Alapos, videofelvételekkel és fotókkal megtámogatott tényfeltáró anyagot közölt az Átlátszó a hét elején; egy nyáron át követték egy luxusjacht és egy magánrepülőgép útjait szerte Európában, amelyek hogy, hogy nem, sokszor keresztezték egymás útját például Bariban, Splitben, Pulában, Velencében és Rijekában.

 

A hajón a NER más kedvezményezettjei mellett a vagyonosodásával még a Facebook-alapító Zuckerberget is lepipáló pénzügyi zseni, Mészáros Lőrinc is sokat utazgatott, a sugárhajtású kisrepülő pedig Orbán Viktort szállította Várnába, a Videoton BL-selejtező meccsére, de landolt például a vb-döntő idején Moszkvában is.

Most hagyjuk is, hogy ki volt ott, és mi történhetett ezeken a tengerparti randikon, maradjunk a tények szárazföldjén. A  tavaly 6,8 milliárd forintért hirdetett jacht eredetileg Lady M néven futott, de valaki – akitől nyilván távol áll a rongyrázás, hogy azt ne mondjuk: urizálás – úgy gondolta, jobban megfelel az ízlésének, ha hozzábiggyesztenek még két betűt, és átnevezik Lady Mrd-re. Roppant elegáns. A Bombardier Global 6000- es magángép ára körülbelül 17 milliárd forint, és óránként(!) 1,5–3 millió forintba kerül az üzemeltetése, attól függően, hogy mennyit repül.

Természetesen a luxusjárművek tulajdonosi háttere kellően zavaros, úgyhogy inkább nem is találgatnánk, kik lehetnek azok a nyilván tisztességes munkával és jól irányzott befektetésekkel megtollasodott mágnások, akik ezt megengedhetik maguknak.

Mindenesetre az Átlátszó leleplezése páratlanul pofátlan nyilatkozatcunamit indított el a kormányoldalon. A Népszava kérdésére Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtós azt közölte, az utazások költségeit Garancsi István nagyvállalkozó, a MOL-Vidi FC tulajdonosa állja. Mert hát: „Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd.” Mindez egyébként sem kerül az adófizetőknek egyetlen forintjába sem. Mondjuk az más kérdés, hogy Garancsi tízmilliárdos nagyságrendben nyer el közbeszerzéseket, amelyek egyébként adófizetői pénzből mennek. Jobb helyeken ezt egyszerűen korrupciónak hívják, és politikusok szoktak belebukni a hasonló ügyekbe, de a Magyarországhoz hasonló banánköztársaságokban az önleleplezés hivatalos magyarázatnak is megteszi.

Különben is, a szabadságát mindenki úgy tölti, ahogy akarja (és azzal, akivel akarja, tehetjük hozzá) – ezt tudtuk meg a MÁV-ot felügyelő miniszter sajtóosztályától, amikor az RTL Klub Híradója azt feszegette: nem fura-e, hogy Homolya Róbert MÁV-elnök együtt hajózgatott az Adrián az útépítési megbízásokat sorra nyerő Duna Aszfalt (52 milliárd nyereség öt év alatt) tulajdonosával, Szíjj Lászlóval. Most mit lehet tenni, ha ezek a munkában megfáradt tisztes úriemberek éppen egymás társaságában szeretik csodálni a tenger hullámain megcsillanó naplemente fényeit?! „Átlagnézőként: most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt?” – kérdezett egy keményet Fábián Barna riporter az M1-en Mráz Ágoston Sámueltől, a Nézőpont Intézet vezetőjétől (bár valójában tök mindegy, kitől). Nem, kedves kolléga, az „átlagnéző” azt kérdezné: miből? A 993 ezer forintos megtakarításból, amiről a legutóbbi vagyonbevallásában a miniszterelnök nyilatkozott? Gulyás Gergely miniszter szerint „azt majd a következő vagyonnyilatkozat-tételkor a miniszterelnök eldönti”, hogy feltünteti-e ezeket az ajándékokat. Abban egyébként, hogy mit fogadhat el a barátaitól, „a határ az, amit a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” megenged.

Mikor már éppen belenyugodhattunk volna: nincs mit tenni olyankor, amikor az embert szívbéli jó barátai önzetlenül ajándékokkal halmozzák el, Hollik István, a Fidesz–KDNP frakciószövetség szóvivője végképp összegabalyította a szálakat az ATV műsorában. Szó sincsen ajándékról – szögezte le, Garancsi tulajdonképpen csak elvitte néhány fuvarra a miniszterelnököt. „A barátság így működik, teljesen természetes. Elvitte oda, ahová amúgy is ment.” Vagyis nincs is itt másról szó, mint a spórolós egyetemisták kedvelt utazási formájáról, a Telekocsiról. Csak ez telerepcsi.

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!