A Vasárnapi Hírek 2015. 11. számában megjelent olvasói levelek.

 
Mese a 12 pontról... - Krenner István rajza

Önkritika nem létezik
Ötvös Béla, Budapest
Tarthatja ötvenedik vagy századik évértékelőjét is miniszterelnökünk, ha nem érzi magáénak az egész országot, ha nem tud az egész ország népéhez szólni, ha az „egy a tábor, egy a zászló” a hívó szó, ha a nemzetiszín és minden nemzeti jelző csak a megszólítottakra tartozik, ha a parlamenti kétharmad csak megosztást és többségi dölyfösködést jelent. Mindaddig a „nemzeti megosztottság” rendszere működik.
Egy évértékelőnél elvárna az ember bizonyos fajta önkritikát: ezt meg ezt elrontottuk, ezt meg ezt elhibáztuk. Például az útdíj bevezetése „próbaüzemmel”. A próbaüzemet arra találták ki, hogy egy elkészült rendszert, berendezést sikeres próbaüzem után átadjanak a használóknak biztonságos üzemeltetésre, és nem arra, hogy emberek tízezrein kísérletezzenek. Azt már nem is várjuk, hogy beismerje valaki: nem mondott igazat (esetleg).
A jelenlegi hatalom, ha végképp nem talál más érvet, elkezd a szocialistákra mutogatni, visszamutogatni (Rogán Antalnak a brókerbotrányra adott véleménye), sőt a szocialistákkal riogatni, pedig az országra nem a szocialisták jelentik a veszélyt.
Egyszer már tudomásul kellene venni, hogy országunkban mindig voltak Istvánok és Koppányok, és időnként fel kell tenni a kérdést: „Mondd, te kit választanál?”


Szép kis családi vállalkozások
Pál András, Kisvárda

Első a család, mondogatta nekünk Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető, és ajánlotta, hogy vasárnap, amikor zárva lesznek az üzletek, szervezzünk családi programokat. Legyen a vasárnap a munkától szabad, mint Belgiumban, mondta a nem létező KDNP-formáció helyettes vezetője, Rétvári Bence. Ötletből van rengeteg. Az egyik kereskedelmi tévében megjelent a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi tagozatának elnöke, Szatmáry- Jahl Angéla, aki kijelentette, hogy ez a még csak tíz hónappal ezelőtt született szövetség támogatja a KDNP-s, az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt.
Megtudtuk, hogy a fogyasztás nem függ a nyitva tartástól, az igények és a jövedelmek határozzák meg. Soha nem hallottam még erről az iparkamaráról, ezért megnéztem, kik hozták létre. Megdöbbentem! Szatmáry-Jahl Angéla nem más, mint Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár mamája. Szatmáry államtitkár a magyar parlamentben többször felszólalt a vasárnapi zárva tartás témában, mert hozzá tartozik ez a nagyon fontos kérdés. Egyszer azt mondta, hogy zárva lesz minden, másodszor meg azt, hogy nyitva. Most már értem: nem tudott ellenállni a mamának, és mégis a bezárásról döntött. Már csak egy kérdésem van: nincs valahol egy jó állás? Az én anyukám is tudna adni tanácsot.


Megbízható partnerek
Hegedűs Sándor, Budapest

Valóban megbízhatóak? Melyik partner? Putyin? Orbán? Mindkettő? És meddig? Kapcsolataikban nem morális elvek érvényesülnek, hanem a gyakorlati ésszerűség szempontjai. Ismeretes annak az angol politikusnak cinikus, de találó megjegyzése, miszerint Angliának nincsenek barátai, csak érdekei. Kétségtelen, hogy ma mindkét fél elemi törekvése az együttműködés, mert elszigetelődtek a nyugati világtól, és ebből csak egy módon szabadulhatnak: ha új szövetségi rendszert építenek ki. Itt tehát elsősorban gazdasági érdekek jöhetnek számításba.
Oroszországot a nyugati nagyhatalmak által létrehozott blokád, embargó, tilalmak sokasága fojtogatja az ukránokkal szemben tanúsított magatartása miatt. Obamáékat Magyarországgal az a nem titkolt ellenszenv állította szembe, amelyet a megbízhatatlan, zavaros orbáni politika iránt éreznek. Orbán kiszámíthatatlan, a mai nem azonos a holnapival. Minden skrupulus nélkül változtatja véleményét, ahogy azt érdekei megkívánják, ezért az ő barátságát bizalmatlansággal kell kezelni. Putyin elnök nyilván tisztában van ezzel. A kuruckodó magyar kormányfő megtanítja majd móresre Washingtont, ha sokáig durcáskodik. Velünk aztán senki ne lacafacázzon, mert hamar megismerkedik a magyarok istenével. Pearl Harbor ovis játék ahhoz képest, amit az „amcsik” kapnak, ha mi kardot rántunk. 
Mindennek egyik „oka” az „illiberális” ideologizálásnak nevezett zagyvaság, mely előtt még az olyan sokat próbált politikus is értetlenül áll, mint Angela Merkel. A közölt képeken látszik az arcán az értetlenkedés, ahogyan fogadta Orbán „nagyívű” politikai eszmefuttatását. Orbán Viktor fejtegetéséből kiderül, nem érti a liberalizmus és a demokrácia mibenlétét. A liberalizmus toleráns a politikai pluralizmussal szemben, nem tiltja a többpártrendszert, a parlamentet, az ideológiai sokszínűséget. Illiberális demokrácia nincs, csak liberális polgári demokrácia van. A „demokrácia” csupán fedőneve annak, amit Orbán Viktor és társai „illiberális néphatalomnak” neveznek, mely valójában bújtatott szélsőséges diktatúra. Ezért a Fidesz vezetőjének igéit kezeljük kellő éberséggel.


Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
Németh Ferencné, Budapest

Felháborított sajtóhír: a Fidesz az adófizetők pénzéből százmillió forintot költ arra a közvélemény-kutatásra, hogy Gyurcsány Ferenc külföldi érdekeket szolgál-e, és ezért ki kell-e tiltani a parlamentből. Vekerdy Tamás pszichológus a Népszava 2011. március 26-i interjújában egy kérdésre („Rövid távon nem hoz szavazatot a rendszerek átalakítása?”) ezt válaszolta: „Mindig csak a hatalmi játszma folyik, és az, miként nyerhetik meg a következő választást. Ez tragédia. Volt, amikor Magyarország ki akart szállni ebből a játszmából – és sokak számára lehet, hogy borzalmas, amit most mondok, de nekem nem az: Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde éppen ezt jelentette. (…) Vállaljátok velem, hogy elveszítjük az önkormányzati választásokat? – kérdezte Gyurcsány. És úgy látszik, a pártja nem vállalta, ezért inkább gyorsan besúgta őt, és kijuttatta a beszédet. Pedig pontosan ezt a fordulatot próbálta végrehajtani, mint államférfi helyesen, mint politikus ügyetlenül.”
Véleményem szerint az MSZP tragédiája ott kezdődött, mikor korrupt politikusai kijuttatták a Fidesznek az őszödi beszédet, melyet ők átszerkesztettek, lerövidítettek, egészen más értelmet adva az igazságbeszédnek. Ragyogó stratégiát dolgoztak ki a kiszivárogtatására. Nyár elejétől készítették elő a 2006. őszi zavargásokat.
Orbán Viktort személyiségéből fakadóan a dac és bosszú elegye hajtja, és ezért soha sem bocsátja meg Gyurcsánynak, hogy a 2006-os miniszterelnök-jelölti vitában lesöpörte őt. Teljes gőzzel arra törekszik, hogy likvidálja ellenfelét. „Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni a riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed” – vallja. A Fidesz kormányzásával a szolidaritás helyébe a gátlástalanság, a pökhendiség, a kivagyiság és a cinizmus lépett.


Csak az MNB-nek hoz hasznot
Kutnyik Pál, Szeged

Miként lehetséges az, hogy ami jó Magyarországnak, az gyakorlatilag rossz Európa országainak? De akár fordítva is igaz. Egyáltalán, ami rossz, az miért jó nekünk, magyaroknak? Persze gyanítom én, megint csak – a pénz nem számít alapon – az unortodoxia köszön vissza ránk a megjelenő kormányhirdetésekből. Azon sem csodálkozom már, amilyen taktikát követ a Fidesz évek óta. Jelesül: ha az embereknek hangosan, elégszer és kellő átéléssel (sokszor hivatkoznak a nemzetre, keresztényi mivoltukra stb.) ismétlik meg a hazugságokat, hinni fognak benne.
Némileg e körbe sorolhatók a Magyar Nemzeti Bank – élén Matolcsy elnökkel – ténykedései. A sok százmilliárd közpénz elkótyavetyélése sem közömbös, de leginkább az alacsony (2,1%) alapkamat az, ami közvetlenül is árt a gazdaságnak. Miért jó az és kinek, hogy a takarékos ember a cihája alatt gyűjti a garasokat? A kisebb pénzű betéteseknek talán (sok a járulékos teher a betéteken), de makroszinten a gazdaságnak a szűkös hitelfolyósítás miatt bizonyára nem. De úgy látszik, a lényeg az, hogy ez a helyzet az MNB-nek némi hasznot hoz (megjegyzem, ez a haszon is közpénz!), amit aztán Matolcsy – szabadon, mert a kormány nem avatkozhat be, mondja Orbán – a köz engedélye nélkül „eltüntet”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!