A Vasárnapi Hírek 2015. 21. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Magyar szupermen… Ki mondta, hogy innen nagyon meg lehet zuhanni...?! Krenner István rajza

Ez bizony képmutatás
Németh Ferencné, Budapest

A halálbüntetés napirendre vétele – Orbán Viktor szerint azért, hogy vitázzunk róla – nem más, mint elterelés. A kormány sok-sok elhibázott döntése közül a „trafikmutyi”- törvény, a trafiktermékek egységes „nemzeti dohányboltba” rendelése, a lefóliázott boltok – hogy a fiatalság ne is lássa a dohányárut – eleve lehetőséget kínálnak a rablásoknak, melyek mostanra megsokszorozódtak, sajnos legutóbb egy fiatal lány halálát okozva.
A közfelháborodást tompítva került sor a fogat fogért elvének felvetésére, hogy ezzel foglalkozzon a közvélemény. A nemzeti dohányboltok rendszerének bevezetésével pedig a Fidesz közeli „csókosok” üzlethez juttatása volt a cél – egyeseknek hat-nyolc üzlet is jutott. A dohánytermékek árát is felemelték, hogy több jövedelemhez jussanak a kiválasztottak. A dohánytermékek kiszorítása az egyéb üzletekből azt okozta, hogy fellendült a feketekereskedelem, az árbevétel pedig csökkent, kevesebb adó folyik be a költségvetésbe. (Az már csak hab a tortán, hogy a lefüggönyözött trafikokba gyerekkel bemenni tilos, esetlegesen a bolt előtt kell hagyni a forgalmas utcán. Mi ez, ha nem nagyfokú képmutatás? Amit ilyen fokon tiltanak, annál jobban felkeltik vele a kíváncsiságot.)
Orbán Viktor ismét elérte célját: a közbiztonság romlása kapcsán a halálbüntetésről vita folyik az Európai Parlamentben, no meg a menekültekről, hogy lássa hazája népe, mennyire harcol a magyar emberekért.

Beindult a gépezet
Szallai Judit, Szolnok
Csendben volt egy ideje a Civil Összefogás Fórum, talán, mert érezte, hogy senkinek sincs rá szüksége. Most mégis úgy gondolták, fel kellene mutatni valamit. A „civil” szervezet megfenyegette az Európai Parlamentet, és azt üzente: „amennyiben az EP továbbra sem veszi figyelembe az európai civil társadalom követeléseit, akkor kénytelenek lesznek nyomást gyakorolni az uniós intézményekre”.
Nem tudom, milyen nyomást akarnak és tudnak gyakorolni a honi „civilek”, az élen Csizmadia Lászlóval, de egy dolog mellett nem tudok nyugodtan elmenni. Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője közölte, ők javasolják az igazságügyi tárcának egy olyan „átláthatósági etikai kódex” megalkotását, amelyhez önkéntesen csatlakozhatnak a külföldről támogatott civil szervezetek. Ennek alapján a csatlakozóknak a honlapjukon közzé kellene tenni az őket támogató szervezetek nevét, illetve a támogatás összegét. Hozzátette, hogy szerinte „nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet”, hogy külföldről támogatott civil szervezetek betekintetést követelhetnek az állam gazdasági ügyeibe.
Nem fantasztikus ez az ötlet? Szerintem nagyon! De csak abban az esetben, kedves ifjabb Lomnici úr, ha a CÖF, amit ön reprezentál, végre megmondja nyíltan, hány milliót kapott a forradalmi kormánytól „hazaszeretet- tevékenységre”. Amikor a magyar emberek, civilek és nem civilek ezt pontosan tudni fogják, jöhet a második felvonás. Ők is megmondják, mennyi pénzt és támogatást kaptak. Így lesz méltányos.

Két Máltai Lovagrend létezik
Dr. Del Medico Imre, Budapest
Kitűnő munkatársuknak, Diószegi Horváth Nórának a VH május 17-i számában Alapítsunk államot! című cikkéhez ismertetést fűztek a Máltai Lovagrendről. Ebben az áll, hogy a jótékonyságáról és emberbarátságáról híres szervezet hivatalos neve Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend. A szervezet teljes hivatalos neve ennél hosszabb: Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Ispotályos Szent János Szuverén Lovagrend. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert Máltai Lovagrend néven más szervezet is működik. Történelmi múlttal, középkori szentföldi alapítással, nemzetközi jogi jogalanyisággal és elismertséggel azonban csak ez a szervezet bír.

Lázár szárnyal
Kamarás György, Szeged
Szinte hihetetlen, hogy milyen okos emberek vezetik az országot, köztük Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Szavaiból úgy bugyog elő a sok okos gondolat, mint működő vulkánból a láva. Azt mondja például, hogy aki külföldre megy dolgozni, az önmagát zsákmányolja ki.
Ezért aztán javaslom, hogy írják újra a magyar nyelv értelmező szótárát. E szerint az önkizsákmányolás azt jelentené, hogy mennél több fizetésért végzed el az ugyanannyi vagy kevesebb szakértelmet igénylő munkát külföldön, annál nagyobb összeggel rövidíted meg a munkaadódat, tehát valójában te vagy a tőkés. Ez a szöveg legalább annyira megmagyarázhatatlan, mint amennyire az, hogy azért kell Kalocsánál hidat építeni Paksra, hogy a Bács-Kiskun megyeiek is részt vehessenek az atomerőmű építésében.
Azt nem tette hozzá Lázár, hogy a Nyírségből a nagy munkanélküliség csökkentése érdekében felüljárót terveznek létesíteni, nem beszélve a Borsod–Paks, Erdély–Paks kötélpályás személyszállítás bevezetéséről. Már nem is említem a cáfolhatatlan tényt, hogy a Balatonra nem vásárolni járnak az emberek, hanem pihenni. Legutóbb is találkoztam fogyókúrázó és meztelen csoportokkal, akik otthon felejtették a fürdőruhájukat. Gandhi vezette őket, de magyarul beszéltek.

Állam az államban
Lapidusz Kálmán, Esztergom
Megbüntetett a NAV, és igaza volt, nem fizettem be időben egy 43 ezer forintos tartozásomat. Ezután óvatosabb leszek, mindent időben fogok intézni.
Nemrég megtudtam, hogy a mélyen tisztelt NAV nagyon szigorúan bünteti a hiányosságokat. Pénzbüntetések, üzletbezárások kísérik az online pénztárgépekre fókuszáló ellenőrzéseket, immár másfél éve kötelező a gépek használata. Sajnos, ahogy jelenti a NAV, még mindig nagyon sok a szabálytalanság. Ezért merült fel bennem az ötlet: szeretnék segíteni nekik.
Itt van például Andy Vajna kormánybiztos-üzletember budapesti kaszinóhálózata. Az utolsó adatok szerint az adóhatóság a kaszinók 15 milliárd forintra becsült éves bevételét csak „önbevallás alapján” tudja megállapítani, mert a NAV „nem nagyon lát rá a játékgépekre”. Ez azt jelenti, hogy nekem és több millió adózónak törvény szerint kötelező a pénztárgép, ám a kaszinókban hisznek a tulajnak és az önbevallásnak. Kérdezem a mélyen tisztelt adóhatóságot: ha ma már a Jolika nevű fodrásznál, a retekárus Boriska néninél vagy a sarki hentesnél kötelező a pénztárgép, miért nem esik a szigorú törvény hatálya alá a kaszinótulajdonos? Esetleg ezek a milliárdosok más törvények szerint élik „nagyon nehéz” életüket? Vagy tényleg vannak kivételek? Hogy létezik ilyesmi, kedves Vida Ildikó? Gondolom, fel kellene számolni ezeket a hiányosságokat, és azonnal online pénztárgépekkel ellátni a Vajna-kaszinókat.

Ma már nincs akkora súlya
Pál Andrásné, Kisvárda
„Már én magam sem értem Orbán Viktor nemzetpolitikáját” – olvasom a Magyar Nemzetben Tőkés László kijelentését. Az újság szerint Tőkés, a Fidesz európai parlamenti képviselője egy könyvbemutatón szkeptikusan beszélt erről a kérdésről. Kijelentette, hogy a Trianon óta eltelt időszak felőrölte a magyarság erejét. Ő azt gondolja, hogy a jelenlegi magyar kormány nemzetpolitikai lépései követhetetlenek. Nagyon odavan, hogy a Fidesz az RMDSZ-t támogatja, ami szerinte „az erdélyi MSZP”. Bírálta Tőkés, hogy Orbán Viktor Kelemen Hunorral fényképezkedett.
Tőkés beszédeit megszoktuk, hiszen már több mint 25 éve hallgatjuk. Még a kilencvenes évek elején, amikor Marosvásárhelyen éltem, már akkor sokan nem tudták megérteni, Tőkés miért is mond egyik nap valamit, másnap pedig megváltozik a véleménye. Mostanában valahogy nem veszi észre, hogy mind a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség, mind a Magyar Szocialista Párt önálló politikai egység. Nem veszi észre, hogy a véleményének ma már nincs akkora súlya, mint volt 20-25 évvel ezelőtt. Tőkés rengeteg pártnak, egységnek, kuratóriumnak és sok egyébnek volt már a vezetője. De, sajnos, nem fogta fel, hogy más embernek is lehet saját véleménye, más pártnak is van saját iránya.

Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.

 

Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Címkék: kommentár

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!