A Vasárnapi Hírek 2015. 29. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Profilváltás 2015 – Pénzmosást is vállalnak, jóemberek...? KRENNER ISTVÁN rajza

Átértelmezett fogalmak
Vuics Tibor, Budapest
Hegedűs Sándor levelére (Drága és hosszú folyamat, VH, július 11.) reagálva a következőket jegyzem meg:
1. A hazai közéletben – főként a politikusok és a média „jóvoltából” – az eddig használt fogalmak teljes átértelmezését követhetjük nyomon. Ennek egyik oka a tudatlanság, másik a hatalom szokásos népbutítása, amikor a jelentést az ellenkezőjére fordítják és elkezdenek „fideszül” kommunikálni… Nemrég hallottuk az ország vezetőjétől, miszerint Magyarország agrárország, de senki nem tette fel neki a kérdést: hogy akkor Etiópia, Botswana vagy Mali is a mi csoportunkba tartozik? Időszerű a „népvándorlás” fogalmának fals értelmezése is, ami szokásosan „illiberális”, mert ami most folyik, az nem az. Nem homogén, nem fegyveres csapatok, vagy a klímaváltozás, járványok vagy népcsoportok nyomulása miatt menekülnek, hanem életüket kockáztatva kénytelenek rá, mindenüket hátrahagyva, némi készpénzt magukkal hozva… Ami azt illeti, a magyar honfoglalás valóban népvándorlás következménye volt!
2. Mindkét szélső oldalról gyakran idézhetjük a „gyarmatosítás”, a „feudalizmus”, a „rabszolgatartók” kifejezéseket: egyik sem állja meg a helyét. Az idézett korszakokból bizonyos vonásokat lehet találni, de ez nem ugyanaz… Már a II. világháborút követően is csak „neokolonializmusról” lehetett beszélni. Hogy jön ide 2015-ben a „gyarmatosítás”?

Félig megszilárdult demokrácia
Kutnyik Pál, Szeged
A napokban látott napvilágot a Freedom House idei, a Nemzetek átalakulóban – 2015 című értékelése. Ez a minősítés a volt szocialista blokk országait (29 ilyen volt) érinti. A dokumentum Magyarországot a megszilárdult demokráciák közül a félig megszilárdult demokráciák közé sorolta vissza, jelentette az MTI. Az Igazságügyi Minisztérium azon mód jelentette: az értékelés valótlan képet fest a magyar demokráciáról.
Engem, és valószínű még sokakat, nem lepett meg az eset. Az sem, hogy a Fidesz mindezt igazságtalannak titulálta. Vajon miért történnek ilyen malőrök? Pontosabban miért szegi meg az Orbán-kabinet rendszeresen az EU törvényeit, írott és íratlan szabályait? Azokat, amelyeket az EU-ba lépéskor a magyar kormány is elfogadott? Van egy tippem, amit meg is osztanék az olvasókkal. Ha az ország első számú vezetőinek nincs önkontrollja, tudása, hogy különbséget tudjon tenni a jó és a rossz között, akkor bizony mindig lemaradunk valamiről. Akkor is, ha az országnak nincs olyan független intézményrendszere, amely, ha kell, a vezetőket képes féken tartani.
A „kisebbségben” lévő kétharmados „többség” juttatta oda a kormányt, hogy csak a látszatnak és hazugságainak él: „Magyarország jobban teljesít”, csökken a szegények száma, biztos lábakon áll az ország gazdasága, nemzeti alapú néppárti politikát folytatnak, hazánkban igazi demokrácia van, és sorolhatnám napestig. A Fidesz kommunikációja most és korábban is az önsajnáló nemzeti identitásra, az ellenségkeresésre és mindig mások hibáztatására épül.
Az elemzők a demokrácia jelenlegi állapotával kapcsolatban súlyos aggályaiknak adnak hangot. Az ugyanis nem annyira az írott szabályokból ítélhető meg, mint a gyakorlatban való érvényesülésből. Hazánkban a valóság lesújtó: csak az autoriter berendezkedés megszilárdítása fontos. Ez pedig az intézményesített korrupció melegágya.
Azt mondom: a „félig megszilárdult demokrácia” besorolás elnéző és igen szelíd kormányunk jellemzésére. Jobban kifejezné az igazságot a színlelt demokrácia és a színlelt parlamentarizmusa.

Balekok voltak, vannak és lesznek
Pokorni Ferenc, Budapest
Nagy érdeklődéssel olvastam a VH „Véget vetnének a lehúzós termékbemutatóknak” című cikkét (június 4.). Ma már még rafináltabb formában folytatódik a lehúzósdi. Megszüntetni soha nem fogják, mert a furfangosok mindig kitalálnak valami újat, hogy átmentsék magukat. Olyan az, mint a lepke bebábozódása vagy mint a búvópatak. Úgy tudom, újabban a jegyzőnél is be kell jelenteni, ha valahol termékbemutatót kívánnak tartani, de balekok mindig voltak, vannak és lesznek.
Megfogadtam ugyan, hogy soha többé ilyen bemutatóra nem megyek, de most mégis. Telefonon hívott a magánrendelő, felajánlottak az egyébként 30 ezer forintos, a tüdőmre és a szívemre koncentráló kivizsgálást. „Főorvos” értékeli ki az adatokat, majd ennek alapján tanácsokkal lát el. Hittem a csábításnak, elmentem. Eleinte szó nem esett arról, hogy el akarnak nekem valamit adni.
Többen voltunk a végül mégiscsak árukínáló szeánszon. Mindenkit külön megvizsgáltak, s a kb. egyórás „értékelés” idejére „beszélgetésre” invitáltak bennünket. Az egyik „doktor úr” (kitűzőjén a neve mellett nem állt a dr.) közölte, hogy minden szívproblémának az az oka, hogy nyugtalanul alszunk. Aztán rátért, hogyan lehet védekezni: a mintegy 800 ezer forintot érő ágyneműszettel, noha nem valószínű, hogy azt meg tudnánk fizetni – ott nem is ajánlotta. Az én „leletem” – persze csak szóban közölték – olyan szörnyűséges állapotomról tanúskodott, hogy első pillanatban arra gondoltam, jó, ha élve kijutok az épületből.
Elköszönés előtt következett az ajándékozás, ami sorshúzás útján történt. Mit ad isten, engem olyan nagy szerencse ért, hogy a legnagyobb ajándékot húztam ki: 400 ezerért megvehetem az ágyneműt. A végén kiderült, hogy mindenki ezt nyerte. Balgaságomban annyi szerencsém volt, hogy nem húztak le, csak próbálkoztak. Távozásunkkor egyáltalán nem voltak kedvesek, sőt egyenesen morcosak lettek, minthogy senki nem vett „egyedülállón fantasztikus” csodaágyneműt.

Mindenki szabadon dönthet
Fried Ferenc, Budapest
Március 15. óta vasárnaponként nem nyithatnak ki a boltok. Mindenki szabadon dönthet, mit csinál, mehet templomba, kirándulni, főzhet otthon (ha korábban beszerezte a hozzávalót), egyet nem tehet meg: nem vásárolhat sem bútort, sem ennivalót, sem könyvet, újságot se nagyon. A szabadság amúgy sem a mostani kormányzat szíve csücske, hacsak nem a saját mozgásteréről van szó.
Orbán évértékelője szuperlatívuszokban taglalta hazánk diadalait, közben – a szabadság jegyében – elveszik a segélyeket, százmilliárdos brókercsőd viszi el sokak pénzét (mely – állításaikkal szemben – a Fidesz sara), ám csökkentik a közmunkát, így az embereknek több ideje marad például kéregetni. Ám a szegény szó helyett csak a rászorulót szabad használni, a reform helyett intézkedést, kisebbség helyett nemzetiséget kell mondani és így tovább. Vida Ildikónak viszont szabad volt kivizsgálni a saját korrupciós ügyét, a Fidesz-frakciónak szabad elutasítani a családon belüli erőszakot elmarasztaló isztambuli egyezmény ratifikálását, Polt Péternek szabad visszadobnia a korrupciós feljelentéseket, Rogánnak szabad haveroknak áron alul eladni a fél Belvárost. Orbánnak szabad rendszeresen beleszólnia az igazságszolgáltatásba, szabad neki eltitkolnia, hogy beszervezték-e annak idején vagy sem, szabad egyre újabb és újabb focipályákat építenie Felcsúton, s mindet kisvasúttal kötni össze, szabad 100 milliárdért feldúlni a Városligetet, 200 milliárdért felújítani magának a királyi palotát. Mindezt addig szabad nekik, amíg hagyjuk.

Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!