Olvasóink levelei a Vasárnapi Hírek november 25-én megjelent számában. Krenner István karikatúrájával.

 
Fohász - Add, hogy nyugdíjemelés után is annyi pénzem legyen, mint amikor még panelprolinak hívtak! KRENNER ISTVÁN rajza

Mi ez?
Ferenczy Tamásné, Budapest
Néztem a parlamenti közvetítést, azt, ahogyan a fideszes alelnök, Jakab István rászólt az LMP-sekre: megsértették a házszabályt, mert felálltak Németh Szilárd beszéde alatt, és felemelték a kezükben levő papírokat, melyekre annyi volt leírva, hogy „Hazudik”. Jakab levezető elnök figyelmeztetésére sem fejezte be az „akciót” Szél Bernadett és Hadházy Ákos, Az elnök úgy döntött, hogy „a szemléltetés szabályainak megsértése miatt a bírságolást kezdeményezni fogja”.
Szót kapott az ifjú államtitkár, Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetirodából, hangosan és idegesen azt mondta: „Sajnálom, hogy Ron Werber tanácsaiból ennyire futja.” Természetesen a két LMP-s képviselőnek szóltak a hazafi szavai. Érdekes, Jakab István „véletlenül” nem vette észre, hogy Dömötör megemlítette az izraeli szakember nevét, akinek annyi köze volt az „akcióhoz”, mint Németh Szilárdnak az űrhajózáshoz.
Ezek után megkérdezném: Soros Györgynek nem volt igaza, amikor egy nyilatkozatában azt mondta, hogy Magyarországon virágzik az antiszemitizmus? Annál, amit a harmincas éveit taposó kormánytag mondott, szebb példája ennek nem is lehet. De Dömötör nyugodt lehet, Jakab István őt megbüntetni nem fogja.


A mainál csak jobb lehet
Fried Ferenc, Budapest
Churchill brit miniszterelnök 1941-ben, a német–szovjet háború kezdetén ezt mondta: „Ha Hitler megtámadná a poklot, szerét ejteném, hogy kedvezően szóljak az ördögről.” Ez utóbbin Sztálin birodalmát értette, s noha a kommunizmusnak Churchillnél nagyobb ellenfele aligha volt Angliában, nemsokára megindultak a brit fegyverszállítások a Szovjetunióba.
Hétköznapi nyelvre ezt így fordíthatjuk: a nagyobb rossz ellen akár a kisebbel is össze kell fogni. A magyar demokratikus ellenzék ma hezitál, de inkább elzárkózik attól, hogy összeálljon Vona Gábor pártjával, amely néhány éve még határozott náci vonásokat mutatott. Én sem hiszek hirtelen megigazulásukban, de a Jobbik nélküli együttműködést teljesen esélytelennek tartom arra, hogy leváltsa Orbán szörnyállamát. Ez velük sem jelentene bizonyosságot, mégis némi esélyt adna a változásra – ha ők hajlandóak erre.
A második világháborúban az angolszász hatalmak az oroszok nélkül nem tudták volna legyőzni Hitlert – legfeljebb az atombombával. 1945 után újabb, ezúttal kelet-nyugati szembenállás következett: a hidegháború. Ez sem volt pozitív helyzet, de legalább Európában nem halt bele senki – sajnos periférikus háborúk voltak, Koreában és másutt. Ma hazánkban sem kellene megijedni az ideológiai falak feletti együttműködéstől – legyen a változás után bármilyen a helyzet, a mainál csak jobb lehet. Újabb négy év a Fidesszel katasztrofális lenne.
Eddig a Jobbik is elzárkózott a ballib oldaltól – ha visszautasítanák a felkérést, övék lenne a felelősség. A napokban Vona nyitott e téren – legalábbis az újabb pártok felé. A közös kormányzás aligha lenne felhőtlen, de egy jó megállapodással sok bonyodalomnak elejét lehet venni, a jövőbeli problémákat pedig majd akkor kell megoldani, amikor azok felmerülnek – gondolom én.


Mi isszuk meg a levét
Popovics Lászlóné, Beregszász, Ukrajna
Sok mindent olvastunk és tapasztaltunk azóta, amióta elfogadták Ukrajnában az oktatási törvényt. Soha nem gondoltam, hogy az oktatás területén ennyi szakértő és okoskodó tanácsadó van. Itthon mindenki azt várja, hogy a Velencei Bizottság végre megmondja a véleményét a törvényről, ezt várják az itteni magyarok, szlovákok, románok.
Az anyaországban nagyon kevesen olvassák az ukrán sajtót, pláne az oktatásról szóló cikkeket. Ám azok, akik figyelemmel kísérik a fejleményeket, látják, hogy az egész eléggé rossz irányt vett. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke nemrég kijelentette: „Magyarország továbbra is mindent megtesz az ukrán oktatási törvény körüli vita rendezése érdekében”. mondta még, hogy Szijjártó külügyminiszter két levelet is küldött az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez, amely jelentős(?) szereppel bírhat az ukrán helyzet rendezésében.
Nem tudom, ki és milyen szereppel bírhat,én azonban itt élek, Kárpátalján, itt él a családom, nekem is érdekem, hogy végre rend legyen a magyar–ukrán kapcsolatokban.
Nemrég az ukrán miniszterelnök, Hrojszman Vladimir azt mondta az ukrán parlamentben, hogy „senki sem beszélhet zsaroló hangnemben Ukrajnával, és ez vonatkozik az új oktatási törvény körüli vitákra is”. Az ukrán kormányfő ezt egy képviselői kérdésre válaszolva jelentette ki. A képviselő megkérdezte a véleményét Semjén Zsolt szavairól:
„A külhoni magyaroknak jár az autonómia, az állampolgárság, és az utóbbitól elválaszthatatlan a szavazati jog”. Hrojszman hangsúlyozta, „nem szabad elfelejteni, hogy ez az ország Ukrajna, államnyelve pedig az ukrán”.
Szerintem nagyon káros, hogy egymásnak üzengetnek, fenyegetnek, mert az egésznek a levét mi fogjuk meginni. Elég volt már az okoskodásokból, ideje leülni, nem Beregszászon, hanem Kijevben, és eldönteni mindent a kisebbségek javára.


Soros György megszólalt
Horváthné Szakács Judit, Gönyű
A Soros György által támogatott Open Society Foundations alapítvány közleményben igyekezett cáfolni a kormány nemzeti konzultációs kérdőívének tartalmát: „A kérdőív állításai csúsztatásokat és nyilvánvaló hazugságokat tartalmaznak, amelyek célja, hogy szándékosan félrevezessék a magyarokat Soros György bevándorlókra és menekültekre vonatkozó álláspontjáról”. Végre maga az érintett is megszólalt! Az RTL nyilvánosságra hozott egy videót, amelyben a milliárdos fellép a civil szervezetek védelme érdekében és kritikát mond a kormányról. E szerint Soros György tragédiának tartja, hogy a kormány a valóság kiforgatásával és a lakosság félrevezetésével akar hatalmon maradni.
Országunkat már kétszer kidekorálták Soros mosolygós fényképével, melyek szövegeivel hülyítik a lakosságot. Sajnos az ország olyan részeiben élők is gyűlölik a migránsokat, akik soha az életben nem találkoztak velük. A Soros- és migránsgyűlölet a kormány hatására találkozik, és durva megnyilvánulásai vannak (lásd Őcsény!).
Lehet, hogy Sorosnak voltak a világ számára kellemetlen pénzügyi tranzakciói, de vagyonát mindig nemes célok érdekében hasznosította. Orbán Viktorról azt mondta: amikor támogatta őt, Orbán egy fiatal diákcsoport vezetőjeként az akkor fennálló rezsim ellen szervezkedett, így megérdemelte a támogatást, Oxfordban tanulhatott. Sok fideszes kapott támogatást, nem egy közülük a CEU-n szerezte diplomáját.
Soros szerint valójában Orbán az, aki átalakult, az akkori rezsim elleni lázadás vezetőjéből egy maffiaállam vezetőjévé. Hozzátette: eljött az ideje annak, hogy a többi EU-tagország kormánya erőteljesebb választ adjon arra, ahogy Orbán a civil társadalommal bánik, és foglalkozzon a magyarországi jogállamisággal kapcsolatban felmerült félelmekkel is.
Soros György szerint „a jelenlegi magyarországi rezsim túl messzire ment”.


Az ár nem lehet kizárólagos szempont
Dr. Jókai Oszkár, Budapest

Agyonrágott csont az egészségügy. Környezetemből több személy által is érintett vagyok a rákbetegségek gyógyításával kapcsolatban. Három-, esetleg négymilliárd forintot remél megtakarítani az állam azzal, hogy vaklicittel választja ki a rákbetegek terápiájára alkalmazható új gyógyszereket. Ez ellen a gyógyszerhatóság is tiltakozik, szerintük sem lehet csak az ár a szempont a rák kezelésében.
Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatási főosztályának vezetője szerint mivel nincsenek és nem is lehetnek összehasonlító klinikai vizsgálatok, indirekt összehasonlítás zajlik, amely a befogadásnál a költségszámítás alapja.
Ezt én nem értem, de ez a kisebbik baj, azonban állítólag a világon sehol nem mondták még ki két készítményről, hogy ugyanazt tudják, azaz egymással versenyeztethetők.
Ez a szempont még csak az eredményességet vizsgálja, és hol van a mellékhatások vizsgálata, amely igazán megkeseríti a beteg és környezete mindennapjait.
A beteg így hamar eljut az utolsó stádiumig, ahol esetleg bezárják előtte a hospice-házat, de a legjobb esetben sem tudja kiváltani a gyógyszerét, mert nem lesz e-személyije, tehát pusztuljon a férgese.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!