A debreceni országos úszóbajnokság legnagyobb meglepetését egy 17 éves fiatal fiú, Németh Nándor teljesítménye jelentette. Az Egri Úszó Klub versenyzője a 100 méteres gyorsúszást fantasztikus országos csúccsal, 48.64-es idővel nyerte meg. Kozma Dominik után ő a második magyar, akinek sikerült 49 másodperc alá kerülni. Egyéniben mégsem indul a budapesti vizes világbajnokságon.

 
Német Nándor - Forrás: fina.hu

Németh Nándor a 100 m-es gyorsúszásban ezzel az idővel jelenleg a tizedik helyen áll a felnőttek világranglistáján, ám annak oka van, hogy egyéniben mégsem indítják a júliusi budapesti világbajnokságon.

Edzője, Plagányi Zsolt kérte ezt a szövetségi kapitánytól, mert Nándornak „idén a korosztályos világversenyeken, a júliusi junior Eb-n és az augusztusi ifjúsági világbajnokságon kell jól szerepelnie.

A 4x100-as vegyes váltó és a 4x100-as gyorsváltó tagjaként viszont ott lesz a budapesti vb-n is.” Plagányi Zsolt és Németh Nándor már ötödik éve dolgozik együtt, miután korábbi trénere, Varga Béla a figyelmébe ajánlotta.

Hamar kiderült, hogy Nándor jó mozgású, sokoldalú versenyző, gyorsúszásban a sprintszámok mellett 1500 méteren, de háton és pillangón is jó időket úszik. Az országos bajnokság eredményét Plagágyi Zsolt így látja: „arra készültünk, hogy 49 másodpercen belül lesz, a dobogós helyezésben is bíztam, de az aranyéremmel még jobb lett.”

Az ifjú rekorder egy ideig vívódott a labdarúgás és az úszás között, végül nővére példáját követve az úszást választotta. Kezdetben egy kis csapattal egy siófoki szálloda úszómedencéjében tréningezett, ám azt bezárták, ezután került Plagányi Zsolthoz. Ez komoly változást hozott az életében.

Édesanyjával Törökbálintra költözött, míg nővére Siófokon maradt az édesapjukkal. Edzője nagyon megértő, néha elengedi a hétvégi edzést a „családegyesítés” érdekében.

Az országos bajnokságon először alig hitt a szemének, amikor országos csúccsal lett aranyérmes. Jelenleg az 50 méteres és a 100 méteres sprint a kedvence, de – mint mondta – nem biztos, hogy ez a jövőre nézve is így marad. Nem csalódott-e, amiért egyéniben nem indulhat a budapesti világbajnokságon: „a két korosztályos világversenyen várhatóan több egyéni számban is indulok, eddigi eredményeim alapján éremesélyes vagyok. Európában 100 m gyorson a ranglista élén állok, titokban az aranyban is reménykedem, de nagyon bízom abban, hogy a budapesti vb-n a felnőttek csapatában is sikerül teljesítenem az elvárásokat.”

Címkék: úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!