- Sorozatos balhék után női miniszterelnöke van Romániának

- Nem a botrányos nyilatkozata miatt mondott le Tudose

- Továbbra is a korrupciós ügyek határozzák meg az erőviszonyokat

  <h1>VH, 2018. január 20.</h1>-
  <h1>Mihai Tudose</h1>-
  <h1>Viorica Dăncilă - Forrás: MTI/EPA</h1>-

VH, 2018. január 20.

- – Kép 1/3

Nehéz feladat elmagyarázni a magyar közönségnek, mi zajlik a bukaresti kormánykörökben – sok előítéletet és félreértést kell eloszlatni. A tény: Mihai Tudose román miniszterelnök lemondott. Utódja Viorica Dăncilă, a román történelem első női kormányfője.

Hogy megértsük a helyzetet, felejtsük el egy pillanatra, hogy mi általában mindent Magyarország szempontjából nézünk. A világ eseményei nem azért és nem annak függvényében történnek, hogy a magyar kormánypártot, illetve ellenzéket előnyös vagy előnytelen helyzetbe hozzák, nem mellesleg a világegyetem gyémánttengelye sem a budapesti Kossuth téren halad keresztül.

Magyarországon úgy értelmezték az eseményeket, hogy Mihai Tudose január 10-i, erősen vitatott, magyarellenesen értelmezhető nyilatkozata miatt mondott le. Márpedig annak köze sincs a lemondáshoz. „Am transmis ca, daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui” – mondta Tudose egy nacionalista hangulatkeltésről ismert, a híreket gyakran manipuláló tévéműsorban. Tudose sosem volt az árnyalt megfogalmazások, általában a szavak embere, ez a mondat románul is sután hangzik. Úgy lehetne fordítani, hogy: „Akkor nagyon világosan megüzentem: ha az a zászló ott fog lobogni a szélben, minden ottani felelős ott fog lobogni a zászló mellett.”

Ez így képzavar, akasztásról szó sincs benne, a román „flutura” szó lobogást jelent, az akasztott ember pedig nem lobog, maximum a tájfunban, az akasztott ember lóg. Nem is használják így a kifejezést, talán úgy magyaríthatnám, kissé durván, miszerint: „fenékbe rúgom őket, hogy elszállnak, mint a győzelmi zászló”. Persze ettől még a mondat sértő és rosszindulatú.

Tudose lemondása után a magyar jobboldal nemzeti alapon örvendezett, az ellenzék pedig a demokrácia és az európaiság győzelmeként értelmezte a lépést – holott más erők munkálnak a háttérben. De ezek megértéséhez vissza kell ugornunk az időben. Egy éve tüntetéssorozat vonult végig Románián. Röviddel azelőtt a parlamenti választások, melyek az addig kormányzó PNL (Nemzeti Liberális Párt) vereségét és a PSD (Szociáldemokrata Párt) győzelmét hozták. Itt kell jeleznem, hogy a PNL inkább nemzeti, mint liberális és a PSD is inkább az, mint szociáldemokrata. A hatalomra került kormány több, erősen szociális jellegű engedmény (alapbérek, nyugdíjak emelése, a vasúti közlekedés ingyenessé tétele az egyetemistáknak stb.)  után olyan sürgősségi intézkedést hozott, amely 200 ezer lej, vagyis 14 millió forint alatt büntethetetlenné tette a sikkasztást. Aki ennél többet sikkaszt, az utalja át a családtagjai számlájára, mert őket meg tilos lett volna vizsgálni a rendelet szerint. A kormányzó szociáldemokrata párt vezetője, Liviu Dragnea ellen a rendelkezés meghozatalának a napján is eljárás folyt korrupciós ügyben – aznap lett volna a tárgyalása, de elnapolták.

Ha jobban megnézzük azt a bizonyos sürgősségi rendelkezést, több éle is volt a szablyának. Akadt benne olyan paragrafus, amely radikálisan csökkentette a nemi, faji, nemzetiségi, vallási és egyéb diszkrimináció büntetési tételét is. Ez eddig 2–7 év börtönbüntetés volt, de ha hatályba léptek volna a változtatások, 1 hónaptól 1 évig terjedőre csökken, illetve kiváltható lett volna pénzbüntetéssel is. A soknemzetiségű Romániában ez valóságos őrültség: megnyitotta volna az utat a lassan, de biztosan csendesedő nemzetiségi ellentétek újraélesztése előtt. Sőt fel is szította volna őket, hiszen mindig lesz az a pénz, amennyiért fel lehet bérelni az uszítókat. Bármely oldalon.

A „sürgősségi intézkedés” az össznépi tiltakozások hatására megbukott, legalábbis ebben a formájában, és fél év késéssel magával sodorta Sorin Grindeanu miniszterelnököt, Dragneának az emberét is. Az ő utódja lett Tudose. De miért is mondott le valójában? Dragnea különös módon indokolta a bizalom megvonását: azt mondta, Tudose nyíltan konfliktusba került a párttal. Illetve egy titokzatos „toxikus” személyt emlegetett egy állami intézményből, aki manipulálta a miniszterelnököt. Illyés Gergely politikai elemző szerint Dragnea helyzetének meggyengítése a szándék.

„A PSD-n belül több vezető politikus szeretné leváltani a párt elnökét, mivel nem értenek egyet a vezetési módszereivel, azzal, hogy a megyei erős embereknek kevés beleszólásuk van a kormányzásba, és a bírósági ügyei miatt a pártelnök jövője is bizonytalan – írja a Magyar Szó című lap online kiadásában. – Mindig az aktuális miniszterelnököt használják erre, hiszen formális és informális hatalma is jelentős. Tudose az utóbbi hetekben kifejezetten provokálta a pártját és a pártelnököt, ebben pedig sokan támogatták, többek között a párt második embere, Nicolae Bădălău is. Tudose az utóbbi napokban több jelét adta annak, hogy nem érdekli a párt elnökének álláspontja, például a királyi ház jogállásáról szóló ügyben a koalíciós társ elnökének és Dragneának a kezdeményezésével is szembement. A legfájóbb azonban az igazságügyi törvénycsomag lehetett, amit Tudose nem akart annak idején felvállalni, erre viszont nem szívesen hivatkoztak a nyilvánosság előtt.”

A lemondást tehát párton belüli konfliktusok idézték elő. Dragnea korrupciós ügyei miatt nem lehet miniszterelnök, a párt jelöltjei pedig sorra szembefordulnak vele. Az ügyvivő miniszterelnök némi hezitálás után Mihai Fifor volt védelmi miniszter lett, és szinte egyből menesztette tisztségéből a rendőrség parancsnokát, Bogdan Despescut. Feladatait ideiglenesen Cătălin Ioniţă látja el, aki a belügyminisztérium Korrupcióellenes Főigazgatóságát (DGA) vezeti.

Lapzártánkkor Klaus Iohannis államfő elfogadta a PSD jelöltjét, és Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt bízza meg kormányalakítással – ő a román történelem első női kormányfője. A román belpolitikában jóformán ismeretlen Dăncilă Teleorman megyéből, Dragnea hagyományos fellegvárából származik. „Figyelembe véve minden érvet és a parlamentbeli  konkrét helyzetet, úgy döntöttem, adok még egy esélyt a PSD-nek, és kinevezem az általuk jelölt személyt, Viorica Dăncilát.

Most azonban a PSD-nek teljesítenie kell. Nagy elvárásokat támasztanak vele szembe az állampolgárok is és jómagam is” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában.
 

"...ha az a zászló ott fog lobogni a szélben, minden ottani felelős ott fog lobogni a zászló mellett.”

Címkék: Románia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!