Kelemen Zénó szobrászművész meghívásos pályázaton nyert, így alkotása, az Élet menete című szobor emlékeztet az örök emlékezet fontosságára az Erzsébet híd pesti hídfőjénél.

– Milyen lehetőségei vannak ma egy szobrásznak a köztéren megjelenni munkáival?

– Cégek vagy önkormányzatok által kiírt pályázatokon lehet részt venni, illetve ha az ember már ismert, meg is hívják pályázatokra. Jó lehetőség a public art is, amely fesztiválokon ideiglenes, köztéri megjelenést ad, pénzzel, persze, nem jár.

– Ismeretség nélkül is van esély önkormányzati munka elnyerésére?

– Nem kizárt. Vannak előre „lebeszélt” pályázatok, és az is előfordult mostanában, hogy egy önkormányzat építésztan hallgatóknak írt ki tendert köztéri szoborra, ami teljesen érthetetlen. Az ilyen pályázatokra komoly látványtervet, modellt kell készíteni és kivitelezői kapcsolatrendszer is szükséges, ez általában nincs meg az egyetemről frissen kikerülteknek.

– Meg lehet élni csak szobrász munkákból?

– Ez csak nagyon keveseknek sikerül. Óriási infrastrukturális igényű a szobrász szakma, kellő tőke és kapcsolati rendszer szükséges hozzá, ezért tíz végzett szobrászból egy marad csak a pályán. A kortárs művészet hullámvasút, így jó, ha van egy „B-terv” is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!