Megnyerte a Fidesz a választásokat, majd programot hirdet. Például hiteleket fog elengedni, demográfiai csúcsintézményt hoz létre, amelyet „gyerekbarát” jogszabályokkal enged útjára.

 

Hátrafelé fut a világunk, hiszen ezt kellett volna tudnia a választónak, mielőtt szavaz.

Az viszont nem váratlan, hogy Kína védelmében a magyar kormány egyedül nekimegy az egész EU-nak. Az unió ugyanis diplomáciai eszközökkel figyelmeztetni akarta Kínát, hogy tartsa be az emberi jogokat, és tartsa tiszteletben azt a nemzetközi világrendet, amiben minden szereplő egyenlő.

A 444 információi szerint az EU megtiltotta volna tagállamainak, hogy a Kínával kötött szerződéseibe bekerüljenek a partner által szorgalmazott, a kínai világrend kiépítéséről szóló terminusok. A magyar kormány vétóval fenyegetett, ezért csak a tagállamok pekingi nagykövetei írták alá a jelentést – a magyar nagykövet kivételével.

Nem vagyunk érzékenyek az emberi jogokra. Ezt legkésőbb az azeri baltás gyilkos elengedésénél a fejünkbe verték. A Nyílt Társadalom Intézetének Berlinbe költözése, amit csütörtökön jelentettek be, csak egy erős kiemelővel végigment ezen a tételen.

Naivitás lenne mást képzelni? Nem feltétlenül. Ha valakit harmadszor is megválasztanak, sok minden változhat. A nevével jelzett időszak nagy valószínűséggel korszakká válik.

Még nem érezni a harmadik ciklus varázsát, ahogy az ellenzéknél sem a harmadik vereség felszabadító hatását, amely nyilvánvalóvá tette, hogy az eddigi egymással szembeni lökdösődést nem folytathatják. És valóban. Eljött a belső harcok ideje. Hol tettleg (LMP), hol csak sejthető brutális feszültségek kihordásával (Jobbik), hol a gyászmunka részeként (MSZP). Csak a DK tűnik nyugodtnak

Fordított világ mutatkozik abban is, hogy Budapesten megrendezték a nagy kampányzáró ellenzéki tüntetést. Egy héttel a választások után. A nagy sikerre való tekintettel most szombaton megismétlik.

Ebben az időrendben azonban van érzelmi logika. A jellemzően fiatal százezres sokaság megrendülése. Azzal szembesültek, hogy abban a fojtogató légkörben kell leélniük a következő nem kizárhatóan nagyon sok évüket, amelyet fiatal felnőttként megismertek.

Hogy ennek vezető szólama, az elszánt idegenellenesség – Brüsszeltől a „migránsokig” – mennyire lehet komfortos közeg számukra, arról a világ vezető slágerlistái árulkodnak. Átnézve őket alig találni mást az élmezőnyben, tehát a legkedveltebbek között, mint bevándorlókat vagy a gyerekeiket.

Egyesült Államok/Billboard: 1. Drake, annyiban érintkezik témánkkal, hogy tudható, fiatalon sok baja volt a bőrszíne és a vallása miatt. A 2. helyen is egy Drake-szám, a 3. Bebe Rexha Brooklynban született albán bevándorlók gyermekeként.

A BBC listáját is Drake vezeti, a 3. viszont Dua Lipa, aki szintén albán származású, szülei Koszovóból költöztek Angliába. Ő már ott született.

A francia slágerlistát Gandhi Djuna, művésznevén Maitre Gims kongói születésű francia rapper vezeti. A 2. Booba, részben szenegáli gyökerekkel. Egy másik francia listán a 2. Youssef Akdim, aki Lartiste néven lép fel. ŐMarokkóból származik.

A német Billboard-listát a Capital Braként ismert Vlagyiszlav Balovatszki vezeti, aki Szibériában született, Ukrajnában nőtt fel, és hétéves korában költözött az édesanyjával Berlinbe.

A magyar lista 2. helyén látjuk a CNCO-t. Az Amerikában bejegyzett társaság nagyobb nekifutást igényel: Christopher Velez Ecuadorban született, 18 évesen költözött New Jerseybe, Richard Camacho Dominikából érkezett az Államokba, Zabdiel De Jesus Puerto Ricóról, Joel Pimentel Kaliforniából, de mexikói felmenőkkel, Erick Brian Colon pedig 2012-ben édesanyjával és lánytestvérével Kubából érkezett Amerikába.

Egy véletlen merítéssel ezt adja ki a fiatalok világa. Nem manipulálja senki, ilyen. Nem meglepő, hogy az önmagunkba csavarodás egyre radikálisabb tünetegyüttese százezres ellentüntetésre indítja őket.

Ebben az összefüggésben akkor is sokat elértek, ha politikailag nem jutnak messzire. A tüntetés ugyanis önérték. Nem tudni még, mit tudnak vele kezdeni, de azt már senki nem veheti el tőlük, hogy egyszer egymásra találtak. Nagy megnyugvás lehet ez egy ennyire idegen világban.

Ígéretet is kaptak már a múlt héten, amikor Nyári Luca szavalta saját versét Magyarországról:

Mások szerint, régen még szebb voltál. 

Szemtelenebb és sokkal szabadabb. 

Én megígérem neked: 

Mindent meg fogunk tenni, hogy újra ilyennek lássanak.

 

Történjen még velük és általuk bármi, az eddigiek sem voltak hiábavalóak.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!