Sándor Zsuzsa írása a Vasárnapi Hírekben, a szerző Jogászszemmel című rovatában.

Ha valaki azt hinné, hogy a héten csak a foci Európa-bajnokságon értünk el világra szóló eredményt, az nagyon téved. A magyar Országgyűlés is olyant virított a nyári szünet előtti utolsó ülésszakban, ami szerintem egész Európában párját ritkítja.

Mondjanak nekem még egy olyan parlamentet, amelyikben a képviselők öt nap alatt annyi napirendi pontot tudnak megvitatni, amelyeknek a puszta felsorolása is 107 oldal!

Mondjanak nekem még egy olyan parlamentet, amelyik úgy fogad el 9 új törvényt, hogy ennek következtében 91 korábbit kell módosítani!

És nem akármilyen incifinci törvényekről van ám szó! Mindjárt itt van az Alaptörvény hatodik módosítása. Kellett ugyan egy kis jobbikos segítség a terrorveszély kategóriájának és a rendeleti kormányzás lehetőségének bevezetéséhez, de nem voltak kétségeink afelől, hogy az meglesz. Az újonnan született terrorveszélyhelyzet fogalmát persze át kellett vezetni a rendőrségi, a nemzetbiztonsági és a honvédelmi törvényen is.

És végre – a Belügyminisztérium jóvoltából – megtanulhatunk egy újabb betűszót, mert létrejött a TIBEK (Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ).

A rövidített ülésszak arra is elegendő volt, hogy a teljes takarékszövetkezeti rendszert a Magyar Nemzeti Bank bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezzék (lex Spéder?).

Eldöntetett, hogy drágábban fogunk autózni, ami persze csak egyik következménye annak, hogy felemelték az üzemanyagok jövedéki adóját. Ha drágul a benzin, akkor drágul a szállítás, fuvarozás, vagyis minden. Így nem sok örömünk lesz a baromfihús, a tojás vagy a friss tej, no meg az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentésében. Talán az internetszolgáltatás áfacsökkentésében azért bízhatunk, a netet mégsem szokták teherautóval szállítani. De kérem, ne cigizzenek a világhálón szörfölve, mert a dohánytermékek adója is jócskán növekedni fog.

Képviselőink percek alatt szavazták meg az Uber betiltását csakúgy, mint a Btk. módosítását. A jövőben a 12 és 14 év közötti elkövető is büntethető lesz, ha terrorcselekményt követ el. Új bűncselekményeket is alkottak a terrorizmussal kapcsolatban: bűntettet követ el, aki azért utazik el Magyarország területéről vagy utazik át azon, hogy terrorista csoporthoz csatlakozzon, meg az is, aki nagy nyilvánosság előtt a terrorizmus támogatására uszít vagy azt támogató hírverést folytat.

Az Országgyűlés elfogadta – egyebek mellett – a jövő évi büdzsét megalapozó törvénycsomagot is.

Gondolom, nem kívánják, hogy felsoroljam mind a 91 törvényt, amelyet sikerült zseniális képviselőinknek két nappal az ülésszak vége előtt módosítaniuk. Annak ellenére rövidítették le az ülésszakot, hogy annak kötelező tartamát sarkalatos törvény írja elő.

Azt meg egyetlen jogtárban sem találtam meg, hogy ez nem vonatkozik arra az esetre, amikor a magyar válogatott kijut a foci Ebre. Ami tényleg nagy szó, nem beszélve az eddig elért szenzációs eredményről. Nagyjainknak ezt élőben kell látniuk, még annak árán is, hogy felrúgnak egy sarkalatos törvényt. Állítólag egyes bizottsági elnökök és kormánypárti frakciók oda is szóltak a minisztériumoknak, hogy most ne zaklassák őket további törvényjavaslatokkal, azokat aszalják inkább az őszi ülésszakig.

„Magyarország történetében ez az első képviselőház, amelyik az általános, titkos és egyenlő választójog alapján az egész nemzetet képviseli – azaz több mint országgyűlés” – olvasom a honlapon Kövér László szavait.

Az átkosban az a mondás járta, hogy a konyak a nép itala, melyet képviselői útján fogyaszt. Most meg a „több mint országgyűlés” képviselői Bordeaux-ban, Marseilleben és Lyonban képviselik az egész nemzetet. Rá, rá, hajrá!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!