Durgai Pali bácsi, elvált katonaember, hatszor nősült életében.

A hat nem szerepelt a szerencseszámai között, de a hat házasság éppen elég volt ahhoz, hogy a hetedikkel már ne próbálkozzon. Durgai Pali bácsinak olyan kifinomult ízlése volt, hogy mind a hatszor pörgős kis asszonykát sikerült választania, akit néhány év elteltével elcsábítottak tőle. Az első váratlanul érte, a másodikat repetának tartotta, a harmadiktól kezdve osztotta a filozófus nézetét, amely szerint a házasság remek dolog, csak túl hosszú.

Pali bácsi az utóbbi tíz évben egyedül élt, de nem magányosan, az egész háztömb számíthatott rá. Kutyasétáltatástól a növényöntözésen keresztül a pesztrálásig mindent szívesen vállalt. Az egészsége jól muzsikált, futott és tornázott, de a seniorok szkanderbajnokságára már nem nevezett be, azt mondta, a küzdősportok már nem az ő karizmájának valók.

Néhány éve, így karácsony táján, a Kertészék meg az Annusék Pali bácsira bízták a lányaikat. Ahhoz már nagyok voltak, hogy átaludják a fenyőállítást, de ahhoz még kicsik, hogy a Jézuska-történetről föllebbentsék a fátylat. Maradjanak minél tovább gyerekek, gondolták a rendes szülők.

A két kislány ugyanabban az évben született, és tejtestvérek voltak. Annus anyukának pár hét után elapadt a teje, ellenben Kertész anyuka bírta tejjel mindkét kislányt, Ágit és Hannát.

Odakint már alkonyodott, a lányok Pali bácsinál kártyáztak. Merthogy az öreg megtanította őket előbb számolni, aztán huszonegyezni. Nem pénzben játszottak, pattogatott kukoricában, azt mind a hárman szerették.

Az első néhány partit prímán vitte Pali bácsi, de aztán, mintha összebeszélt volna a két lány, fölváltva elnyeregették az öreg összes pattogatott kukoricáját.

Nehéz ügy, mondta Pali bácsi, nincs itthon több.

Akkor játsszunk valami másban, ajánlották a lányok, de az öreg nem tudott megfelelő téttel előállni.

Nekünk lenne egy ötletünk, mondták a lányok, de az neked talán túl nagy tét. Az öreg fölhúzta a szemöldökét, a lányok kuncogtak.

A helyzet az, mondta Kertész Hanna, hogy Ágiéknál töltött káposzta a vacsora, nálunk meg halászlé. Csakhogy én a töltött káposztát szeretem, Ági meg a halászlét. Játsszunk még tíz partit, és ha legalább a felét ketten megnyerjük, akkor elintézed nekünk, hogy a kedvencünket ehessük. Ha bukjuk, tiéd az összes pattogatott kukorica.

Durgai Pali bácsi megdörzsölte a tarkóját, és azt gondolta, idejekorán tanította meg a lányokat számolni, még a végén valami szerencsebarlangban kötnek ki, ő meg visszaadhatja az összes rendfokozatát.

Ha játék, legyen játék, mondta az öreg, de csak akkor játsszunk, ha kitaláljuk a hadicselt, amivel keresztbecsempészlek benneteket.

Mi már tudjuk, mondta Ági. Pali bácsi szájtátva hallgatott.

Egyszerűen ruhát cserélünk, szólt Hanna, te pedig adsz nekünk egy-egy klasszikus katonai napszemüveget karácsonyi ajándékba, kötelező viseletre.

Tudod, Pali bácsi, mondta Ági, amivel a másnaposságot takargattátok a díszszemléken.

Honnan tudsz te erről?

Sok természetfilmet néz, vágta rá Hanna, és a tenyerét nyújtotta: Áll az alku?

Pali bácsi nem futamodhatott meg a kihívás elől, elvégre, egyedül hétszer olyan idős volt, mint a két lány együttvéve. Nagy stratégák

lesznek ezek, gondolta az öreg. Pali bácsi vitte az első két partit, de aztán a lányok belehúztak, és végül hat-négy arányban legyőzték az öreget.

Amíg kiment a gardróbhoz, hogy előkeresse azokat a gyönyörű, széles üvegű, vastag keretes napszemüvegeket, amikben annak idején szédületes harcászatokat folytatott, a két lány ruhát cserélt. Mikor föltették a szemüveget, az öreg sem tudta megmondani, melyik Ági és melyik Hanna.

Csak ne felejtsétek el, mondta Pali bácsi, hogy ma este nevet is cseréltek. És nincs lebukás, az ajándéknak is annyira örülni, mint a halászlének meg a töltött káposztának.

Hanna és Ági életében ez volt az első éjszaka, amikor egymás életét élték, ám nem az utolsó.

Pali bácsi egyedül töltötte a karácsony estét, ami nem igazán zavarta. A kétórás pesztrálás fejében halászlé és töltött káposzta gőzölgött a bolti bejgli mellett az asztalon. Amikor hozzá akart látni, hirtelen nem is tudta, melyikkel kezdje.

Kiment a gardróbhoz, föltett egy harmadik szemüveget, és mielőtt vacsorához látott, végiggondolta az életét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!