Helyreigazítást kér a Vasárnapi Hírektől Rogán Antal. Azt nehezményezi, amit Juhász Péter, az Együtt politikusa, az V. kerület önkormányzati képviselője mondott lapunknak vele kapcsolatban, illetve az V. kerületi ingatlanok adásvételéről.

Az eladási ügyekben az ellenzéki politikus feljelentést is tett. Az eset, nyilván, kényes. Amitől példaértékű Rogán Antal keresete: nem Juhász Pétertől kéri számon azt, amit mond, hanem a lapot köteleztetné helyreigazításra, amiért megszólaltatta az ügyben az ellenzék politikusát, aki ki is fejtette véleményét. A Fidesz frakcióvezetője a saját kormányzópártja által megszavazott 2010. évi CIV. törvény 12. § (1) bekezdése alapján (becsület, jó hírnév, emberi méltóság…) kér helyreigazítást, miszerint lapunk valótlanul állította…

Ezzel el is érkeztünk a lényegig. A Vasárnapi Hírek ugyanis semmit nem állított Rogán Antalról a Juhász Péterrel készült interjúban. Tudom, mert ott voltam. Az interjút én készítettem. Aki nem hiszi, vegye elő a Vasárnapi Hírek idei 3. lapszámát (az interjút lásd itt), olvassa el az interjút a 10– 11. oldalon. (Remélem, ez nem minősül önreklámnak, ami után 5 százalékos adót kellene fizetni.)

Amit Rogán Antal a Vasárnapi Hírektől kér, az a világnak olyan arcát mutatja, amelyben – félő – nincs helye sem a vélemény-, sem a szólásszabadságnak. Abban egyetértünk, hogy senkit nem lehet rágalmazni, sem megsérteni becsületében. Ilyet a Vasárnapi Hírek nem is tett. Azt viszont nagyon is értjük, miért lenne jó, ha Rogán Antal olyan bírósági papírt lobogtathatna, miszerint ő ártatlan olyan ügyekben, amelyek amúgy el sem jutottak a bírósági szakaszig. A Vasárnapi Hírekkel akarja kimondatni, hogy mindabból, amit Juhász Péter mondott, semmi sem igaz – másrészt: ezentúl bárki, aki egyetlen mondatot leírna róla és az V. kerületi ingatlanügyekről, az elé oda tudná tolni az őt „felmentő papirost”. Nonszensz.

Mint ahogyan az is nonszensz volna, ha ezentúl csak úgy lehetne interjút készíteni bárkivel is, hogy a lapok már a beszélgetés elején tájékoztatják az interjúalanyt arról, hogy bizonyos mondatait, véleményének részeit nem fogják közölni, sőt nem is lehet közölni, mert azt nem rajta, hanem a lapon kérhetik számon. Akkor is, ha igaza van, akkor is, ha nem. Ezek alapján minden egyes cikk után perelhető, beidézhető volna minden lap és műsor, ahol a hatalom füleinek kínos, nem tetsző mondatok hangoznának el. S mindez azért is különös, mert egy olyan párt politikusa lett hirtelen valamiért nagyon érzékeny a harsány szavakra, akiktől mindaddig, amíg hatalomra nem jutottak, egyáltalán nem állt távol, hogy lehazaárulózzanak egy politikust, hazugnak nevezzenek valakit, vagy éppen olyan megfogalmazást használtak, hogy politikai ellenfeleik talicskával tolják ki a pénzt.

Rogán Antal bizonyára tudja, hogy amit kér, az teljesíthetetlen. Félreértés ne essék, megkövetnénk, ha hibáztunk volna. De jelen esetben annyi történt, hogy megszólalt az V. kerületi ingatlanügyek egyik szereplője, szenvedélyes hangon beszélt, lendülettel, és a mai politikai köznyelvtől egyáltalán nem idegen kifejezéseket használt. Nem is merem leírni, mit mondott pénteken Simicska Lajos Orbán Viktorra, amikor megtudta, hogy médiumainak vezetői – lelkiismereti okra hivatkozva – lemondtak posztjaikról. Még a végén a miniszterelnök úr is a Vasárnapi Híreket perelné azért, amit egykori pártpénztárnoka róla mondott.

Megkérdeznénk Rogán Antalt is, hogyan látja ő az V. kerületi ingatlanok ügyét – feltéve, ha szóba állna a Vasárnapi Hírekkel –, tekintse ezt most interjúkérési ajánlatnak, kifejtheti álláspontját. Sokkal inkább politikushoz méltó, mintsem perrel fenyegetni egy lapot olyanért, amit el sem követett. A sajtónak ugyanis ez is az egyik alapvető feladata: teret és lehetőséget biztosítani tényeknek és véleményeknek.

Ezért mondom azt, hogy nonszensz, amit Rogán Antal kér. Azt ugyanis mindenki tudja, hogy annál nincs veszélyesebb, ha valaki úgy cenzúrázza magát, hogy erre senki sem kéri. Annál már csak az a rosszabb, ha erre kötelezik.

 

--------------------------------------------------

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!