Olvasóink levelei a Vasárnapi Hírek október 7-i számában.

Attila vagyok…
Békesi Dániel, Budapest

A világ egyik legnevesebb egyetemén, a Berkeleyn tartott előadást Magyar Bálint. Nagy megtiszteltetés érte a volt minisztert, a jobboldali lengyel és a magyar kormánypolitikáról beszélt. Nem tudták a rendezők, sőt maga Magyar Bálint sem, hogy a magyar külügy külföldön, még Amerikában is mindent megtesz egy nekik nem tetsző előadás „aláaknázására”. Odaküldték egy emberüket a Berkeleyre, az volt a feladata, hogy lejárassa Magyar Bálintot.
Amikor Magyar befejezte előadását, a közönségből felállt ez az „igaz magyar ember”, bemutatkozott mint Attila és magyar diplomata, és kérdés helyett elmondta, hogy az SZDSZ, az egykori párt 13 évvel ezelőtt nem szavazta meg a határon túli magyarok állampolgárságát. Magyar Bálintról az volt a véleménye, hogy ő egy szociáldemokrata, aki a korrupt SZDSZ-ben tevékenykedett.
Nem tudom, ki ez az Attila diplomata.
Azt sem tudom, hogy miért kellett neki 600 kilométert furikáznia Los Angelesből, hogy megalázza Magyar Bálintot. De amikor elolvastam a Külügyminisztérium közleményét arról, hogy a magyar érdekeket meg kell védeni az országgal szembeni méltatlan támadásoktól, megértettem, milyen primitív politikát folytat ez a minisztérium. Nem érti, hogy egy ember, száz ember száját be lehet fogni, de százezrekét nem. Küldhetnek előadásokra fizetett ügynököket, de végre meg kell nekik érteni, hogy a magyar előadók, akik a Berkeleyre kapnak meghívást, nagy megtiszteltetésben részesülnek. Egyébként, és ez nagyon fontos, nem Magyarország ellen beszélnek, hanem elmondják a véleményüket a magyar kormány tevékenységéről. A hazájukat tisztelik és szeretik, a kormányt nem. Nincsenek egyedül.


Közeledik a csúnya vég
Ferkánné Tomiszláv Mariann, Budapest
Sokan, bakoldali érzelmű emberek már rég érezzük, hogy lassan vége lesz mindenféle baloldali együttműködésnek. A rengeteg beszéd, az érthetetlen filozófia oda vezet, hogy országunkban nem marad igazi baloldali párt. Az egész arra megy ki ugyanis, hogy kinek milyen beosztása van/lesz a baloldalon, a többi mesebeszéd.
A baloldali választók sajnálattal vették tudomásul: a Botka László körüli cirkusz csak elősegíti, hogy a Fidesz nagy előnnyel megint megnyerje a választásokat.
Hétfőn Kálmán Olga vendége volt Molnár Gyula MSZP-elnök. A politikus megismételte, hogy Botka László nagyon kiváló jelölt volt, és ő volt az igazi kihívója Orbánnak. Közölte, hogy Botka a lemondásával nem bukott meg, hanem egyszerűen csak az általa vállalt feladat az ő személyével nem hajtható végre.
Felmerül a kérdés: ebben az esetben miért volt szükség Botkát egyáltalán jelölni, mire számítottak? Botka kiváló polgármester, de mint baloldali pártvezető, nagyon gyenge. Ezt nem értette meg az MSZP, amelynek soraiban a mai napig megy a harc a beosztásokért, a túlélésért. Ezért is mondhatom ki nyugodtan: kár, hogy az utolsó baloldali párt is elmúlóban van. Rosszabb már nem nagyon lehetséges.


Katalóniai tanulságok
Mándy Gábor, Budapest
Sok országban találhatunk olyan kisebbségeket, amelyeknek eszébe juthat, hogy különváljanak. Vagy azért, mert egy kisebb országrészben ők képezik a többséget vagy azért, mert az ország gazdasági eredményeihez nagyobb arányban járulnak hozzá, többet adnak, mint amennyit visszakapnak. Ilyen alapon külön államot követelhetnének maguknak az északolasz városok, a Német Szövetségi Köztársaság egyes tartományai, Oroszországtól elszakadhatna az olajban és földgázban gazdag Szibéria. Ha ez a folyamat nekilendül, nincs megállás. És ki jár jól vele? Nem az illető népcsoport, hanem a szeparatista vezetők, akik külön politikát folytathatnak, politikát játszhatnak.
Ha van egy tényleges különválási törekvés, értelmetlen annak erővel való elfojtása.
A spanyol kormány erőszakos fellépése szembemegy a demokratikus értékekkel.
Abban igaza van a spanyol kormánynak, hogy Katalónia nem dönthet Spanyolország helyett, ez a kérdés minimum két félre tartozik. De, hogy ne tudjanak véleményt se nyilvánítani, mert rendőrök szállják meg a szavazóhelyiségeket, sőt elkobozzák az urnákat, az nem oldja meg a problémát, hanem csak olaj a tűzre. (A katalán aktivisták helyében én egyébként levélszavazást szerveztem volna, mert ha a szavazópolgárok 70 százaléka egyformán szavaz, azt akkor is figyelembe kell venni, ha maga a referendum formailag nem érvényes.)
Ha Európa szövetségi állam lenne, egységes jogrendszerrel, akkor nem lenne jelentősége, hogy Katalónia függetlene. Mert így is, úgy is része lenne a közös Európának.
Ezt kellene kivívni.
Onnantól minden nemzetiség szabadon élhetne, gyakorolhatná a saját kultúráját, függetlenül attól, hogy melyik országban lakik. Sajátos érdekeiket legfeljebb nemzetiségi ombudsmanok vigyáznák.


Egyszerű aritmetika
Wiegandt Richárd, Budapest
A 2014-es választásokon az LMP 5 százalékkal 5 mandátumhoz jutott, a Jobbik 20 százalékkal 23, a baloldal 25,57-tel 38, a Fidesz pedig nem egészen 45 százalékkal 133 képviselőt küldhetett a parlamentbe. Eszerint minden egyes, a Fideszre leadott szavazat háromszor annyit ért, mint az LMP-re, és kétszer annyit, mint a baloldalra leadott voks. Ha csak a baloldal és a Jobbik jutott volna be, mindkettő 26 százalékkal, akkor az 52 százalékot elérő ellenzék közel 80 mandátumot szerzett volna. A lényegesen kevesebb szavazatot szerző Fidesznek még mindig abszolút többsége lett volna közel 120 mandátummal.
Egyszerű aritmetika, hogy a Fidesz csak a baloldal és a Jobbik összefogásával, közös listával lett volna leváltható. A csaló választási törvény most is érvényes. A demokratikus ellenzék és a Jobbik összefogása elméletileg eredményesnek tűnhet, gyakorlatilag azonban nem, mert félő, hogy az egyik oldal választóinak jelentős része nem lenne hajlandó a másik fél jelöltjére szavazni.


Jó érzéssel tölt el
Horváthné Szakács Judit, Gönyű
Országunk már biztosan nagyon várja az újabb konzultációt, amelynek témája megint Soros György lesz. Régóta próbálom megérteni ezt a hatalmas ellenszenvet, ami kialakult az idős, gazdag, de a pénzét nemes célokra áldozó úrral szemben. Már nem tűnik úgy, hogy nemes cél volt az egykori Fidesz és emberei támogatása, hiszen ők már nem emlékeznek rá. Soros György helyében én visszapereltem volna a ráfordításaimat.
Évek óta mocskolják, pedig azzal, hogy magyar szervezeteket támogat, csak a kormány kötelességét látja el. Létrehozott egy világszínvonalú egyetemet, amelynek több fideszes hallgatója is volt, most mégis porig akarják rombolni.
A konzultáció szó jelentése: „Szakértői vélemény kérése, amikor az egyik fél egy másik félhez fordul tanácsért, véleményért”.
Az Idegen Szavak Szótára azt mondja, hogy ez véleménycsere és párbeszéd. Akkor ezt úgy kell értenem, hogy leülök Orbán Viktorral egy asztalhoz és beszélgetünk.
Aztán eszembe jut, hogy ő senkivel nem konzultál, csak no name emberekkel, pedig az egész ellenzék arra vár, hogy feltehesse neki kérdéseit. Úgy nem is lehet vitatkozni, hogy mindig papír van a kezében. Neki még a gáton, gumicsizmában is papír volt a kezében.
Talán azért fizet annyi tanácsadót maga körül, hogy gondolkodjanak helyette.
Soros Györgyhöz méltó gondolat, hogy segítse azokat, akiket hazájukból elüldöz a háború és az öldöklés.
Jó érzéssel tölt el, hogy Magyarországon is vannak emberek, akik segíteni szeretnének.
Legutóbbi ismeretem szerint egy Tolna megyébe, Őcsénybe való szállásadó üdülési lehetőséget adna menekülteknek. Azóta nincs maradása falujában.
Ugye, nem ezt akarjuk?


Mindennapi hazugságok
Jakab Jenő, Budapest
Nézem a kormányhoz közelálló egyik kereskedelmi tv-t, naponta a Sorosról szóló hirdetést, és azt gondolom, hogy aki ezeket kitalálta, az nem teljesen egészséges.
Szó van Soros György milliárdjairól meg arról, hogy egymillió menekültet, elnézést, migránst szeretne betelepíteni Európába.
Erről már rengeteget írtak, semmi újat nem tudok én sem.
Igaza van a Financial Times brit üzleti napilapnak nemzeti konzultációnkról, mely szerint a Soros György ellen indított magyar kormányzati kampány több szempontból aggasztó. Egyrészt a feltételezett Soros-terv, amiről állandóan beszél kormányunk, hamisítatlan álhír, másrészt a zsidó holokausztot túlélő elleni kampány mögöttes antiszemitizmust sugall – áll a Financial Times hasábjain. Nem számít, hogy Navracsics Tibor volt prominens fideszes képviselő, aki ma a Fideszt képviseli az Európai Unióban, elmondta, hogy nincs semmiféle Soros- terv, az egész kitaláció. A kormánypárt kötelezte Fónagy János államtitkárt (maga is holokauszt-túlélő) sajtótájékoztató tartására, melyen közli, hogy a Fidesz levelet küld Navracsics Tibornak Soros-ügyben és megmagyarázza neki, hogy téved.
A mellébeszélések, a hazugságok miatt a józanul gondolkodó választópolgárok felteszik maguknak a kérdést: a Fidesz és sleppjei tényleg analfabétáknak tartanak bennünket? Vagy azt gondolják, hogy a hatalom megtartása érdekében minden eszköz bevethető?
Szégyen ez az egész Soros-cirkusz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!