A Rogán család helikopteres útja körüli szánalmas magyarázgatások, hazudozgatások között emlékezzünk meg a miniszter úr egy korábbi nyilatkozatára, amikor is megkérdezték pártja szemet szúró urizálásáról. Ezt mondta: „Urizálni a szó szoros értelmében csak az úri gyerekek tudnak, én parasztgyerek vagyok, sajnos. Annak születtem.”

Ami ugyebár azt jelenti, hogy a propagandaminiszternek fogalma sincs, mit is jelent a szó: urizálni. Forduljunk válaszért Esterházy Péterhez, aki mintha Rogánnak válaszolt volna A vereség című írásában.

„Urizálni nem úri dolog. (…) Például az erkölcshöz is csupán így van köze, úriember ilyet nem tesz. (…) Vannak összefüggések, melyek rámutatnak a hatalmi urizálás valódi arcára. A hazugság, az arcátlan, a korlátlan hazudozásnak azonban mégiscsak az a következménye, hogy a hazudozók lassan már nem is tudják, hogy hol is élnek. Belevakulnak a magányukba. (…) De talán mégsem a hazugság az, ami miatt annyira fölháborító lesz az uriz, a sokmilliós Porsche, a kormánynak a Várba költözése (szolgáltató állam?), a gyerek nevére íratott ingatlanok, a »széles körű családi összefogás«. Hanem inkább a gőg. Az arrogancia, a dölyf és pökhend. Nagyapámék generációját nehéz volt ízléstelenségen kapni, ott nem lett hordva világosbarna cipő este 6 után…”

Tehát: este 6 után ne indulj útnak világosbarna cipőben. Menj helikopterrel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!