Olvasóink levelei a Vasárnapi Hírek február 24-i számában.

 
Politizál az asszony - Azzal, hogy te tovább folytatod a kampányt, még nem tudsz felizgatni, Gizi!... KRENNER ISTVÁN rajza


Politikai pedofília
Csendes István, Kápolnásnyék
Amikor a politikusok népszerűségük növelése céljából gyermekeket használnak fel, találó kifejezés a politikai pedofília. Láttunk már átadási ünnepségen, hóban ácsorgó, fagyoskodó gyerekeket vagy az út közepén térdepelőket. Szánalmas kísérletek.
Simicskó miniszter is erre az útra lépett, amikor óvodában tartott avatóbeszédet a kicsinyeknek. Állítólag nagyon szereti az óvodásokat. Ha ez igaz, javaslom neki, menjen el, mondjuk, egy békési falu óvodájába hétfőn reggel. Láthatná, amit én láttam: sok kisgyermek rohan a reggelizőasztalhoz, mert éhes. A hétvégén a szüleik otthon nem tudták jóllakatni szeretett gyermeküket, nincs miből.
Ha a fideszes honatyák is annyira szeretik a gyermekeket, elfogadhatnák az ellenzéki pártok javaslatát: ne lakoltassanak ki gyermekes családokat, mert ennek következményeként sok gyermek kikerül a családi kötelékből és állami gondozott lesz.
Orbán Viktor is gyakran pózol gyermekeivel a Facebookon, bizonyítva, hogy mennyire szereti a családját. Ezt az egyet elhiszem neki. Az már más kérdés, ez abban is megmutatkozik, hogy milliárdossá akarja tenni őket, mint ahogy az első vejével, Tiborcz Istvánnal is tette. Meglehetősen gyanús körülmények között, mint azt az OLAF-jelentés megállapítja. Ha Orbán a többi gyermekét is így fogja gazdaggá tenni, sokba fog ez nekünk, egyszerű választópolgároknak kerülni.


Most még leállítható
Horváth Csaba, Balatonalmádi
Hogy milyen hosszú távú energiastratégiát választ egy ország, az energia-szakemberek átgondolt és megvitatott véleményén kell alapulnia. Az Országgyűlés 2009-ben hatásvizsgálatot rendelt el atomerőmű létesítése tárgyában. Ez elmaradt. A Fidesz-kormány, illetve Orbán Viktor önhatalmúlag leszerződött Paks II-ről az oroszokkal.
Mindenki, aki ma a Paks II-n dolgozik, történelmi felelősséggel tartozik. Ilyen sorsfordító méretű projekt esetében, ha valaki szervilizmus vagy szakmaiatlanság miatt elmulasztja az utolsó előtti átfogó társadalmi, technológiai, gazdaságossági és pénzügyi vizsgálatokat, és ebből kifolyólag a projekt megbukik vagy vállalhatatlanul drága lesz, évtizedekig szégyen övezi majd munkásságát. Ausztriában található a világ egyetlen olyan atomerőműve, amelyet milliárdokból, korszerűen, készre felépítettek, de soha nem helyeztek üzembe. Az idén 40 éves zwentendorfi reaktor egyetlen watt energiát sem adott soha, mivel a tiltakozók által kikövetelt népszavazáson az atomenergia ellenzői győztek. Ez Magyarországon is bekövetkezhet, de Magyarország szegény ország, Ausztria meg gazdag.
Magyarországon a Paks II-t, a közvélemény- kutatók szerint, az összlakosság 60 százaléka ellenzi, ezért nem akarja a Fidesz a 2018-as választásokkal összekötni az erre vonatkozó népszavazást. Sőt egyáltalán nem akarja, hogy a lakosság beleszóljon ebbe az adóforintjainkat leterhelő gigaberuházás sorsába. Pedig a pénzügyi teher, amit ránk erőltetnek, nagyon nagy lesz.


Csak és pont Vásárhelyen
Csernus Károly, Göd
Mint cseppben a tenger, úgy van benne a Hódmezővásárhelyen február 25-én esedékes időközi polgármester-választás kampányában a Fidesz összes gátlástalan, hazug, zsaroló-fenyegető és mézes madzagos kampánytechnikája. Kvázi „főpróbaként” az április 8-i országgyűlési választásra.
Dr. Márki-Zay Péter, ismert és elismert elkötelezett keresztény, katolikus (természetesen nem sunyi és álszent, mint Harrach Péter vagy Semjén Zsolt vezető politikusaink), az egyház helyi világi vezető tisztviselője, hétgyermekes családapa, vette a fáradságot és jelöltette magát függetlenként a polgármesteri tisztségre rókalelkű miniszterünk, Lázár úr városában. Ez tényleg skandalum! Hegedüs Zoltán, a Fidesz jelöltje mindjárt ki is jelentette, hogy az ellenfele által kezdeményezett nyilvános vitára nem áll ki, mert „hazug emberrel nem vitázik”. Megáll az ész!
Hab a tortán: csak és pont Vásárhelyen, csak és pont a polgármester-választás előtt egy héttel, csak és kizárólag a nyugdíjasoknak ad Lázár János (nem saját pénzéből, természetesen) tízezer forintos Erzsébet-utalványt.
A még nagyobb hab a kommentár: „Ne sértse meg a hódmezővásárhelyi nyugdíjasokat senki azzal, hogy azt állítja, a tízezer forintos utalvánnyal szavazatot lehet tőlük venni.”
Borzalom! Ennyire hülyének nézni az embereket, hogy ezt a nyilvánvaló kampányfogást még ilyen bugyuta magyarázattal is megfejeli miniszterünk. Szerintem ocsmány lenézése a szépkorúaknak. Az ilyen előzmények miatt vagyok szkeptikus a „városi főpróba” eredményével kapcsolatban ugyanúgy, mint április 8-át illetően.
Egyértelműen látszik az, hogy a Fidesz semmit nem bíz a véletlenre és csak tisztességtelen módszerekkel tartja magát esélyesnek a győzelemre.


Két jogász villanyt szerel
Répássy Péter, Budapest
Hetek óta hangos a média az OLAF-jelentéstől, mégsem sikerült az emberek ingerküszöbét átlépni. Miért? Azt hiszem, egyik kezemen meg lehetne számolni azokat, akik el is olvasták ezt a jelentést, és értelmezni is tudták. Túl masszív szakmai szöveg. De ha az arra fogékony média például lefordítaná egyszerűbbre a dolgot, talán más lenne a helyzet, és végre világos lenne legalább a trükk, a családbarát politika.
Azt hiszem, az egyszerű ember számára is bicskanyitogató, ha azt hallja, hogy a polgármesternek egyszer csak eszébe jut: korszerűsítsük a közvilágítást, és hipp-hopp, egyszemélyben, illetve egy partvonalon kívüli haverjával kettesben dönt milliárdos városi beruházásról. Ez az önkormányzatiság felrúgása, a hivatal szakmai apparátusának semmibevétele, megalázása. Már ez a tény is jogorvoslatért kiált, no de, ha magától a polgármestertől megtudjuk, hogy ő kérte fel a frissen végzett jogász (kényszer) barátot (aki minden bizonnyal a Parragh László-féle képzési elgondolás szerint az iparjog–villamoshálózat-tervezési szakon végzett) az együttműködésre, még elborzasztóbb a helyzet. Két jogász villanyt szerel! Persze átgondolva a helyzetet, végül is szerencséjük volt a vásárhelyieknek, mert a polgármesternek eszébe juthatott volna a városi kórház sebész-osztályvezetői állásának megoldása is, és ahogy elnézem, ez a Tiborcz gyerek ennyiért azt is vállalta volna.


Keresztényi hatalom
Magavolt József, Kolontár
A hatalmon lévő Fidesz–KDNP-koalíció gyakran hirdeti magáról, hogy keresztényi. A gyakorlati tapasztalatok, amit az egyszerű közember megél, pont az ellenkezőjét mutatják. Már a kérdéseik is hamisak, manipulatívak.
Rendre olyan dolgokról kérik az emberek véleményét, amelyek valójában lényegtelenek. Ami igazán fontos, például Paks II, azzal kapcsolatban nem kíváncsiak az álláspontunkra. Ráadásul a Soros-konzultáció álproblémákat sorolt fel. Ezek a politikusok, akik így cselekszenek, nem élik meg hitüket, csupán álarcként használják a kereszténységet. Riogatnak, hogy elárasztanak bennünket a migránsok, közben kórházaink lerobbantak, mégis azt hirdetik, hogy az egészségügy rendben van. A félelemkeltés, a gyűlölet eluralkodása az elesettek iránti szolidaritást is kikezdte. Letiltják, korlátozzák az ételosztást. A szegények megvetése a vallást és a nemzetet romboló hatalmi politika része.
A tisztességes emberek nem nézhetik jó szemmel keresztény egyházaink zsarolását és korrumpálását sem. Közben hazaárulózzák, szidalmazzák, gyanúsítgatják a törvényes parlamenti és parlamenten kívüli ellenzéki politikusokat. A karaktergyilkosság napi gyakorlat lett. Nem keresztényiek a gyűlöletkeltő hazugságkampányok, amelyekkel irritálják a lakosságot. Kvóta, NER, konzultáció, Soros, civilek, Stop Soros!, lehetne folytatni. Közben megfeledkeznek arról, hogy a tízparancsolat és a jézusi útmutatás teszi kereszténnyé az embert. Nem az iszlám, nem a zsidók, hanem az így cselekvő és naponta megnyilvánuló, magukból kivetkőző, hatalmon lévő politikusok rombolják a kereszténységet, mérgezik a lelkeket. A sokat szenvedett magyar nép jobbat érdemel.


Nem generációváltás
Fried Ferenc, Budapest
Szél Bernadett a ma működő legtehetségesebb, legrámenősebb politikusaink egyike, aki élő, égető témákban ostromolja a Fidesz kékszakállú hercegeinek titokvárát, s minden alkalommal felhívja a figyelmet a NER visszásságaira. Működésének egyetlen tényezője kifogásolható: „szövetségi” politikája, az általa is vezetett párt, az 5-6 százalékos LMP ugyanis egymaga akarja megdönteni Orbán rendszerét. Legfeljebb a még náluk is önfejűbb és egocentrikusabb Momentummal hajlandók együttműködni, amely eddig éppúgy elzárkózott minden közösködéstől, mint ők. Az LMP doktriner, külön utas álláspontja még Schiffer András idejéből ered, az ő a dogmatikus alapelveitől azóta sem szabadultak meg.
Szélnek egyetlen érve van a pártok választási hadjáratának összehangolása ellen: „generációváltásra van szükség”. Úgy vélem, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan, Szabó Tímea, Bősz Anett, Újhelyi István, Tordai Bence vagy Harangozó Tamás elég fiatalok ahhoz, hogy ennek a szempontnak megfeleljenek, de persze itt nem a korukról van szó. Fantáziadús és dinamikus vezetők kellenek a szellemileg valóban elöregedett fideszesekkel szemben, s ezt az igényt a fentiek – köztük akár az LMP két társelnökével – kiválóan ki tudják elégíteni. A felsoroltak közül többen az LMP-ben kezdték politikai pályájukat, az ő példájuk is mutatja: le lehet szokni a dogmákról. Nagyon szomorú lenne, ha a balliberális oldal győzelme Szél Bernadették makacssága miatt maradna el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!