VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY. - Nagy N. Péter vezércikke.

 
VH, 2018. február 24.

Nagy a kísértés, hogy engedjünk Szájer József ajánlatának. Ő azt nyilatkozta, már nem számolja, hány uniós határozat születik Magyarországgal szemben. Nyilvánvaló szerinte a politikai motiváció az EP legutóbbi elmarasztalásánál is. Ami nem meglepő egy politikai intézmény döntése esetén, annál meghökkentőbb Szájer értelmezése, mely szerint pedig, ha a Fidesz nincs benne az Európai Néppártban, az nem sokban különbözne a többi pártcsaládtól. Úgyhogy köszönettel tartoznak nekik.

Ezzel együtt, ha összeszámolni nincs is értelme a magyarországi kormányzatot elmarasztaló nemzetközi döntéseket, jó számot vetni velük.

Ha például most jönne ránk Szulejmán, ismét azzal kellene szembesülnünk, hogy nincs, ki segítsen. Ellenünk a pápa, a német választófejedelmek többsége, a francia uralkodó, az itáliai királyok, Németalföld, és mégis pénz kell valahonnan, hogy legalább cseh zsoldosokat vegyünk. A török most nincs ellenünk, de izoláltságunk a régi.

Egy ország, amelynek önképe a cserbenhagyottságra épül, akár magára is ismerhet e helyzetben és harcaiban elszigetelődő vezetőjében. Ez az egymásra találás egyedül Orbán választási esélyeit javíthatja, semmi mást. A miniszterelnök egyedül van a sivatagban, amelyet ő teremtett maga köré, hogy benne oázis lehessen.

Legalapvetőbb közösségünk, az Európai Unió 2010 óta folyamatosan bírálja az Orbán-kormányzat tevékenységét. Már 2012-ben odáig jutottak, hogy európa parlamenti határozatot hoztak a magyar jogállamiság leépítése elleni tiltakozásul. A kínosan alapos állásfoglalás két tétele épp most érdemel nagy figyelmet. A politikai hatalomváltás elvének tiszteletben tartására, illetve a politikai ellenzék demokratikus fellépéshez való jogának szavatolására szólítják fel a magyar kormányt.

Tavaly még súlyosabb európa parlamenti határozatot hoztak, amelyben a szavazati jog megvonásával járó 7. cikkely alkalmazását is kilátásba helyezik. Ismerős lehet minden, amit kifogásolnak, hiszen számos polgári, kulturális és oktatási szervezet mondja ugyanezt. (A napokban 18 nemzetközi és 237 más külföldi civil szervezet tiltakozott a Stop Soros! törvényjavaslat ellen.)

A határozat felszólítja a magyar kormányt, hogy vonja vissza a menekültek tranzitzónába zárását előíró törvényt, a lex CEU-t, a civil szervezetek elleni törvényjavaslatot. Az Európai Bizottságot megbízzák, hogy alaposabban vizsgálja meg, hogyan költik el az EU-s pénzeket Magyarországon.

Vissza nem vontunk semmit, de – ha ezzel a döntéssel összefüggésben, ha nem – az Elios/Tiborcz ügy itt van. A két nagy uniós állásfoglalás között sűrű vészjelzéseket adott le a szervezet arról, hogy nem tartja Európa-komfortnak a magyar kormányzat gondolkodását. Ehhez jött nemrég az ENSZ menekültügyi szervezete, amely felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot, amely megfosztaná a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő embereket a civil szervezetek és a társadalom létfontosságú támogatásától. A kormányválasz szerint az ENSZ is a Soros-terv része.

Ahogy Szájer lenézi az Európai Néppártot, állítván, hogy a Fidesz nélkül már elvesztette volna a karakterét, ezt a mentalitást a kormányzat az egész modern világra kiterjeszti. Csak ők látják a jövőt. (Illetve már a lengyelek is.)

Azt a jövőt, amely nemzetközi szinten sok jel szerint elszigeteli Magyarországot.

Ehhez járul az, amit Kis János decemberi elemzésében a Fidesz fokozatos belső elszigetelődésének nevez. A folyamatos ellenségkereséssel mind radikálisabbá váló párt elszakad korábbi táborától és inkább a képzetlenebb, tájékozatlanabb választókra számít. Ebben a világban már végképp nincs fék és ellensúly. Még akkor is így van ez, ha ez az új tábor szűkebb, mint a régebbi.

Elemzők és közvélemény-kutatók általában kétmilliósra teszik a Fidesz bázisát. Ennél legutoljára 1998-ban volt kevesebb szavazója a Fidesznek, de akkor a több mint félmilliós táborral a második fordulóban javukra visszalépő kisgazdáknak köszönhetően halomra nyerték az egyéni körzeteket. Azóta mindig sokkal többen voltak, mint ahogy most ígérkezik, még ha behozták is a határon túlról levelező híveket. Az EBESZ által is kifogásolt aránytalan rendszer az ellenzék önsorsrontásával párosulva azonban még ezzel a kétmilliós élcsapattal is győzelmet hozhat a Fidesznek.

Ezzel, mint a Kiskunságot az éghajlat, az országot jelenlegi kormányzata tovább fenyegethetné az elsivatagosodással. Igaz, ebből az oázisokban alig érzékelhető valami.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!