BUÉK

 

A képmutatást, sunyiságot, árulást, irigységet, előítéletességet, másoknak és magunknak is hazudozást veszi célkeresztbe, és el is süllyeszti Goda Krisztina új filmje. Csinos kis csapda, hiszen feldolgozás (a Teljesen idegenek című olasz filmé), noha megkérdőjelezhetetlenül rólunk szól, ráadásul bulis vígjáték, ámde miközben kinevetjük mások balgaságát, lelepleződnek saját gyengeségeink.

Persze még dughatjuk a fejünket homokba, bújhatunk a kettős mércénk mögé, pedig a film hangsúlyozza, hogy – a félelmeinkkel ellentétben – nem mindent tesz tönkre az őszinteség, ellenben néha jólesik a tisztítótűz a lelkünknek és a kapcsolatainknak. Nem véletlen kezd a gyerekkori barátokból álló szilveszteri asztaltársaság olyan bevállalós játékba, hogy a töb biek előtt kell felvenni a telefont és felolvasni az üzeneteket. A többség egész életében biztonsági játékot játszik, ami leginkább az életközépnél kezd fojtogatóvá válni, ezért lesz egyre vonzóbb a kockázatvállalás. Ám arra senki sem számít, hogy a játék hamar élesbe fordul, hiszen mindenki jóval több titok fogságában él, mint amennyinek tudatában van. Vagy már olyan profin műveli az álcázást, hogy a külvilág felé mutatott idealizált kép a második bőrévé vált.

A karaktereket kiváló ( jórészt katonás) magyar színészek töltik meg élettel (különösen Mészáros Béla, Hevér Gábor és Elek Ferenc remekel), a mikromimikát is követő kamera pedig precízen dokumentálja a lelepleződés kínos pillanatait. Senki sem ártatlan, és bár a filmesek nem törnek pálcát sem a hűtlenek, sem a hazugok fölött, érezhetően van különbség bocsánatos és főbűnök között, amit nem akarnak happy enddel sem elkenni. Arra tanítanak, de nem didaktikusan, hogy tudjunk nevetni magunkon, és a legválságosabb helyzetben is meglássuk az értéket: a változás lehetőségét és az elpusztíthatatlan baráti, párkapcsolati szövetségeket. Mert a nap (és az év) végén nem kapunk új életet, mint a játékban, ellenben mindig van tér fejlődésre, mielőtt jön a nagy Game Over.

FOTÓ: INTERCOM

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!