VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY – Nagy N. Péter vezércikke.

 
VH, 2017. október 28.

Ami Amerikában és sok más helyen a Harvey Weinstein-ügy, az lehetne nálunk Sárosdi Lilla nyilvános vádja. De sajnos nem. Nálunk jóakaratú emberek vásárra viszik a bőrüket, miközben a hatalom és holdudvara, ha éppen nem hallgat, abuzálja, megbecsteleníti a közbeszédet. Franciaországban például nemzeti konzultációt indítottak az ügy kapcsán. Ténylegeset. Plakátok viszont csak annyiban játszanak szerepet, hogy még a nemzetgyűlésnek otthont adó Bourbon-palota liftjeit is körberagasztotta az igazgatóság a szexuális erőszak büntető törvénykönyvi tényállásával.

Macron államfő a hétköznapi bűnözés visszaszorításáról néhány hónapja megindított akciójának hangsúlyait áthelyezte a nok védelmének ügyére, s ezen belül úgy gondolja, hogy a rendőrség a legtöbbet a tömegközlekedés „tisztán tartása” érdekében teheti. A hivatalokat pedig kötelezni fogják, hogy aktívabban fogadják és dolgozzák fel a sérelmeikkel jelentkező hölgyek bejelentéseit. Sokan vitatkoznak Macronnal – tényleges nemzeti konzultáció során ütközhetnek az álláspontok –, mondván, a nők leggyakrabban a munkahelyükön vannak zaklatásnak kitéve, a legsúlyosabb támadásoknak pedig saját otthonukban. Ez az első politikai ügy, amelyben a köztársasági elnök felesége, Brigitte is megszólalt. Mint mondta, két szó a véleménye: Elég volt!

Isabelle Adjani, a világhírű színésznő azzal lépett elő, hogy a jogszabályok jók ugyan, a társadalom azonban továbbra sem egészséges. Radikális az egyenlőtlenség férfiak és nők között abban a tekintetben, hogy ki a lehetséges és a valóságos szexuális kapcsolatok ura. A férfiak megkövetelik a teljhatalmat. Ez végtelenül igazságtalan.

A férfiak és nők közötti egyenlőség ügyének államtitkára – a francia kormányban van ilyen! –, Marlène Schiappa bejelentette, hogy országos konzultációt indít az ügyben, amit nagyon mélyre ható jogszabályalkotás követ. Nem náluk robbant ki az ügy, a franciák mégis halálosan komolyan veszik a nők alárendeltségét eredményező helyzetek megszüntetését.

Amerikában, ahogy a Huffington Post beszámol róla, október 5., Harvey Weinstein leleplezése óta húsz nagy befolyású vezető volt kénytelen távozni, miután szexuális zaklatás vádjával szembesítették.

Nálunk csak Marton László került ebbe a helyzetbe. Alapvetően róla folyik a vita. Ennek során művésztársak, civilek, jogvédők, magánemberek teszik ki a lelküket, hogy tisztább legyen az életünk. A hivatalos Magyarország markánsabb szintjein azonban néma csend. Jó esetben.

Orbán Viktorig nem jutott el az ügy. Az MTI-ig sem. Semjén Zsoltig sajnos igen. A nőket érő zaklatások legjobb ellenszere a tömeges iszlám bevándorlás megfékezése – mondta a miniszterelnök-helyettes. Ezt csak Simicska Lajos verbális eszköztárával lehetne értékelni, amitől eltekintek.

Bayer Zsolt blogja most látta elérkezettnek az időt, hogy felvesse, „egy jótékonysági rendezvényen állítólag egy 19 éves lányt molesztált Elie Wiesel, a világ leghíresebb holokauszttúlélője”. Történt volna mindez 28 éve. Az Origo pedig arra kíváncsi, tudott-e Demszky Gábor arról, mit csinált Marton László, hiszen 19 évig főpolgármesterként ő volt a főnöke…

Azt a hölgyet idézik fel bennem ezek az emberek, akinek az erőszaktevője néhány nappal ezelőtt kapott tíz év börtönt. Az éjszaka közepén követte, többször keményen megütötte áldozatát, berángatta egy bokor alá, letépte a ruháját, s amikor a nő belátta, hiába harcol, nincs menekvés, utolsó esélyként felajánlotta váltságdíjként a nála lévő 13 ezer forintot. A férfi elfogadta. A nő megmenekült legalább a legsúlyosabb következménytől.

Ha az urakon múlna, talán ez volna a megoldás: fizessenek a nők. Egyelőre ezt teszi legtöbbjük. Ki-ki a maga módján, de megfizet. Támadt rá remény, hogy már nem sokáig.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!