Még majdnem egy év van a választásokig, de már bedurrantak a poszttalálgatások. Simicska nevére veheti a Jobbikot. Az is nyitott kérdés, mit tudnak az oroszok Vona Gáborról.

 
VH, 2017. június 10.

A kampány hivatalosan csak januárban robban be, de már most elindult a „ki mi lesz a kormányban” gondolkodás a Fideszben. Rendesen dübörögnek a pletykák például arról, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nem folytatja a 2018-as választások után. Ezzel párhuzamosan pedig arról keringenek hírek, hogy Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök ennél a tárcánál folytathatja. Megjegyzendő, erről korábban már volt szó. Akkor azért hiúsult meg fejlesztési minisztersége, mert Orbán Viktor gyakorlatilag Lázár Jánost ellensúlyozta Rogánnal – és kettébontotta a Miniszterelnökséget. Azóta, bár pozícióját megtartotta, Lázár folyamatosan sorvad, legutóbb a paksi bővítést vették el tőle (és testálták külön kormánybiztosra). Hogy miképp alakul Lázár sorsa a választás után, arról csak találgatni lehet. Több forrásunk szerint úgy tűnik, mintha az egészségügyben kezdett volna el mozogni, amiből arra következtetnek, hogy esetleg ezt a területet vinné, feltéve, hogy sikerül „kirántani” az Emberi Erőforrások Minisztériumából. De az is lehet, hogy nem lesz semmi. Ám ezeket a híreket – legalábbis a nyilvánosságnak – nem kell komolyan vennie, ugyanis Orbán az utolsó utáni pillanatig nem mondja ki, kiből mi lesz. Választását pedig az épp aktuális erőviszonyok befolyásolják.

Igaz, a miniszterelnök szabadabban mozog, mint az előző két kormányalakításnál, ugyanis rajta kívül nincs olyan szereplő, aki egyszerre alakítaná a politikai és gazdasági erőteret. Simicska Lajossal való összeveszése óta csak „pénzbárói” vannak, mintegy féltucat. (Az utolsó, gazdasági befolyásra és politikai hatalomra is törő tanácsadója, Habony Árpád egyre több időt tölt londoni cégénél, és egyre kevesebbet politizál. A közéleti üzeneteket közvetítő lapját, a Magyar Időket is Mészáros Lőrinc vette át.) Viszont az is igaz, hogy továbbra is Simicskával kell küzdenie. Számos információ szól arról, hogy az egykori főoligarcha nevére veszi a Jobbikot – értsd: fia, Simicska Ádám a lista „címerhelyeinek” egyikén (mondjuk az első hétben) szerepel majd. Ez pedig rímel arra a hírre, miszerint a „fiú” beszállna a politikába, középtávú célként a miniszterelnöki pozíciót célozva meg.

Hogy érdemi fenyegetést jelent-e a Jobbik, azt egyelőre nem tudni. Tény, hogy Vona Gábor népszerűsége 34 százalékra hízott a Publicus Intézet felmérése szerint. De az is tény, hogy a Jobbik mint párt nem profitál vezetője kedveltségéből, és egyelőre 10 százalékon beragadt.

A népszerűségi kocka akkor fordulhat, ha Simicska Lajos valóban képes „megütni” Orbánt, ahogy ezt állítja. Mindenesetre a választási rutin szerint legkésőbb ősszel akcióba kell lendülnie: egyrészt legalább fél év kell hozzá, hogy a Fideszből frissen kiábrándulókat át lehessen zsilipelni egy másik párthoz, másrészt sok időt igényel Vona Gábor „néppárti” miniszterelnök-jelölti imidzsének megépítése. Ráadásul több fideszes az „oroszokban” bízik. Elgondolásuk lényege, hogyha Simicskának vannak is kompromittáló dokumentumai, az oroszok is tudnak adni hasonló papírokat Vonáról, aki gyakori vendég volt Moszkvában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!