A Vasárnapi Hírek 2017. 05. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Megújuló egészségügy... – Ha csak ilyen drága gyógyszert tud felírni, legalább találjon ki neki valamilyen olcsóbb betegséget...! KRENNER ISTVÁN rajza

Orbán tart Botkától
Dr. Molnár István, Mátraderecske

Az ellenzéki, baloldali pártok régóta keresik miniszterelnök-jelöltjüket, aki amellett, hogy nemcsak az Orbán által szétzilált, gazdaságilag tönkretett, felülről irányított korrupciós ország újjáépítésére lenne alkalmas, a többféle nézetű, eltérő megoldásokat ajánló baloldali politikai erők összehangolására is. Én két személyt is alkalmasnak tartok erre: Gyurcsány Ferencet és Botka Lászlót.
Gyurcsány, amikor miniszterelnök lett, még nem volt igazán felkészülve rá. Azóta tapasztaltabb, megfontoltabb. Népszerűsége garantálja a DK mint párt létét, de Orbán karaktergyilkolása sikeres volt ellene. Az egyszerű választók meggyőzhetők arról, hogy menekültekkel árasztaná el az országot és kiárusítaná a Nyugatnak. Vele most nem lehet választást nyerni.
Botka személye sokszor felmerült, de eddig nem kért belőle. Szegeden elismert, többször megválasztott polgármesterként miért is vágott volna bele az összekuszált baloldal kockázatos miniszterelnök-jelölésébe? Talán, hogy nem ő lett az MSZP választmányi elnöke, az mozdította ki.
Tőle láthatóan Orbán is tart, bizonyítja Szegeden tett látogatása. Régóta nem volt olyan sajtótájékoztató, ahol kényes kérdéseket is fel lehetett tenni. De nem kell Orbánt félteni! Az ellenzéki város tudomásulvétele csak álca. Gondoljunk csak Veszprémre, mi lett az ígért beruházásokkal a választás után! Szeged is hasonló sorsra jut, ha Orbán győz és Botka marad a polgármester. Biztos vagyok benne, hogy a mosolyok mögött nagy stáb kutatja már Botka karaktergyilkosságához a „bizonyítékokat”. Nem tudni azt sem, az ellenzéki pártok beállnak-e mögé.
Botka programja tisztességes. Csak egy mondat belőle: az esélyegyenlőség alapfeltétel, az igazságos társadalom minimumfeltétele, és szükség van egy beavatkozó, a vagyoni egyenlőség irányába ható politikára.
Rajtunk és Botkán is múlik, hogy ez megvalósulhasson, hogy meg tudja győzni a sok reményt vesztett választót.


Ha összedől is az ország
Kutnyik Pál, Szeged

Németh Szilárd Fidesz-alelnök nyilatkozott a civil szervezetek eltakarításáról, majd rá egy-két napra meakulpázott. Hisznek neki?
Én nem. Most a civil szervezetek megregulázása van napirenden. Ki kell őket „takarítani”. Német egyik-másik civil szervezetet név szerint is megemlítette (Magyar Helsinki Bizottság, TASZ, Transparency International), mondván, ezek a szervezetek különösen veszélyesek, hiszen külföldről (Soros György), és ki tudja még, honnan támogatják őket anyagilag. Céljuk nem más, mint befolyásolni a magyar politikát.
Azért léteznek, mert nem úgy mennek a dolgok Magyarországon, mint demokratikus országban kellene. Az inkriminált civil szervezetek közül egy a gazdasági és a politikai átláthatóságért, a másik kettő elsősorban a korrupció ellen küzd. Mostanra odáig jutottunk, hogy a politika mindent letarolt, ők akarják a civileket ellenőrizni és nem fordítva.


A brit kormányfő az első
Dr. Del Medico Imre, Budapest

„May jutott be először Trumphoz” címmel adtak hírt arról, hogy az új amerikai elnök a Fehér Házban fogadta a brit miniszterelnököt. (VH, január 26.) Mi sem természetesebb annál, hogy ez történt. Angliának az USA édesgyermeke. Azok az amerikaiak – GeorgeWashington és politikustársai –, akik az Egyesült Államokat megalapították, angolok voltak. Anglia számukra nem idegen ország volt. Ami őket a szigetországtól elszakadásra kényszerítette, gazdasági szükségesség volt.
A szabadságharc és a 19. század második évtizedében lezajlott angol–amerikai háború nem tépte el azokat a lelki-szellemi szálakat, amelyek a két nemzetet egymáshoz fűzik. Az egykori és a mai világhatalomnak a kapcsolata közel 250 évvel a Függetlenségi Nyilatkozat kibocsátása után is fennáll.
E kapcsolat olyan tényezője politikájuknak, ami döntően befolyásolja nemzetközi szereplésüket. Nem véletlen tehát, hogy a mindenkori új amerikai elnök első hivatalos vendége a brit kormányfő. Bármilyen lesz is a világpolitika, bárhogyan alakul is a nemzetközi helyzet, biztosra veszem, hogy a két angolszász hatalom a jövőben is együtt fog menetelni.


Ez így működik nálunk
Csernus Károly, Göd

A magyar, az EU-ban nagyjából utolsó előtti legalacsonyabb minimálbér megemelése szinte kizárólag a NAV bevételét növeli, a munkavállalók zömének semmi pluszt nem jelent, a multik munkavállalóit nem érinti.
A kis- és középvállalkozók jó részénél viszont a manapság jellemzően minimálbérre bejelentett munkavállalók tényleges javadalmazása változatlan marad (jó esetben), mert amennyivel a munkaadónak kötelezően meg kell emelnie alkalmazottja bérét, ugyanannyit le fog vonni a „zöld pénzből”.
A munkaadó, hogy ne menjen csődbe és alkalmazottait se kelljen kirúgnia, kénytelen néhány apró dolgot „okosban” csinálni.
Ne legyünk naivak: ez így működik nálunk, mert épkézláb magyar szakember, aki még nem Londonban dolgozik, egyszerűen nem tud normálisan megélni a „kopasz” minimálbérből.
A kormányzati szemforgatás és cinizmus csúcsa: a minimálbér emelése nem vonatkozik a háromszázezres létszámú közmunkásságra, akiknek ezután is marad a napi nyolcórai munka után juttatott minimálbér nagyjából fele (53 ezer forint/hó). A közmunkásoknak nem bérük van? Mert ha az lenne, vonatkozni kellene rájuk is a törvénynek. Ráadásul a közmunkások naptári évente általában és maximum fél évet dolgozhatnak. Ha ebből a szempontból nézzük a közmunkások jövedelmi helyzetét, ugyanott vagyunk, mintha a huszonvalahány ezer forintos segélyt kapnák egész éven keresztül. Csak így úgy tűnik, mintha foglalkoztatottak lennének, és ez javítja a kormányzati statisztikát.


Meg kell tiltani az éjszakai buszozást
Martényi Csaba, Budapest

Veronai tragédia a magyar csóróság következménye és végzete. Hosszú évek bevett gyakorlata az, hogy a szervezők spórolnak az iskolai kirándulások csaknem mindegyikén. Azért, hogy ne kelljen még egy szállást fizetni, éjszakai buszozással csökkentik a költségeket.
Véget kell vetni ennek a helytelen gyakorlatnak, ugyanis induló fiatal életek elvétele ilyen szörnyű baleset által semmilyen garasoskodással nem indokolható.
Már korábbi hasonló buszbalesetek kapcsán meg kellett volna tiltani az éjszakai utazást. Minden olyan körülmény, amely a baleset elhárítását célozza, indokolt. A buszok műszaki karbantartása és a forgalomban tartás szigorítása elengedhetetlen.
Az oktatás finanszírozásakor a figyelemnek arra is ki kell terjednie a jövőben, hogy ne csak az országjáró, kulturális kirándulásokra jusson pénz a költségvetésből, hanem a külföldi sport- és turisztikai utakra is. Van már rá példa: a középiskolai diákság a határon túli magyarlakta területek megismerésére induló kirándulásaihoz pályázhat állami vagy alapítványi forrásért. Ezt a gyakorlatot ki kell terjeszteni minden iskolai kirándulásra, annak érdekében is, hogy ne kényszerüljünk nagy kockázatot rejtő éjszakai buszozásokra.
Védjük a jövőt jelentő ifjúságunkat! Rendeletileg meg kell tiltani a veszélyes gyakorlatot, de ezzel nem csökkenhet az ilyen utazások száma, hiszen a jól sikerült szervezések a diákságnak maradéktalan és felejthetetlen élményeket adnak, amitől kár lenne megfosztani őket. Az osztály- és iskolakirándulások építő jellegét és hasznosságát nem vitatva az utazás biztonságának maximális biztosítására kell törekednünk. Ez a tragédia erre kötelez minden illetékest.


A nyugdíjemelés nem tükrözi
Bojtor József, Dunakeszi

Magyarország erősödik, de úgy látszik, az erről szóló, éjjel-nappal látható és hallható tv-reklámok nem eléggé meggyőzőek, ezért a kormány – kerül, amibe kerül, hiszen megfizetik az állampolgárok – minden családnak küldött tájékoztatót Magyarország erősödéséről.
Én is kaptam.
Engem (a 2,8 millió nyugdíjas egyikét) főként a nyugdíjasokat érintő kérdés ragadott meg, hogy ti. a nyugdíjak 2017-ben az eredetileg tervezettnél (a megalázó 0,9 százalék) jobban növekednek. (Megjegyzem: az első Orbán-kormányzat idejében a hatályos törvény szerinti 20 százalékos emelés helyett átlagosan csak 14 százalékot kaptunk.) A módosított emelést sem találom azonban összevethetőnek sem a GDP, sem a reáljövedelem tervezett növekedésével. A nyugdíjemelés nem tükrözi Magyarország erősödését.
A kormánytájékoztatóban az is megragadta a figyelmemet, hogy a korábbi 92 ezer helyett ma már 318 ezer gyermek étkezik ingyen naponta háromszor. Szerintem ez a közlés ékes bizonyítéka a szegénység növekedésének.
Kerestem a tájékoztatóban azokat az erősödést igazoló tényezőket, amelyek a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, az anyagi nehézség miatt külföldre menekültek hazatérését, újabb kivándorlók számának csökkenését, ezáltal valóban Magyarország erősödését szolgálnák. Nem találtam, ezért úgy jellemezhetem a helyzetet: lehet, hogy Magyarország (a hatalom) erősödik, de állampolgárai (amint a tüntetések, „úrvacsora”-osztások bizonyítják) folyamatosan gyengülnek, a jövedelmi különbségek nőnek, a kiváltságosak köre szűkül, de erősödik.

Olvasóink levelei
Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.


Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1066 Budapest,
Jókai utca 6. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!