Rémhírként terjed, hogy majd az oroszok „megmentik” Görögországot, ha erre az Európai Unió nem lenne hajlandó. Vajon Putyin Oroszországának lehet annyi pénze, hogy „megvegye” a görög válságot?

Nos, Moszkva már a ciprusi válságot sem vette meg, pedig akkor még a mostaninál jóval kedvezőbb helyzetben volt az orosz költségvetés. Jelenleg a tartalékaiból éldegél Oroszország, mely egyszerre szenved az alacsony olajártól, az uniós embargótól és a rubelválságtól. Ebből az utóbbi kettő az ukrán válság következménye, ami ki sem robbant volna, ha Moszkva képes lett volna tovább pénzelni kijevi szövetségeseit.

Putyin Ukrajnában is az „olcsóbb” megoldást választotta, ugyanis egy ország konszolidálásának tizedébe sem kerül annak destabilizálása. Az is a görögök felkarolása ellen szól, hogy az eurózónában tartásukhoz talán elegendő néhány tízmilliárd euró, de az újabb drachmakorszakot biztosan nem lehet ennyivel megúszni.

Más szóval, Putyin ugyan fenyegetheti Európát a kínai újságokban az athéni szövetséggel, de ez annyira drága mulatság lenne, hogy aligha tarthatja talonban a görög kártyát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!