – még mielőtt Semjén Zsoltot kinevezi az állatok jogaiért felelős kormánybiztosnak – utasítást ad az összes magyarországi stadion lebontására, a helyükre pedig külföldről finanszírozott civil szervezeteknek építtet irodaházakat. A munkát nem Mészáros Lőrinc egyik cége nyeri el. 

Na jó, ez már túlzás. Mészárosék nyerik el.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!