Tüntetéscunami lesz hétfő este. Budapesten előbb a József nádor térre, aztán a Kossuth Lajos térre vonul várhatóan több tízezer tüntető a Közfelháborodás Napján.

 
Az internetadó elleni tüntetés - József nádor tér

A szombat esti hírek szerint hétfőn tüntetés lesz a fővárosban, a Kossuth téren. A demonstrációt a Nem némulunk el Facebook-csoport szervezi, illetve a „100 ezren az internetadó ellen” mozgalom. (Korábban azért kisebb volt az összhang: a demonstrációkat egy időpontra „lőtték be”, illetve a különböző protestáló Facebook-oldalakat és a létrehozott eseményeket is „lenyúlták” egymástól a magukat civil szervezőknek nevezők.)

Nem csak a fővárosban, hanem (jelen állás szerint) 25 vidéki városban is demonstrálnak, így például Békéscsabán, Egerben, Győrött, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben.

De az elégedetlenség nem torpan meg a pannon limeseknél. Külföldön Bristolban, Berlinben és Londonban is nemet mondanak az internetadóra, nemet az állami korrupcióra, nemet a túladóztatásra, nemet a jelenlegi külpolitikára! Igent mondanak viszont Európára, a szabadságra, az átláthatóságra, igent a felelős kormányzásra.

A tüntetések azonban nem állnak meg itt, a szakági dolgozók is demonstrációkat terveznek, a jövő héten például utcára vonulnak a pedagógusok is.

Vezető kerestetik
A pártoknak semmi közük a civil ellenálláshoz, de utánpótlásképzés híján nem is lesz. A 2014 őszén kirobbant kormányellenes demonstrációk hangadói elutasítják a közösködést az ellenzéki politikusokkal. Kérdés, hogy a politikát magát elutasítják-e?
Lapunk "Ki vezet a végén?" című összeállításában annak is utánajártunk, mi történt a magyar pártokban és környezetükben az utánpótlás felnevelése terén:
"A jobboldalon már a kilencvenes években megindult a képzés. A Századvég Politikai Iskolát Stumpf István szervezte meg – amerikai mintára. A Bibó Kollégium egykori vezető tanára akkoriban érkezett vissza az Egyesült Államokból, és nagy hatással voltak rá a Harvardon, valamint a George Washington Egyetemen látottak. A túlsó térfélen először a 2000-es évek közepén merült fel, hogy szükség volna szervezett utánpótlásképzésre. A Dessewffy Tibor nevével fémjelzett progresszív, baloldali Delta Politikai Iskola nem volt hosszú életű. Mindössze három évfolyamot ért meg. Kimúlása után az MSZP pártalapítványa körül szerveződött meg a Táncsics Akadémia. „2010-ben elkezdtünk gondolkodni a baloldal újjáépítésén. Ennek egyik eleme volt az oktatás – meséli Sebián-Petrovszki László, az Akadémia alapítója. Négyszázan jelentkeztek, harmincötöt vettek fel. Köztük volt például Gulyás Balázs is. „A saját vélemény, az önálló gondolkodás fontosabb felvételi követelmény volt, mint a baloldaliság, elég volt nyitottnak lenni. Gondolkodó embereket akartunk képezni, olyanokat, akikre később az MSZP-ben számíthattunk volna” – mondja. A terv az volt, hogy a végzősök egy részét a brüsszeli szocialista képviselők mellett helyezik el gyakornokként, a többieket az itthoni politikusok stábjaiban. „Egy évet ért meg a képzés, az egész történet belehullott az MSZP-n belüli politikai harcokba.”
A háttérelemzés a friss, november 16-án megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!